1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas lahendada probleeme?
Kuidas lahendada probleeme?

Kuidas lahendada probleeme?

Foto: Pixabay

Sa ei suuda probleemi lahendada, kui sa ei suuda seda korralikult määratleda, kirjutab raamatu “101 olulist asja, mida sa juba tead, aga unustama kipud” autor Ernie J. Zelinski. Raamatu autor jagab lugejatega 101 põhimõtet, mis aitavad elu tähendusrikkamalt elada ja pingevabamaks muuta ning olla õnnelikum ja rahulolevam.

Zelinski on veendunud, et liigne turvalisus on inimese heaolule ohtlik. Ta usub, et selleks, et kahekordistada oma edukust, tuleb kahekordistada ka oma läbikukkumisi. Antut sütitav raamatu on hea teejuht meenutamaks elu põhimõtteid ja õppetunde, mida suurem enamik meist elu jooksul juba õppinud on, aga mis ikka ja jälle ununema kipuvad. Autor lisab, et kui näed, et teisel pool sinu aeda on rohi rohelisem, püüa enda poolt rohkem kasta. Alustagem siis ikka ja alati elu muutusi soovides iseendast.

Selleks, et lahendada probleem, tuleb see määratleda

“Mis probleem sul siis on?” See on tegelikult väga hea küsimus. Probleem tekib siis, kui valitseb erinevus ideaalse ja tegeliku olukorra vahel. Selleks, et parandada midagi, mis meie elus pole hästi, tuleb püüda aru saada, mis on halvasti. Ehk teisisõnu – tuleb osata probleem korralikult määratleda. Probleemi edukaks lahendamiseks ongi esimene samm selle väga selge määratlemine.

Tuleb tunnistada, et meil on probleem 

Selge on see, et probleemi tõhusaks lahendamiseks tuleb esmalt mõista ja tunnistada, et meil on probleem. Enamik meist suudavad selleni jõuda. Tihti tehakse viga sellega, sukeldutakse probleemi lahendama, seda olukorda määratlemata. Aga sa võid arvata: “Kui mul juba on probleem, kuidas on võimalik, et ma pole seda õigesti määratlenud?” Siiski on paljud aastaid mingi probleemiga võidelnud, sest pole tegelikult välja uurinud selle tõelist olemust ega seda, kuidas seda lahendada. Üldiselt on nii, et hoolimata sellest, milles probleem seisneb, tuleb see korralikult määratleda. Nagu märkis leiutaja Charles F. Ketteering: “Õigesti püstitatud probleem on poolenisti lahendatud probleem.”

Määratle, mis tüüpi probleemiga on tegu

Selleks, et määratleda probleem, võta julgelt aega, isegi palju aega, et määratleda, mis tüüpi probleemiga on tegu. Mis kasu on selleks, kui oled välja mõelnud terve hulga säravaid lahendusi, kui sa pole suutnud korralikult probleemi määratleda? Sellisel juhul pole sa kaugeltki õnnelik tulemuste üle, mida nende säravate lahenduste rakendamine on kaasa toonud. Alternatiiv on kohe alguses probleem määratleda, mis tähendab seda, et sinu lahenduste tulemus on väga tõenäoliselt palju meeldivam.

 

Monika Kuzmina Peatoimetaja