1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Katariina Liisa Martens: kui rõõm ja siht hakkab elust ära kaduma, on aeg asuda eneseotsinguile
Katariina Liisa Martens: kui rõõm ja siht hakkab elust ära kaduma, on aeg asuda eneseotsinguile

Katariina Liisa Martens: kui rõõm ja siht hakkab elust ära kaduma, on aeg asuda eneseotsinguile

Holistiline treening on mõeldud neile, kes tahavad paremini mõista iseennast, otsivad oma kohta maailmas ning soovivad õppida kasutama oma intuitsiooni, ütleb Holistilise Instituudi koolitaja Katariina Liisa Martens ja lisab: “Kui rõõm ja siht hakkab elust ära kaduma, on aeg asuda eneseotsingutele.“

Kui inimesel on soov kaalust alla saada, siis ta teab, et tuleb muuta liikumist ja toitumist, kui ta soovib mõtteid tasakaalustada, läheb ta joogasse, kui kusagilt valutab, tuleb minna arsti juurde. Millisel juhul on aga valikuks holistiline treening?

Toitumise jälgimise ja liikumise suurendamisega saavutatud kehakaalu langus ei pruugi jääda püsivaks, kui inimene ei tegele sellega, et miks ta siis ikka nii palju sööb? Miks ta sööb rämpstoitu või magusat või näksib nii päeval kui õhtul hilja? Miks ta ei maga piisavalt? Näiliselt on küll keha vajaduseks söök, aga mida keha tegelikult vajab? Või mille eest keha ennast rasvapolstriga kaitseb?

Sama lugu on valuga: kui inimene kasutab tuimestavaid, ergutavaid või rahustavaid aineid, siis saabub küll kergendus, aga sagely on see vaid ajutine. Kui inimene elab jätkuvalt emotsionaalset pinget tekitavas või muul moel ebaterves keskkonnas, reageerib keha sellele pingele ja kannatab. Lühema või pikema aja jooksul hakkab emotsionaalne pinge tekitama ka füüsilist pinget või muutma rakkude käitumist. Kui inimene soovib, et saavutatud heaolu kestaks, tuleks tal tegeleda nii füüsilise keha kui ka mõtete ja tunnetega, ja üks hea koht, kus seda teha, on holistiline treening.

Kui inimene elab jätkuvalt emotsionaalset pinget tekitavas või muul moel ebaterves keskkonnas, reageerib keha sellele pingele ja kannatab.

Kuidas te ise selle valdkonnani jõudsite?

Ma olen kogu elu olnud uudishimulik elu erinevate ilmingute suhtes. Umbes 30-aastasena esitasin endale küsimuse: mis on siin elus minu tee ja panus? Sain vastuseks, et inimeste kuulamine ja abistamine. Läksin uuesti õppima ja siit saigi alguse mu terapeudipraksis. Aastal 2002 puutusin esmakordselt kokku holistilise regressiooniteraapiaga ja kogesin äratundmist: just sel moel soovin mina inimestega töötada. Aasta oli 2006, kui lõpetasin Marina Eberthi koolituse ja sellest ajast praktiseerin holistilise regressiooniterapeudina, aastast 2008 koolitajana.

Kas inimestel, kes holistilise treeningu oma ellu valivad, on iseloomulikke ühisjooni?

Kõige olulisemaks ühisjooneks on uudishimu ja soov oma maailmapilti avardada. Soov muutuda, valmisolek luua parem elu. Neil inimestel on aimdus, et elus muutuste tekitamiseks tuleb muuta midagi iseendas, oma mõttemustrites. Üksjagu on neid inimesi, kes on materiaalses maailmas väga edukad, aga neil on teadmine, et peale selle on elus veel midagi olulist.

Kui spordis tunned füüsiliselt kohe ära, mida enda puhul treenides arendada ja kus on ka valupunktid, mis seda takistavad, siis kuidas holistilises treeningus enda probleemid üles leitakse?

Treenime inimesed kuulama, tundma, oma keha tunnetama ja märkama. Isegi füüsilise treeningu puhul võib juhtuda, et see või teine piirkond on piimhapet täis ja valutab. Võime öelda, et keha näol on meil selles elus üks imeline kaaslane, kes saab väga täpselt aru, kuidas see või teine olukord/suhe meid mõjutab. Aga miks me neid omaenda keha sõnumeid ei märka ja/või kuulda ei võta, selleks on nii ajaloolisi kui ka kultuurilisi põhjuseid.

Millest holistiline treening üldse koosneb?

Holistiline treening koosneb pooleteist-kahe kuu järel toimuvatest neljapäevastest koolitusmoodulitest. Koolituspäevadel käsitletavate teemade hulgas on olulisemateks viimased teaduse avastused inimese teadvuse seisunditest, positiivsest psühholoogiast, sotsioloogiast, inimese keha-meele seostest. Koolituse käigus käiakse läbi enamus eluvaldkondi, kuid muutuste tekitamiseks ei piisa ainuüksi ratsionaalsest teadmisest. See, mis aitab tekitada muutusi, on kogemus, isiklik suhe kuuldu-loetuga. Holistilises treeningus ongi põhirõhk isiklikul kogemusel. See tuleb läbi praktiliste harjutuste, arutelude, grupitööde, meditatsioonide. Oluline osa on ka grupiprotsessil. Väikeses grupis tekkivas usalduslikus õhkkonnas kuulates, rääkides ja arutledes käivituvad väga kasulikud protsessid: ühe inimese küsimus võib saada teisele vastuseks, kellegi isiklikus loos võib sisalduda ülioluline infokild grupikaaslasele.

Küll oleks mugav, kui probleemid kaoksid kümne minuti jooksul, tabletti sisse võttes või mõnel muul lihtsal moel, kuid holistiline treening kestab terve aasta! See on pikaajaline nagu kroonilise haiguse ravi. Miks nii kaua?

Tänapäeva ühiskonnas oleme jah harjunud väärtustama kiirust ja efektiivsust. Holistilises treeningus peame oluliseks teadvustamist, märkamist ja isiklikku kogemust. Oluline on, et inimene mõistaks oma valikute ja käitumisviiside tagamaid − miks ta selles või teises olukorras käitub just nii ja mitte teisiti? Miks mõned olukorrad ja suhted on rohkem või vähem ebamugavad? Võime öelda, et oma reageeringutes on inimesed tegelikult üsna automaatsed ja toimivad justkui autopiloodi juhtimisel. Kui tuua paralleel arvutiga, siis võime öelda, et inimese psüühikas toimivad ja toimetavad kunagi sinna laetud arvutiprogrammid, mis vastavalt olukorrale käivituvad ja meie reageeringuid ning reaktsioone suunavad. Kunagi on kõik need programmid olnud parimad versioonid ja nende töö on garanteerinud inimesele õnnelikuks eluks otstarbekaimad valikud ja käitumisviisid. Kuid elu, olud ja suhted muutuvad ning võib juhtuda, et see või teine senine reageerimisviis ei toeta enam parimate valikute tegemist. Et olla eluga sünkroonis, on hea oma sisemaailma programme mõista ja vajadusel uued installeerida. Ja uute programmidega kaasnevad käitumisviisid on vaja ka oma igapäevaellu integreerida, sest iga uus asi tahab harjumist.

Oluline on, et inimene mõistaks oma valikute ja käitumisviiside tagamaid − miks ta selles või teises olukorras käitub just nii ja mitte teisiti?

Kes treenima asub, see eeldab ka tulemusi. Kaotatud kilosid on lihtsam kokku lugeda kui muutusi, mida silmaga ei näe. Millised võiksid ideaalis olla holistilise treeningu tulemused?

On neid, kes oma elus lausa kannapöördeid teevad, asudes õppima uut ametit või alustades ettevõtlusega. Kui inimesed leiavad üles oma senikasutamata potentsiaali või ammuse unistuse ja asuvad ennast teostama, saavad elu ja töö justkui uue dimensiooni. Inimesed on öelnud, et nad on terviklikumad ja õnnelikumad, ellu tuleb juurde mõtestatust. Kui inimesel paraneb oskus panna tähele iseennast ja oma reaktsioone erinevates olukordades, on lihtsam hoida head energiataset ja paranenud keskendusmisoskus aitab olla efektiivsem. Rääkimata sellest, et õppides kuulamisoskusi ja mõistes inimpsüühika toimimise seaduspärasusi, muutuvad suhted paremaks, lähedasemaks, armastavamaks. Kui saavad selgemaks elu ja psüühika toimimise põhjus-tagajärg seosed, annab see hingerahu, loovust ja väge.

Kui inimesed leiavad üles oma senikasutamata potentsiaali või ammuse unistuse ja asuvad ennast teostama, saavad elu ja töö justkui uue dimensiooni.

Millised psühholoogilised õppetunnid sinu tähelepanekute põhjal inimeste jaoks kõige olulisemad on?

Üheks kõige olulisemaks teemaks on iseenda väärtustamine ja armastamine. Kui inimesel on raske iseennast aktsepteerida, oma tundeid märgata ja oma vajadusi väljendada, siis sageli ta justkui ei elagi oma elu. Aja jooksul hakkab tekkima suurem või väiksem rahulolematus. Kogedes elus armastuse puudust on levinuimaks lahenduseks partneri või töö väljavahetamine, aga see ei pruugi õnne õuele tuua. Suhete puhul kehtib seaduspärasus, et mitte keegi ei saa sind rohkem armastada kui sa ise seda teed.

Kui inimesel on raske iseennast aktsepteerida, oma tundeid märgata ja oma vajadusi väljendada, siis sageli ta justkui ei elagi oma elu.

Mida tähendab see, et oled vaimselt heas vormis? Kuidas heas vaimses vormis olev inimene ennast tunneb?

Tal on hea energiatase. Tal on teadmine, et “minu tahe loeb”, et ta saab oma elusündmusi ise mõjutada, mitte elu, saatus või kes iganes ei juhi ega pilluta teda selles või teises suunas. Elus võib ikka ette tulla perioode, kus kõik pole just parimas korras. Aga hea suhe eluga väljendub nii: see on minu elu, ma tegelen sellega, teen oma parima olukorra lahendamiseks. Piltlikult öeldes ongi see inimene ise oma õnne sepp, ja vajadusel hangib ta isikliku õnne sepistamiseks juurde mõne kaasaegsema tööriista.

Paljud arvavad, et vaimsusel pole igapäevaeluga midagi pistmist. Kas on ja kuidas? Mida peame vaimsuseks?

Meie peame vaimsuseks seda, et inimene tegeleb iseendaga, oma mõttemustrite ja sisemaailmaga, püüab mõista ja mõtestada oma eluvalikute tagamaid. Vaimsusega tegeledes inimene esitab endale küsimuse, et miks just seesugused inimesed ja suhted mu ellu sattuvad? Tal on ühendus iseenda intuitsiooni ehk nn kõhutundega, mis aitab teha häid valikuid. Elu tähendab ju pidevat muutuste protsessi, lisaks loomulikule muutusele ilmuvad inimese ellu aeg-ajalt suured muutused, nn kriisid. Pole lihtne nendega hakkama saada: kes võitleb muutustele vastu, kes püüab elu eest peitu minna, kes halab, mõni võtab aga muutused vastu rõõmu ja kergusega. Eluvooluga kaasakulgemine on seda rõõmurohkem ja kergem, mida sujuvamalt tuleb välja muutuste tegemine sisemaailmas. Parim variant on see, kui vaimsus ehk siis enesearenguga tegelemine toetab igapäevaelu, aidates olla õnnelikum, efektiivsem, ennast teostavam.

Parim variant on see, kui vaimsus ehk siis enesearenguga tegelemine toetab igapäevaelu.

Milline on see esimene märk elus, et tuleb ennast tõsiselt kätte võtta ja enda sisemaailmaga tegelema hakata?

Väga tihti räägivad inimesed terapeudi juurde jõudes, et objektiivselt on elus justkui kõik olemas: hea töö, tore kodu, õnnelik pere, aga midagi on puudu, millegipärast see kõik ei tee õnnelikuks. See on väga hea koht alustamiseks. Valvsaks võiks teha ka seisund, kui elust on kadunud siht, eesmärk. Või olukord, kus küsimus “mida teha?” painab juba tükk aega, aga lahendust ei paista kusagilt. Esimeseks märgiks võib olla ka energiapuudus, rahulolematus, segadus. Arvan, et kui rõõm elust ära kaob, on küll paras aeg otsingutele asuda.

Milline võiks olla esimene hea tegu iseenda elu muutmiseks?

Märka kõike seda, mis on su elus hästi. Ole selle eest tänulik, et oled omadega välja jõudnud just sellesse olukorda. Täna elu, Loojat, iseennast, oma keha. Tunnusta ja armasta ennast nagu väikest last, ilma tingimusteta. Ja küsi siis endalt, mis teeks sind õnnelikuks? Mis sind tegelikult tõeliselt vaimustab ja kirgastab? Kui vastus käes, saad alustada teekonda õnneliku iseenda juurde. Holistilise treeningu võimalustest saab ülevaate 9. aprillil kell 18 algaval koolituse tutvustusõhtul, mis on tasuta. Vastan seal kõigile küsimustele koos koolitajate Marina Eberthi ja Heili Laidoga.

Märka kõike seda, mis on su elus hästi. Ole selle eest tänulik!

Monika Kuzmina Peatoimetaja