1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUIDAS MUUTA OMA ELU? 20 harjutust, millega kuu aja jooksul oma elu muuta
KUIDAS MUUTA OMA ELU? 20 harjutust, millega kuu aja jooksul oma elu muuta

KUIDAS MUUTA OMA ELU? 20 harjutust, millega kuu aja jooksul oma elu muuta

20 harjutust, millega kuu aja jooksul oma elu muutaNetilehekülg marcandangel.com annab asjast huvitatutele mitmesuguseid näpunäiteid ja nõuandeid selle kohta, kuidas oma elu elamisväärsemaks muuta.

Siin on 20 harjutust, millega võib hea tahtmise korral kuu aja jooksul hakkama saada ja seega oma ellu muutused tuua. Parem oleks välja valida 2-5 punkti ja püüda neist järgmise 30 päeva jooksul kinni pidada. Kui te olete nendega hakkama saanud, valige järgmise kuu jaoks järgmised.
Nagu teada, saab harjumuse välja kujundada kõigest 30 päevaga. Kõige tähtsam on sellega alustada. Seepärast on tähtis viia oma ellu väikesed, kuid pidevad muutused kasvõi kuu aja jooksul.

Kasutage õnnetoovaid väljendeid.

Tavaliselt kui küsitakse: “Kuidas käsi käib?”, tuleb vastus: “Pole viga!” või “Normaalselt!” Kuid on inimesi, kes vastavad: “Suurepäraselt!” ja põhjendavad: “Kuidas siis muidu, ma olen terve, mu perega on kõik korras — kas see siis pole suurepärane?” Sageli ongi erinevus inimeste vahel ellusuhtumises — pealtnäha on neil kõik ühtemoodi, aga mõni elab kordi õnnelikumalt, sest oskab elust rõõmu tunda. Seepärast proovigegi järgmise 30 päeva jooksul kasutada rohkem väljendeid, mis panevad naeratama.

Katsuge iga päev midagi uut järele proovida.

Mitmekesisus lisab elule vürtsi. Te võite mingit asja teha elu jooksul miljon korda, aga esimest korda teete seda vaid üks kord oma elus. Meie esimesed muljed jätavad sageli teadvusesse jälje kogu ülejäänud eluks. Katsuge järgmise kuu jooksul iga päev midagi uut kogeda. See võib olla mis iganes — alustades uuest hobist ja lõpetades vestlusega inimesega, keda te veel ei tunne. Kui see saab teile harjumuseks, avavad uued muljed teile ukse uute võimaluste maailma, mis võib teie elu põhjalikult muuta.

Proovige teha iga päev mingi omakasupüüdmatu tegu.

Ega ilmaasjata öelda: mida külvad, seda lõikad.  Kui te avaldate kellegi elule tervendavat mõju, muudate ühes sellega ka enda oma. Tehke midagi omakasupüüdmatut, mis teeks kellegi õnnelikuks, aga kasvõi vähem õnnetuks. Uskuge, see saab olema ilus kogemus. Võib juhtuda, et jääte sellisena kellelegi kogu eluks meelde. Selles osas on teil valik tohutu, kuid kui teil on võimalik kedagi aidata nii, et see teile midagi maksma ei lähe, siis tehke seda viivitamatult.

Õppige iga päev selgeks mõni uus oskus ja praktiseerige seda.

Kui te saate igas olukorras endale kindel olla, siis te elate täisväärtuslikku elu. Et aga saaksite endale loota, peate omandama suurel hulgal vajalikke oskusi, saades meistriks igal alal. Kuigi räägitakse, et see, kes oskab kõike, ei oska tegelikult midagi, on nad siiski elusituatsioonides läbilöövamad kui oma kitsa ala spetsialistid. Peale selle on uute oskuste omandamine lõbus.

Õpetage iga päev kellelegi midagi uut.

Meil kõigil on omad loodusest kaasa antud anded ja küljed, mis võiks aidata meid ümbritsevaid inimesi. See, mis on teile lihtne, võib teisele olla üliraske. Me võtame omi andeid nagu kingitust, mõistmata, kui palju me saaksime nende kaudu teisi aidata, me jagame oma andeid harva. Aga nende abiga saaksime ju enda ümber õnne ja elutahet külvata! Millepärast inimesed teid kõige sagedamini tänavad? Milles nad kõige rohkem abi vajavad? See võib olla joonistamine, matemaatika ülesanne, oskus süüa teha. Proovige järgmise 30 päeva jooksul oma oskusi ja andeid teistega jagada.

Pühendage iga päev kasvõi pool tundi sellele, mis teile ületamatult meeldib.

Ärge unustage tegelda oma lemmikaladega. See võib olla mis iganes. Mõned saavad rahulolu poliitilistes aruteludes osaledes, teised leiavad usus lohutust, kolmandad löövad kaasa ringide töös, mõnedele võib hobi olla kõige tähtsam asi tema elus. Kõigil neil tegevustel on ühine see, et inimestele meeldib seda teha ja tehtav täidab nende elu mõtte ja õnnega.

Olge hea kõigi vastu, ka nende vastu, kes on teiega jõhkrad olnud.

Kuite räägite sõbralikult kellegagi, kes teid ei salli, ei tähenda see, et te varjate omi tundeid. Pigem tähendab see seda, et täiskasvanud inimesena suudate neid kontrollida. Suhtuge teid ümbritsevatesse inimestesse lugupidamisega, isegi neisse, kes samaga ei vasta — seda mitte sellepärast, et oleks nemad head inimesed, vaid sellepärast, et seda olete teie ise. Proovige ennast 30 päeva jooksul sedasi ülal pidada ja te näete, et ebaviisakus teie ümbert haihtub tasapisi.

Proovige alati hoida positiivset meelt.

Tõeliselt edukad inimesed üritavad olla alati optimistlikud. Nad on endas loonud oskuse iseseisvalt endale isiklikku õnne ja loomingulisust tekitada. Ükskõik, mis olukorras te ka poleks, pidage meeles: ka kõige kuulsam laulajatar oli kunagi lihtne tüdruk, kes aga oskas enda elus midagi positiivset leida. Ta teab, et iga ebaõnnestumine on võimalus isiksut arendada ja šanss midagi õppida. Need, kes mõtlevad optimistlikult, näevad maailma kohana, mis on tulvil piiramatuid võimalusi, eriti rasketes olukordades viibides. Katsuge kuu aja jooksul jälgida maailma helgemat poolt.

Olge alati tänulik nende olukordade eest, mida elu pakub.

Tähtis on teada, et iga asi, iga inimene, iga olukord, millega kokku põrkate, saab teile õppetunniks. Kõik see kokku võetuna ongi elukool. Katsuge olla tänulik kõige eest, eriti siis, kui kõik ei lähe nii, nagu te lootsite. Kui te ei saanud loodetud tööd, tutvus ei viinud suhteni, kõik see tähendab, et ees ootavad uued võimalused. Saadud õppetund on kõigest esimene samm parema variandi poole. Proovige 30 päeva jooksul päevikusse kirja panna juhtumised, mis olid teile õppetunniks.

Jälgige oma elu ja nautige seda.

Oscari galadel öeldakse sageli: “See tähendab minu jaoks palju. Kogu mu elu on justkui viinud selle hetke poole!” Teate mis? Igaühe elu viibki selle momendi suunas! Jah, selle hetke suunas, milles me praegu oleme! Mõelge sellele. Kõik, mida te oma elus tegite, olgu see hea, halb või neutraalne, on teid viinud praeguse viivuni. Küsige endalt, kas see on tõesti teie elu? Kui te olete nagu enamik inimesi, siis vastate: “Mitte päris!” Püüdke vähem keskenduda sellele, et midagi saavutada ja rohkem sellele, et lihtsalt elada. Jätke meelde, et me elame hetkes. Elu on siin ja praegu. Proovige elada kuu aega tõelist elu.

Proovige 30 päeva jooksul vabaneda kasvõi ühest liigsest asjast päevas.

Iga hetk meie elust on ümbritsetud tohutu hulga prügi ja tarbetute asjadega — seejuures pole tähtis, kas oleme kodus, tööl või lõbutsemas. me oleme sellega nii harjunud, et isegi ei märka neid. Kui te viskate minema välise prahi, teete seda mingil moel ka sisemise prahiga. Proovige iga päev leida üks tarbetu asi ja mingil moel sellest vabaneda — kasvõi ära kinkides. Esialgu võib see raske tunduda, kuid vabanedes liigsest teie ümber, vabanete sellest ka oma tundemaailmas.

Proovige kuu aja jooksul midagi uut luua.

Millegi uue loomisel tekib võrreldamatult hea tunne. Millegi loomine enda käte ja mõtetega annab meeletult hea täiuslikkuse tunde, millesarnast teist pole olemas. Üks hoiatus: te peate looma midagi sellist, mis teile endale tõsiselt meeldib. Kui te iga päev oma töös tekitate klientidele jõukust, siis see ei loe. Kui te aga leiate endale hobi, mis teile meeldib ja selle kaudu teete midagi eelnevaga seotut, siis võib see teie elu muuta. Kui te pole viimastel aegadel oma kätega midagi loonud, aga tahaksite seda, siis päästke oma loomingulisus valla.

Proovige 30 päeva jooksul mitte sõnagi valetada.

See võib väga raskeks, kui mitte võimatuks osutuda, kuid ühele süütule valele järgneb tavaliselt laviin teisi. Te saate hakkama! Aitab enda ja teiste petmisest! Rääkige südamest ja tõtt!

Proovige iga päev ärgata 30 minutit tavalisest varem.

Et mitte Duracelli elektrijänesena ringi tormata. Need 30 minutiti aitavad teil vältida kiiruse ületamist, trahve, hilinemisi ja kiirustamisest tekkida võivat peavalu. 30 päeva jooksul näete, kuidas see hakkab teie elu paremuse suunas mõjutama.

Loobuge järgmise 30 päeva jooksul kolmest halvast harjumusest.

Sööte liiga palju rämpstoitu? Mängite liiga palju videomänge? Tülitsete lähedastega? Üldiselt teate te ise oma halbu harjumusi. Võtke neist kolm ja üritage neist kuu aja jooksul loobuda. Punkt.

Katsuge telerit vaadata mitte rohkem kui pool tundi päevas.

Parem lõbustage ennast reaalse maailma kaudu. Parimad mälestused jäävad teile sellest, mis toimus reaalses elus. Nii et lülitage telekas või arvuti välja ja minge õue. Heitke pilk maailmale, nautige loodust, võtke vastu need pisikesed õnnistused, mida pakub tavaline elu ja te näete, kuidas maailm rullub teie ees teisel moel lahti.

Seadke endale mingi püsiv eesmärk ja töötage selle kallal vähemalt tund päevas.

Jagage oma suurem eesmärk osadeks ja keskenduge ühele osakesele päevas. Tehes niimoodi sammu sammu järel, jõuate peagi eesmärgini, kuid pidage meeles, esimene samm on kõige raskem. Pühendage kuu aja jooksul päevas kasvõi tund aega kasvõi ühele sammule, mis viib teid unistustele lähemale. Tehke unistus reaalsuseks.

Lugege iga päev ühest heast raamatust vähemalt peatüki.

Nüüd, kus internet avab teie jaoks katkematu informatsiooni, uudiste, arutluste ja artiklite voolu, veedavad paljud inimesed aega vaid arvutis lugedes. Siiski ei asenda see paljude klassika kullafondi kuuluvate raamatute aastatetagust tarkust, mida nad on pikki aegu mitmetele põlvkondadele jaganud. Raamatud avavad palju uksi nii teie mõistuses kui ka elus. Leidke kasvõi internetis raamatute klassika nimekiri ja külastage siis lähimat raamatukogu. 30 päeva jooksul lugege raamatutest kasvõi peatüki korraga, kuni raamat läbi saab. Siis võtke uus raamat. Ja uus. Ja uus.

Proovige igal hommikul lugeda või vaadata midagi sellist, mis innustab teid uutele tegudele.

Mõnikord piisab vähesest, et saada energialaks terveks päevaks. Seepärast proovige kuu aja jooksul enne hommikul kodust väljumist vaadata mõnda motiveerivat videot, lugeda kellegi tsitaate, blogi või lühijutukest, mis võib teid innustada.

Tehke iga päev pärast lõunat midagi, mis paneb teid naeratama.

Vaadake midagi põnevat Youtubest, visake pilk oma lemmikkoomiksile, otsige netist mõned värsked anekdoodid. Terve naer teravdab mõistust ja täiendab energiavarusid. Lõuna ajal on seda kasulik teha seetõttu, et siis on teile energialisa kõige rohkem vaja.

Tõlkis Jüri Kukk
Allikad: psychomedia, marcandangel.com, adme.ru

Head Uudised GoodNews