1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Keegi ei saa sulle anda paremat nõu kui sina ise
Keegi ei saa sulle anda paremat nõu kui sina ise

Keegi ei saa sulle anda paremat nõu kui sina ise

Fotod: Pixabay

Raamat “101 olulist asja, mida sa juba tead, aga unustama kipud” tasub ikka ja jälle uuesti kätte võtta ning mõni peatükk pühapäevasel päeval uuesti läbi lugeda. Mõnikord peitubki lihtsuses tõde ja mõned read mõjuvad meile taas äratusena.

Ärgakem täna hea tujuga ja kinkigem endale hetki iseendaga. Eks ikka selleks, et me inimesena saaksime areneda paremaks ja et me kuuleksime vaikuses oma sisehäält, mis on meie parim nõuandja.

Jagan täna teiega lõiku Ernie J. Zelinski inspireerivast raamatust, mis räägib nõuandmistest ja otsustamisest.

Inimesed on valmis kõikvõimalikes asjades nõu andma 

Oled kindlasti märganud, et pole sugugi raske oma probleemide lahendamiseks nõu saada – ükskõik, kui suur on probleem. Võid kindel olla, et suurem osa inimestest on kohe valmis sulle kõikvõimalikes asjades sulle nõu andma ja siis kuulutama, et see on väärt nõuanne.

Kas teised teavad, kuidas sa oma elu elama peaksid? 

Aja jooksul tekib enamikul inimestel sinu lähikonnas arvamus selle kohta, kuidas sa oma elu elama peaksid. Vanemad õpetavad sulle, mida peaks õnne ja rahulolu saavutamiseks tegema. Samuti õed ja vennad, rääkimata veel õpetajatest, sõpradest, reklaamitegijatest, ajalehtedest, ajakirjadest ja telesaadetest.

Ole ettevaatlik teiste nõu kuulda võttes 

Ükskõik, mida sa otsustama pead, kas seda, kui suur maja osta, kui palju raha kõrvale panna, millist karjääri teha, kuidas oma lapsi kasvatada – tuleb olla äärmiselt ettevaatlik teiste inimeste nõu kuulda võttes. Eriti tähtis on see juhul, kui sa kuulad eriti paljude inimeste nõuannet. “See, kes ehitab kõigi nõuannete järgi,” hoiatab Taani vanasõna, “saab endale vildaka maja.”

Küsimus on selles – kui hea üldse on nõuanne, mille sa teistelt saad?

Eriti kahtlane on asi tasuta nõuande puhul. Kunstnik Anselm Feuerbach võis olla küüniline või ka mitte, kui ütles: “Kui keegi annab sulle nõndanimetatud head nõu, tee vastupidist – sa võid olla kindel, et üheksal juhul kümnest on see õige tegu.” Mark Twain nägi tasuta nõuannet niisugusest vaatenurgast: “Ta ei võtnud oma jutluse eest mitte midagi ja nii palju see väärt oligi.”

Üldiselt võiks usaldada nõuannet, mille eest sul vähegi midagi maksta tuleb. Inimene, kes sinult oma tarkuseterade eest raha võtab, peab oma reputatsiooni kaitsma. Sellest järeldub, et viletsa nõu andmine võib tema elatise teenimisele kehvasti mõjuda. Samas on neil, kes sulle tasuta nõu annavad, vähe kaotada, kui selgub, et nende nõuanne oli jama.

Vahel antakse meile nõu, mida me küsinudki pole

Mõnel inimesel on kummaline võime meie ellu sisse tungida ja anda meile nõu, mida me küsinudki pole. Neil pole raske meile soovitada, et jätaksime oma elukaaslase või töö. Kui otsus otsustub meie jaoks täiesti valeks, kes siis kannatab? Kas nemad otsivad meile siis uue kaaslase või töö? Loomulikult mitte. Nemad jätkavad rõõmsalt oma elu, kui meie peame kannatama tagajärgede pärast, et kuulasime nende niiminetatud tarka nõu.

Mõnel inimesel on kummaline võime meie ellu sisse tungida ja anda meile nõu, mida me küsinudki pole.

Kuula otsuste tegemisel oma sisehäält

Teiste nõuanne sinule võib neile endile väga mõistlik tunduda. Aga mõne otsuse tegemisel on targem kasutada pigem intuitsiooni kui mõistust. Kuule otsuse tegemisel oma sisehäält. Ära lähtu ainult ainult loogikast ja praktilisusest.

Kuule otsuse tegemisel oma sisehäält.

Ära anna vastutust oma elu eest teiste kätesse 

Kui sa võtad liiga palju teiste nõu kuulda, annad sa vastutuse oma elu eest teiste kätesse. Sa pead tundma vabadust teha nii, nagu sina tahad. Ära lase kellelgi enda eest otsuseid teha, ükskõik kui hästi nad oma elus otsuseid teha suudavad.

“Mõtle valesti, kui tahad,” märkis Briti kirjanik Doris Lessing, “aga igal juhul mõtle ise.” Küsi teistelt nõu, kaalu seda ja tee siis ise oma otsused. 

Monika Kuzmina Peatoimetaja