1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas eetilisel viisil jõukust koguda?
Kuidas eetilisel viisil jõukust koguda?

Kuidas eetilisel viisil jõukust koguda?

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

Raamat “Ühe minuti miljonär” õpetab, kuidas luua jõukust isegi siis, kui alustad tühjade kätega, kuidas rakendada mõjujõudu, et kiiresti jõukaks saada ning kuidas seljatada hirme ja võtta arukaid riske.

“Ühe minuti miljonäri” õppetunnid ei seisne ainult miljonäriks saamises, vaid ka selles, kuidas eetilisel viisil jõukust koguda, hoida ning jagada. Olenemata sellest, kas sinu eesmärk on teenida alla miljoni või mitu miljonit, on parim aeg alustamiseks just nüüd. Praegusel heitlikul ajal aitavad need õppetunnid sul rahalisest kaotusest üle saada ning värske entusiasmiga materiaalset kindlustunnet ja õitsengut saavutada.

Loomulikult on elus muudki peale raha 

On selge, et raha ei ole kõige tähtsam. Loomulikult jääb ta tervisest, perest, sõpradest ja vaimsetest väärtustest tahapoole. Nimetatud nelja eluväärtuse külluses seisneb tõeline rikkus. Oma aja rikkaim inimene J. Paul Getty sai tunduvalt väiksema varandusega vennalt kirju, mis algasid sõnadga: “Maailma jõukaimale mehele maailma rikkamailt mehelt.”

Paljud head inimesed peavad raha ekslikult väärituks eesmärgiks, kuid raha ei ole iseenesest halb ega hea, vaid neutraalne. Raha on energeetiline abivahend. Sarnaselt haamriga on sellega võimalik ehitada ja hävitada. Üks on aga kindel, et meie elu, suhted ja rahulolu kasvavad, kui meid on piisavalt raha.

Miljonärivõrrand 

Iga kuukümne sekundi jooksul saab maailmas keegi miljonäriks. Täpselt nii. Iga päeva igal minutil tekib uus miljonär. Miljonäre on sõna otseses mõttes miljoneid. Enamikul miljonäridel on kindlad ühisjooned, mis on ühised peaaegu kõikidele miljonäridele.

Need sammud aitavad sul keskenduda kolmele kriitilisele rikastumisprotsessi etapile. Kombinatsioon kõigist neist kolmest on sinu võti rahalise edukuse varakambrisse.

Unistus + Meeskond + Teema = Miljonäriallikad 

1. Unistus: miljonäri meelelaadi – enesekindluse ja põletava iha – omandamine.
2. Meeskond: mentorite ja intellektuaalsete partnerite ligitõmbamine oma unistuste täideviimiseks.
3. Teema: ühe või mitme peamise miljonärimudeli väljavalimine ja rakendamine, et kiiresti raha teenida.

Teadliku miljonäri põhimõtted 

Teadlik miljonär järgib jõukuse poole püüdlemisel kindlaid põhimõtteid:

Esiteks, ära kahjusta kedagi. Sarnaselt meditsiinikooli lõpetanud arstidega, kes annavad Hippokratese vande, lubab teadlik miljonär hoiduda rikkust toovatest tegudest, mis kahjustavad teisi inimesi või põhjustavad nende vaesust. Loo üksnes küllust, mitte kunagi nappust. See tähendab külluse loomist eetilisel ja ausal viisil, mille tulemusena võidavad kõik.

Teiseks, tee palju head. Teadlik miljonär armastab luua jõukust, mis parandab paljude inimeste elu. Eesmärk on rikastuda ise ja samal ajal rikastada teisi.

Kolmandaks, käitu heaperemehelikult. Teadlikud miljonärid valitsevad oma materiaalseid hüvesid – naudivad edukusega kaasnevaid eesõigusi, kuid loovad ka kestva pärandi teiste inimeste heaolu edendamiseks. Paljud teadlikud miljonärid tunnevad sügavat kutsumust toetada erinevaid heategevuslikke ettevõtmisi. Nende eesmärk ei ole lihtsalt üüratut varandust kokku ajada, vaid luua ka väärt ettevõtmiste toetamiseks püsifonde. Ehk teisisõnu, väärtust ei looda vaid iseendale, vaid paljude inimeste hüvanguks.

Neli sammu esimese miljonini 

Olenemata praegusest rahalisest seisust leiad siit neli sammu esimese miljonini.

  • Otsusta, et sulle sobib miljonäriks saada. Mõni inimene usub, et rikkuse kogumine on vääritu teguviis. Enne kui alustada teekonda teadlikuks miljonäriks saamise poole, uuri oma hoiakuid veendumaks, et oled valmis looma jõukust viisil, mis toetab sinu seesmisi uskumusi ja väärtushinnanguid.
  • Harju kujutlema end külluslikku elustiili nautimas. Igasugune vedamine saab alguse inimese kujutlusvõimest. Näe enda unelmate kodus elamas, sõprade ja lähedastega täiuslikke suhteid nautimas, maailmale oma ainulaadse ande ja oskuste panust andmas. Kujutle varandust, mid teenid, ja head, mida sellega saab korda saata. Usu ja sa näed.
  • Kuluta vähem, kui teenid. Aga kuidas? Maksa kõigepealt iseendale. Lahuta oma sissetulekust 10% ja hoiusta see investeerimiskontole. Vaheta kõik krediitkaardid peale ühe deebetkaartideks, et võlgadesse sattuda oleks võimatu. Ela järelejäänud raha eest.
  • Investeeri kõrvale pandud summa. Paiguta 10% tuludest investeeringutesse, mis võivad teenida vähemalt 10%.

Üks euro päevas ja nii jõuadki eesmärgini, loomulikult aeglaselt aga visalt. Nüüd aga veidi kiirem tee.

Oma miljonärimäe valimine 

Suures ja laias maailmas on miljonite teenimiseks neil peamist viisi. Missugune su taust ka pole, võid ühe neist välja valida.

  1. Investeeringud: aktsiad, võlakirjad, tähtajalised hoiused
  2. Kinnisvara: omamine
  3. Äritegevus: toodete, teenuste või ideede turustamine
  4. Internet: üha laienevad võimalused

Keskendu esialgu neljale peamisele mäele. Vali välja üks mägi, mille kohta kõhutunne ütleb, et sellest võiks saada sinu peamine investeerimisvahend.

Avasta endas geenius 

Kas sina oled geenius? Oma geniaalsuse väljendamine seisneb teadmises, mida sa tahad eluga peale hakata, ja selle tegemises, sest nii väljendad oma tõelist olemust. Tiger Woods, Oprah, Warren Buffett ja Bill Gates – nemad väljendavad oma geniaalsust. Nad elavad elu, mille jaoks nad on sündinud. Raske oleks kujutleda neid midagi muud tegemast. Pole ime, et nad nii suurt edu on saavutanud.

Siin on oma geniaalsust väljendavate inimeste neli omadust.

  1. Kirg. Nad armastavad seda, mida teevad. Kui neile palka ei makstaks, siis teeksid nad seda tasuta.
  2. Anne. Nad on omal alal väga osavad. Nimetagem seda andeks, võimekuseks või geniaalsuseks – neil on seda kuhjaga.
  3. Väärtushinnangud. Oma ala tegevusala on nende silmis äärmiselt tähtis.
  4. Saatus. Nad tunnetavad, et tegelevad sellega, milleks on maailma sündinud – annavad oma ainulaadse panuse. See on vaimne nähtus. See on nende saatus.

Kas geeniusi leidub üksnes kuulsuste seas? Muidugi mitte! Igas inimeses – ka sinus – ainulaadne geenius. Sul on unikaalseid andeid, oskusi, huvisid ja väärtushinnanguid, mida ainult sina suudad suurejooneliselt teostada. Oma saatust juhid ainult sina ise.

Toimetas Monika Kuzmina

Monika Kuzmina Peatoimetaja