1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas jõuda enesearmastamiseni?
Kuidas jõuda enesearmastamiseni?

Kuidas jõuda enesearmastamiseni?

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Reijo Laos
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Reijo Laos

Tänast lugu alustan ühe lõiguga Charlie Chaplini imelisest luuletusest. Paljudes artiklites on arutletud selle üle, kas meil on õigust ennast armastada või kuidas seda tuleks teha.

Mina küsiks pigem, kas see on üldse asi, mida peaks küsima? See peaks olema kaasasündinud tunne ja oskus justkui hingamine või söömine. Igaüks jõuab selleni omal moel ning omas rütmis.

 

 

 

“Kui ma hakksin ennast armastama”
Charlie Chaplin

Kui ma hakkasin ennast armastama,
Mõistsin, et olen igas olukorras õigel ajal ja õiges kohas.
Ja ma mõistsin, et kõik, mis juhtub, on hea – sellest ajast peale ma suudan säilitada meelerahu.
Täna ma tean: see on USALDUS.
Kui ma hakkasin ennast armastama,
mõistsin, kuivõrd see võib teist inimest haavata,
et ma üritan peale suruda oma soove
kuigi ma tean, et aeg ei ole õige
ja see inimene ei ole selleks valmis
isegi kui see inimene olin mina ise.
Täna ma tean: see on LAHTI LASKMINE.

Toome Teieni juhised, kuidas hakata ennast armastama.

Jõua algpõhjusteni

Analüüsi end ning leia endast vastused, mis takistab sul iseennast armastamast. Kas on selleks lapsepõlves kogenud mälestused või nooruses maha surutud tunded? Ehk pole enesekindlus Sinu tugevaim külg ning sa ei suuda end kaunina tunda?

Mul on hea uudis Sulle – täna on õige päev selle alustamiseks! Kui nii on lihtsam, pane paberile kirja see, mis takistab sul tundmaks armastust enda vastu. Seejärel mõtle, mida on vaja muuta, et neid takistusi Sinu elus enam poleks. Vastused tulevad tegelikult imeväel.

Ja nüüd alusta!

Nüüd, kui oled jõudnud algpõhjusteni, on aeg hakata tegema muutusi. Pea meeles, et see on miski, millega on vaja igapäevaselt tegeleda. Igal hommikul ärgates ütle endale, kui kallis ja oluline Sa oled. Kallista end mõttes või siis lausa füüsiliselt. Kui Sul on vaja teha valikuid, mis seavad küsimuse alla Sinu või teiste heaolu siis vali heatahtlikult alati ennast, kuid seejuures ära muutu egoistlikuks.

Enesearmastus või enese armastus?

Enesearmastus on midagi isekat, mille käigus me suuname pilgu ainult enda huvide kaitsmisele ja me kasutame välismaailma nende huvide täitmiseks – kõik, mida me välismaailmas kogeme, peaks meile meelejärgi olema. Inimesed peaksid käituma nii, nagu meie seda soovime. Sündmused peaksid aset leidma viisil, nagu me seda tahame. Ning isegi loomad ja elutud asjad peaksid olema meie tahtmist mööda – vastasel juhul ei lööks inimesed ju vihahoos näiteks telefoni vastu maad puruks, kui see ei allu nende korraldustele. See on enesearmastus – minu maailm nii, nagu mulle meeldib. Kui see on teisiti, siis ma vihkan seda.

Enese armastus on aga midagi muud. Enese armastuse puhul ei oota me seda, et maailm vastaks meie ootustele, vaid läbi enese aktsepteerimise suudame me aktsepteerida ka kõike ja kõiki, kes meie maailmas on. Enese armastus saab alguse konfliktide kaotamisest meie sees, mille tagajärjel lahustuvad ka konfliktid meie elus.

Ja nüüd märka muutusi!

Kas paned tähele, et Sinu silmad säravad rohkem ning kehas on parem tunne? Kas märkasid, et Sinu ümber on palju armastusväärsemad inimesed ja iga järgnev päev on aina ilusam? See ongi tulemus! Aga nüüd jätka seda enesega tööd ning ära lase enesearmastusel hetkekski kaduda.

Pea meeles, et Sind armastab maailma siis, kui armastad iseennast. ARMASTA!

Tuuli Mäemat

Head Uudised GoodNews