1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Koolitaja Matti Orav hingamisekspert Dan Brulé kursusest: õige hingamine annab igapäevase rahu, selguse ja kindluse
Koolitaja Matti Orav hingamisekspert Dan Brulé kursusest: õige hingamine annab igapäevase rahu, selguse ja kindluse

Koolitaja Matti Orav hingamisekspert Dan Brulé kursusest: õige hingamine annab igapäevase rahu, selguse ja kindluse

Matti Orav on elukutselt õpetaja ja üle kümne aasta töötanud koolijuhina, kuid nüüdseks juba mitu aastat tegutsenud koolitajana, oma kursustel kasutab ta ka Dan Brulé hingamisõpetust.

Kuidas sai teist koolitaja?

Viis aastat tagasi olin koolijuhina ühel rahvusvahelisel koolitusel, kus kasutati mitteformaalse hariduse metoodikaid. Sain aru, et mulle meeldib niimoodi õppida ja aru saada maailmast. Seal lõin omale esimest korda visiooni, et tahan saada koolitajaks. Seejärel liitusin MTÜ Vaikuseminutite meeskonnaga, hakkasin ennast koolitama ja täiendama. Mida aeg edasi, seda rohkem olen taibanud kui väga see mulle meeldib.

Mille järgi te ise olete koolitusi valinud, näiteks kui oluline on koolitaja tuntus?

Tõesti, koolitajana tuleb ennast pidevalt harida ja juurde õppida. Olen valinud koolitusi oma südametunde järgi, et saada teada erinevaid metoodikaid ja avastada oma teadvust. Koolitaja tuntus on oluline, aga valinud olen pigem just inimlikkuse ja tarkuse poolest silmapaistvaid õpetajaid − et kas tal on oma õppetunnid läbitud ja kas ta on autoriteet. Karismaatiline koolitaja on kindlasti huvitav.

Kuidas avastasite enda jaoks Dan Brulé hingamiskoolituse ja miks otsustasite sellel osaleda?

Olin juba tükk aega tahtnud osaleda mingil hingamistemaatikaga seotud koolitusel. Lugesin heade uudiste portaalist Goodnews.ee Dani lugu ja otsustasin, et tahan tema käest õppida ja aru saada hingamise olulisusest ja tähtsusest.

Nüüdseks olen käinud juba kahel Dani koolitusel ja saanud sealt kõrgema tarkuse osaliseks.

Palun jagage veidi lähemalt oma kogemust, mida õppisite?

Me võime kõik teada hingamise olulisust, ent hingata ikka õigesti ei oska, sest puudub kogemus. Pärast Dani kursust teen hingamisharjutusi iga päev, toon oma teadliku tähelepanu hingamisele ja hingan sügavamalt, mis annab mulle igapäevase rahu, selguse ja kindluse.

Kasutan nii lõdvestavaid kui energiat andvaid hingamistehnikaid, seda ka tehes oma igapäevast viie tiibetlase harjutustikku.

Dani kindla käe all jõudsin ka tõelise rahu, enda sisemise keskpaigani ja kogesin armastuse ja õndsuse sisemist olemust, kus pole ühtki muret ega probleemi, vaid ongi üksnes olemasolu ja elu selle sügavamas tähenduses.

Teen hingamisharjutusi iga päev, toon oma teadliku tähelepanu hingamisele ja hingan sügavamalt, mis annab mulle igapäevase rahu, selguse ja kindluse.

Kas ja kuidas olete kasutanud Dan Brulèlt saadud õpetusi oma koolitustel?

Kasutan Dani tarkust ja edasiantud kogemust oma töös teraapiaklientidega, õpetades neile kogu keha hingamist ning samuti teen oma koolitustel erinevaid hingamise ja teadlikkusega seotud harjutusi.

Kellel soovitaksite hingamiskoolitustel kindlasti osaleda?

Kõigil! Hingamises saada kätte meistriklass võiks olla iga elava inimese järgmine tase tema kõrgema inimlikkuse saavutamisel, et avastada enda varjatud ressursid ja elada oma elu tõeliselt täisväärtuslikult.

Hingamises saada kätte meistriklass võiks olla iga elava inimese järgmine tase tema kõrgema inimlikkuse saavutamisel.

Dan Brulè korraldab 2.-7. mail Eestis uue intensiivkursuse. Olete juba kaks korda tema koolitusel osalenud, kuid kas kavatsete veel tema kursusele või mõnele sarnasele minna?

Jah, olen saanud Danilt absoluutselt vajalikud teadmised ja oskused. Kavatsen omandada ka Wim Hofi metoodika, mida olen õppinud omal käel, kuid tõeliseks arusaamiseks soovin saada millalgi ka reaalset kogemust.

Kas tegelete ka mingite teiste vaimsete praktikatega nagu jooga, meditatsioon vms?

Olen püüdnud oma elus jõuda selleni, et iga hingetõmme on täis kohalolu, tänulikkust ja kaastunnet nii enda kui kaaslaste vastu. Vahel kukun ja eksin, ent andestan ja liigun edasi.

Kasutan erinevaid teadlikkuse, tähelepanu ja meelerahu harjutusi, erinevaid hingamisega seotud harjutusi. Samuti viie tiibetlase ning erinevaid jõudu ja painduvust arendavaid harjutusi.

Olen aru saanud, et mina ise pean ja tahan oma füüsilise ning vaimse heaolu nimel igapäevaselt hoolt kanda. See annab mulle parema enesetunde ja jõudluse elus erinevate katsumuste ja väljakutsetega silmitsi seismiseks.

Mina ise pean ja tahan oma füüsilise ning vaimse heaolu nimel igapäevaselt hoolt kanda.

Aita Nurga Toimetaja