1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kas sinu ümber on inimesi, kes nokivad su unistusi? Ümbritse end võitjatega
Kas sinu ümber on inimesi, kes nokivad su unistusi? Ümbritse end võitjatega

Kas sinu ümber on inimesi, kes nokivad su unistusi? Ümbritse end võitjatega

Miljonärist eduõpetaja Jim Rohn alustas oma karjääri tavalise palgatöölisena. Raamatus “7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks” tutvustab ta lihtsaid põhimõtteid, mida tõusuteel ellu rakendas. Ta kinnitab, et keegi ei pea valima õnne ja rikkuse vahel, sest need tärkavad samast külluseallikast.

Foto: Pixabay

Raamat sisaldab seitset kava, mis aitavad saavutada edu, olenemata erialast ja sotsiaalsest staatusest. Võtmesõnadeks on distsipliin, motivatsioon, eesmärgistatus, õppimine, tulude kontrollimine ja õige ajakasutus.

Jagame raamatust inspireerivaid mõtteid, miks on hea end võitjatega ümbritseda.

Keda sa lased enda ellu?

Ühte peamist isiksuse kujunemise mõjurit on samas kõige vähem mõistetud. See on suhtlemine teiste inimestega, nendega, keda lased enda ellu. Kas sa oled iial mõelnud, kuidas teised mõjutavad sinu elu? Kui sind ümbritsevad inimesed, kes kogu oma sissetuleku ära kulutavad, siis võid kergesti ka ise pillavaks muutuda. See mõju võib ulatuda ka kaugemale. Kui sind ümbritsevad inimesed, kelle arvates võib teisi pisut petta, ahvatleb see ka sind mõnest reeglist üle astuma. Inimesed võivad tõepoolest sind teelt kõrvale juhtida, nii et sa alles kümne aasta pärast avastad, kuidas oled sellisesse olukorda sattunud.

Foto: Pixabay

Milliseid küsimusi endale esitada?

See ei ole õnnelik hetk sinu elus … Et vältida asjatut viivitamist valede inimestega, esita endale kolm põhiküsimust:

  1. Kellega ma oma aega veedan?
  2. Mida nad mulle annavad?
  3. Kas nendega suhtlemine mõjub mulle soodsalt?

Ära väldi neid küsimusi. Tee kindlaks, kui palju aega veedad sa oma peamiste kaaslastega. Kas see on positiivne ja konstruktiivne või vastupidi? Kui sa pole kindel, siis mõtle järgmistele küsimustele:

  • Mida nad mõjutasid sind tegema?
  • Mida nad panid sind kuulama?
  • Mida nad ergutasid sind lugema?
  • Kuhu nad kutsusid sind minema?
  • Millest nad mõjutasid sind mõtlema?
  • Millest nad mõjutasid sind rääkima?
  • Kuidas nad mõjutasid su tundeid?
  • Kuidas nad panid sind rääkima?

Kui sa oled nende asjade üle mõelnud, küsi endalt lõpuks: kas ma praegused kaaslased aitavad mind areneda mu eesmärgi suunas? Kui sul on õnn vastata “jah”, siis on hästi. Kui on aga teisiti, siis hinda oma suhted mõne võtmeisikuga ümber. Neid küsimusi on kerge vältida. Võid öelda: “Selline mu elu kord on, kuid sel pole tähtsust. Need inimesed on mu ümber, kuid see ei häiri mind.” Kuid asi pole nii. Kõigel on tähtsust. Pea meeles: kõigel on tähtsust.

Võib-olla oled kuulnud lugu väikesest pääsukesest …

Ta kattis ühe oma silma tiivaga ja nuttis kibedalt. Öökull lendas mööda ja küsis: “Linnuke, mis juhtus?” Pääsuke võttis tiiva näo eest ja silma asemel oli suur haav. “Nüüd saan aru,” ütles öökull. “Sa nutad selle pärast, et vares nokkis sult silma.” “Ei!” vastas pääsuke kurvalt. “Ma ei nuta selle pärast, et ta silma ära nokkis, vaid et ma lasin tal seda teha.” 

Kas sinu ümber on inimesi, kes nokivad su unistusi? Kas keegi püüab sind su unistuste suhtes pimedaks muuta? Kerge on lasta ümbrusel oma elu kujundada ja eriti käib see negatiivse mõju kohta. Kerge on lasta suhetel määrata oma elusuunda, lasta teistel end veenda, lasta tõusulainel end tõsta ja mõõnal enda langetada. Ka seda sa tahadki? Kas sa saad selleks, kelleks ise tahad saada, saavutad, mida ise ihkad, või lased teistel oma unistused varastada?

Suhete katkestamine 

Kui leiad, et sinu suhete aias kasvab umbrohtu, siis võid teha järgmist. Esiteks võid end lahutada inimestest, kes röövivad su heaolu. Kui märkad, et keegi tunneb suurt rahuldust sinu unistuste, eesmärkide ja veendumuste äranokkimisest, siis vabasta end tema mõju alt. Muidugi, elu ei ole tavaliselt nii lihtne. Vahel oleme sunnitud veetma aega ebameeldivate inimestega – pere, kaastöötajate, äripartnerite ja teistega. Kui sa ei saa nendega suhteid katkestada, püüa toime tulla piiratud suhtlemisega. See on sinu elu. Sa võid selle mööda saata kellega iganes. Su aeg maa peal on liiga lühike, et seda raisata.

See on sinu elu. Sa võid selle mööda saata kellega iganes. Su aeg maa peal on liiga lühike, et seda raisata.

Suhtlusringkonna laiendamine 

Suhtlusringkonna laiendamisel valitseb lihtne reegel: veeda rohkem aega õigete inimestega. Kes on õiged inimesed? See sõltub su eesmärkidest ja ülesannetest. Otsi peamiselt sisukaid ja kultuurseid inimesi – kes mõtlevad elu mõtte üle ja suudavad distsipliini ja visadusega suuri asju saavutada. Suhtlusringi laiendamisel pea silmas oma elulisi vajadusi. Seda nimetatakse suhtlemiseks eesmärgi nimel. Näiteks leia mõni edukas inimene, kes aitaks sul edukuse plaani koostada. Leia mõni asjatundja tervise alal, kes aitaks sul kehaliste harjutuste ja õige toitumise kava valmis saada. Leia mõni inimene, kes õpetaks sulle rahuldustpakkuvat elulaadi. Enamik edukaid inimesi armastab oma teadmisi teistega jagada. Arvatavasti sellepärast nad edukad ongi.

Enamik edukaid inimesi armastab oma teadmisi teistega jagada. Arvatavasti sellepärast nad edukad ongi.

Monika Kuzmina Peatoimetaja