1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Kuidas leida õnn töötamises?
Kuidas leida õnn töötamises?

Kuidas leida õnn töötamises?

Foto: Shutterstock

Kui olite kümneaastane ja keegi küsis, kelleks te tahate saada, kui suureks saate, tundus, et kõik on võimalik. Astronaut. Arheoloog. Tuletõrjuja. Jalgpallur. Esimene naissoost president. Teie vastus lähtus vaid sellest, mis teid tol hetkel õnnelikuks võis teha. Piirid puudusid, kirjutavad raamatu “Kuidas mõõta oma elu?” autorid Clayton M. Christensen ja Karen Dillon.

Vähe on selliseid otsusekindlaid inimesi, kes ei unusta hetkekski püüelda millegi niisuguse tegemise suunas, mis on nende jaoks tõeliselt tähendusrikas. Kuid aastate möödudes lasevad paljud oma unistused käest. Me valime töökoha valedel põhjustel ja siis jääme sinna toppama. Lepime mõttega, et pole üldse reaalne teenida elatist sellise tööga, mis meile tegelikult meeldib.

Teha kompromiss või mitte? 

Paljud meie hulgast, kes astuvad kompromissi teele, ei leia kunagi teed tagasi. Arvestades tõsiasja, et veedate oma ärkvelolekuajast rohkem aega tööl kui mujal, millest teie elu koosneb, mis teid alati vähehaaval närima hakkab. Kuid te ei pea sellele alistuma.

Kujutage ette, et ärkate hommikul mõttega, kuidas teil on vedanud, et saate tegeleda sellega, mis teid õnnelikuks teeb! Raamatu “Kuidas mõõta oma elu?” autorid õpetavad looma strateegiat, kuidas te just seda teha saaksite.

Strateegia loomine 

Põhitasandil on strateegia see, mida te tahate saavutada ja kuidas sinna jõuda. Ärimaailmas on see mitme mõjutaja tulemus: millised on ettevõtte prioriteedid, kuidas ettevõte vastab võimalustele ja ohtudele ning kuidas ettevõte jaotab väärtuslikke piiratud ressursse. Need kõik mõjutavad püsivalt strateegia kujunemist ja arenemist.

Sama strateegia loomise protsess kehtib meie kõigi jaoks. Meil on plaanid oma karjääri suhtes. Nende plaanide vastu kerkivad võimalused ja ohud, mida me pole ette näinud. Ja selle alusel, kuidas me jaotame oma ressursse – aega, annet ja energiat – määratleme oma elu tegeliku strateegia. Aeg-ajalt langeb tegelik strateegia meie kavatsusega kokku, kuid sageli on see, millega me tegelikult lõpetame, väga erinev algsetest plaanidest. Selle juhtimise kunst ei tähenda aga, et peaks kõrvale heitma kõik, mida originaalplaan ei sisaldanud. Nende ohtude ja võimaluste hulgas, mida me ei osanud oodata, on peaaegu alati paremaid lahendusi kui meie esialgne plaan sisaldas. Strateeg meie sees peaks välja selgitama, mis need paremad variandid on, ja kasutama siis oma ressursse nende kasvatamiseks.

Mis on teie jaoks kõige tähtsam teie töö puhul? 

Meie kõigi teekonna lähtepunktiks on prioriteetide küsimus. Need on olemuselt teie põhilised otsuse tegemise kriteeriumid: mis on teie jaoks kõige tähtsam teie töö puhul? Probleem on selles, et see, mis meie arvates on töö juures kõige olulisem, ei lange kokku sellega, mis meid tegelikult õnnelikuks teeb. Hullemgi veel – me ei märka seda lõhet enne kui on liiga hilja. Ära sina seda viga tee.

Mis inimesi tegelikult motiveerib? 

Mis on need tegurid, mis pakuvad meile tõelist rahulolu ja annavad põhjuse oma tööd armastada? Herzbergi uuringu järgi on need motivaatorid. Motivatsiooniteguriteks on väljakutseid pakkuv töö, tunnustus, vastutuse tundmine ja isiklik arenguvõimalus. Tunne, et töösse panustamine omab tähendust. Motivatsioon ei teki välisest innustamisest või stimuleerimisest, see sõltub palju rohkem sellest, mis toimub inimese sees ja tema töös.

Ainus viis, kuidas oma strateegia ellu viia, on see, kui pühendame sellele oma ressursid. Heast tahtest üksi ei piisa – te ei vii ellu strateegiat, mida kavatsesite, kui ei pühenda oma aega, raha ja annet viisil, mis on kooskõlas kavatsusega. Teie elus on pidevalt midagi, mis nõuab aega ja tähelepanu. Kuidas otsustada, millistele nõudmistele eraldada? Selles ongi küsimus! Lõks, millesse paljud langevad, on aja jaotamine neile, kes kõige valjemini kisendavad, ja ande jagamine neile, kes kõige kiiremat tasu pakuvad. See on strateegia loomiseks ohtlik tee.

Strateegi loomine on pidev protsess 

Kõik need tegurid – prioriteedid, plaanide tasakaalustamine võimaluste ja ressurssidega – on olulised oma strateegia loomiseks. See protsess on pidev: isegi kui strateegi hakkab kuju võtma, õpite uusi asju ning uued probleemid ja võimalused kerkivad alati pinnale. Ole selleks valmis ja tea, et need söödavad ette uued võimalused ja tsükkel on pidev.

Kui te suudate mõista ja juhtida seda strateegiaprotsessi, on teil parimad võimalused seda õigesti teha ehk omada töökarjääri, mida tõeliselt armastate. Isegi kui teist lõpuks astronauti ei saa.

Ainus viis olla tõeliselt rahul, on teha seda, mis on sinu jaoks parim töö. Ja ainus viis teha parimat tööd, on armastada seda, mida sa teed. Kui sa pole seda veel leidnud, jätka otsimist, ära jää paigale. Sellega on nagu kõigi südameasjadega – sa tunned ära, kui oled ta leidnud. – Steve Jobs

Monika Kuzmina Peatoimetaja