1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kas peaksime olema ainult positiivsed?
Kas peaksime olema ainult positiivsed?

Kas peaksime olema ainult positiivsed?

loodus3Tänases maailmas ülistatakse positiivsust ja halvustatakse negatiivsust. Kes meist poleks kuulnud, et elus tuleb olla positiivne, näha positiivselt, mõelda positiivselt ja isegi tunda ainult positiivseid tundeid. Negatiivsusesse suhtutakse aga halvustavalt ja tuntakse end kohutavalt kui mõni negatiivne mõttejupp juhtub isegi korraks peast läbi vilksatama, kirjutab Egle Koppel Kehakeel.ee portaalis.

Ja nii me proovimegi negatiivseid tundeid, mõtteid ja emotsioone paaniliselt ignoreerida ja vältida. Ei olegi mingit kahtlust, et see kuidas me endasse ja maailma suhtume, mõjutab väga tugevalt meie elu kulgemist ja kvaliteeti. Kuid me elame maailmas, kus valitseb duaalsus, nagu on olemas öö ja päev, on olemas ka positiivne ja negatiivne.

Positiivne ja negatiivne pool on mõlemad meis olemas ja me ei peaks kumbagi ignoreerima ega ka liigselt esile tõstma.

Kõik ei ole elus alati roosamannavaht ja maasikatolm, elu ei koosne ainult vikerkaartest ja sõbralikult ringi kappavatest ükssarvedest. Elus on alati nii heladamaid kui tumedamaid pooli, nii päikest kui vihma, kuuma ja külma, on armastust, on haiget saamist. Positiivne ja negatiivne pool on mõlemad meis olemas ja me ei peaks kumbagi ignoreerima ega ka liigselt esile tõstma. Nii liigne positiivsus kui ka liigne negatiivsus on mõlemad ühtviisi hukutavad. Positiivsus ei mõju sulle igas situatsioonis positiivselt ja negatiivsus ei mõju sulle alati negatiivselt. Ka negatiivsusel on omad positiivsed küljed ja positiivsusel on omad negatiivsed küljed.

Ka negatiivsusel on omad positiivsed küljed ja positiivsusel on omad negatiivsed küljed.

Kundalini jooga filosoofia järgi on inimesel kolm meelt: Negatiivne, positiivne- ja neutraalne meel

Mida paremini me seda kolme meelt tunneme ja teame, seda kergem on meil elus navigeerida ja omi asju ajada. Kui me tunnustame ennast kogu terviklikkuses, saame vabaks iseenda loodud takistustest, usaldame ennast rohkem ja kogeme elu tähendusrikkust palju avatumalt.

Positiivne meel

On levinud mõtlemine, et kui sa vaid suudad mõelda ainult positiivselt, siis juhtuvad sinuga kõik imelised asjad ja sinu elu läheb nagu lepase reega ning sinuga ei juhtu never ever midagi halba. Tegelikult ei pühi positiivne mõtlemine sinu elust ära halbu asju. Ainuüksi positiivsest mõtlemisest ei ole kasu. Asjad juhtuvad lõppude lõpuks ikkagi nii nagu nad peavad juhtuma. Positiivne mõtlemine kui selline ei ole lihtsalt iseendale hea ja parema soovimine. Iga päev ei paista päike sellepärast, et sa mõtled positiivselt. Me peame aktsepteerima ka vihmasadu, sest ainult päikesepaiste lõpeks ju kõrbemisega.

Me peame aktsepteerima ka vihmasadu, sest ainult päikesepaiste lõpeks ju kõrbemisega.


Positiivne meel on midagi palju enamat. Ta muudab su elu kergemaks ja nauditavamaks ning õpetab elu mitte liiga tõsiselt võtma. Positiivne meel sisendab meile huvi ja hoolivust maailma ning kogu loodu vastu. Positiivne meel tuleb meile appi ebaõnnestumiste ja haigustest ülesaamise korral. Ta aitab meil märgata valgust tunneli lõpus ning annab usku ja lootust. Tänu positiivsele meelele on meil kergem aktsepteerida ebaõnnestumisi ja näha neid uute võimaluste valguses.

Tänu positiivsele meelele on meil kergem aktsepteerida ebaõnnestumisi ja näha neid uute võimaluste valguses.

Positiivse meele ülesandeks on otsida üles iga situatsiooni ja olukorra head küljed. Positiivne meel loob avardumist ja leiab üles tee, et soodsad võimalused, olukorrad ning vahendid jõuaksid meieni. Ta annab meile tugeva tahte, optimismi, mängulisuse ning hea huumorimeele. Positiivne meel aitab sul näha maailma enda ümber sellisena, et sa oleksid suuteline minema edasi, mitte nägema vaid häda ja viletsust, mis sind spiraalina alla tõmbab.

Positiivse meele ülesandeks on otsida üles iga situatsiooni ja olukorra head küljed.

Kui positiivne meel ei ole piisavalt arenenud, siis elu lihtsalt muserdab sind, kõik tundub nõme ja mõttetu. Sul pole jõudu ja tahet oma soove ja ideid ellu viia ning soodsad võimalused ei leia sind iialgi üles. Sul on kalduvus langeda depressiooni, oled haigustele vastuvõtlikum ning neil on kombeks jääda vinduma.

Hästi arenenud positiivne meel aitab sul elus saada kõigega hakkama. Sul jagub alati tahejõudu oma ideede elluviimiseks ja suudad huumoriga näha oma ebaõnnestumisi. Sa oled uudishimulik, õppimishimuline, avatud uutele võimalustele, oled valmis proovima uusi asju ning sukelduma uutesse olukordadesse.

Hästi arenenud positiivne meel aitab sul elus saada kõigega hakkama.

Kui sa toetud oma elus ainult positiivsele meelele, siis oled nagu küla narr. Sa ignoreerid reaalsust ja elad omas roosas mullis. Sa usud ja usaldad kõiki sinisilmselt ja naiivselt. Sa blokeerid ära tunded, mis on sinu arvates negatiivsed, kuid mis tegelikult aitavad sul näha tõde. Tasakaalustamiseks tugevda oma negatiivset meelt.

Negatiivne meel

Aga mis siis kui me embaksime ka meis pesitsevaid negatiivseid tundeid, nagu pettumus, viha, hirm või ebakindlus. Kui me mõistaksime, et neis negatiivsetes tunnetes, võivad tegelikult varjul olla hoopis positiivsed ilmingud. Kui me mõistaksime, et mida rohkem me oma tundeid alla surume, seda jõulisemalt nad meis esile kerkivad ning me saame oma tunnetest vabaneda lõplikult vaid siis, kui me neid täielikult kogeme. Negatiivsust tõlgendatakse enamasti vääralt, siin ei ole midagi hirmsat ja halba.

Negatiivsust tõlgendatakse enamasti vääralt, siin ei ole midagi hirmsat ja halba.

Me ise oleme lahterdanud osad elukogemused halbadeks ja teised headeks. Negatiivne meel ei ole meile antud selleks, et seda positiivsete mõtete alla lihtsalt ära matta. Negatiivne meel on meie suur kingitus, meile ülioluline sisetunne, olles meie igapävane hoidja ja kaitsja ning aidates meil mõista situatsioonide ohtlikkust ka kõige soodsamates olukordades. Et me ei tormaks sõiduteele nägu nalja täis ega jääks lootma, et vaid positiivse suhtumisega õnnestub meil läheneva auto alla mitte jääda. Et me tunneksime hirmu kõrguste ees ega sammuks üle kaljuserva haigutavasse tühimikku. Et me kuulaksime enda sisemist häält, kes ütleb, et hei siin pole kõik päris korras, hoia eemale, see ei lõpe hästi. Et me ei valiks suhteid, mis võivad saada meile hukatuslikuks. Et me ei teeks tehinguid ja investeeringuid mis ei too kasu meile ega ühiskonnale. Et me näeksime asju ja olukordi üldse natuke laiemalt, mitte ainult oma hetkelist heaolu arvestades.

Negatiivne meel ei ole meile antud selleks, et seda positiivsete mõtete alla lihtsalt ära matta.

Negatiivne meel annab sulle ka oskuse öelda õigel hetkel „EI“ kõikide nende inimeste ootustele, kes tahavad sind ära kasutada. Negatiivne meel soovib olla vajalik, tekitades meis igatsust, pinget ja nälga millegi järgi, läbi selle saab võimalikuks edasiliikumine ja areng.
Nõrk ja väljaarenemata negatiivne meel viib sind ohtlikesse või ebasündsatesse olukordadesse ja suhetesse, oled aldis sõltuvustele ning sind on kerge mõjutada. Sul on raske öelda “Ei”.

Nõrk ja väljaarenemata negatiivne meel viib sind ohtlikesse või ebasündsatesse olukordadesse.

Kui negatiivne meel on hästi arenenud, siis on sul kerge asjadel vahet teha ning oskad hinnata ohte. Sa tead, millal minna edasi ja millal on aeg areenilt lahkuda. Sa oled hoitud ja kaitstud.
Kui sinu negatiivne meel aga juhib su elu ning sind valitsevad liigsed hirmud, sa näed elu ainult mustades värvides ning tunneli lõpus ei paista valgus, siis tasakaalustamiseks tugevda oma positiivset meelt.

Neutraalne meel

Neutraalset meelt kutsutakse joogajuveeliks, see on meie meditatiivne, intuitiivne meel. Neutraalne olek ei tähenda, et sa muutuksid apaatseks ja ükskõikseks tundetuks tombuks. Sa lihtsalt ei takerdu oma tunnetesse ega lase neil oma elu üle võimust võtta. Negatiivne meel leiab üles kõik puudused ja positiivne meel leiab üles kõik hea. Neutraalne meel on see, kes kalkuleerib läbi kõik riskid ja kasud. Ta leiab küsimusele tervikliku vastuse, arvestades nii poolt kui vastu argumente.

Neutraalne olek ei tähenda, et sa muutuksid apaatseks ja ükskõikseks tundetuks tombuks.

Neutraalne meel tasakaalustab ning kaalub positiivse ja negatiivse meele poolt pakutud informatsiooni, et anda sulle võimalikult neutraalne ja kaastundlik otsus parimaks teekonnaks. Neutraalne meel lähtub intuitsioonist, ta leiab hingele tegutsemiseks tee, mis võimaldab näha elu polaarsustest kaugemale. Meie hinge jaoks ei ole olemas positiivset ja negatiivset, head ja halba, need on võrdsed. Need on lihtsalt erinevad kogemused ning sinuga juhtub alati vaid see, mis aitab sind edasi. Neutraalne meel on erapooletu, võimaldades meil näha nii head kui ka halba õnnistuse ja kingitusena. Takistused muutuvad võimalusteks ja me oleme hoitud ning toetatud. Neutraalne meel võimaldab Hingel täielikult kogeda emotsioonide pillerkaart, samal ajal ennast mitte neisse vangistades.

Neutraalne meel lähtub intuitsioonist.

Hästi arenenud neutraalne meel lubab inimesel vastu võtta kõik halvad ja head elu väljakutsed ning muuta need läbi südame armastuse kõikidele kasulikuks.

Nõrk neutraalne meel tähendab, et sa oled omavahel võitlevate negatiivse ja positiivse meele armul. Sa oled muutlik ja sul on raske langetada otsuseid, oled laskunud sisemisse sõtta oma mõistusega ning viibid oma emotsioonide Ameerika-mägedes. Sa tunned ennast oma elu ohvrina, sest sa ei tea, kuidas ühendada oma kogemused ja leida neile tähendus. Sul on raske näha elu polaarsustest kaugemale ja märgata asjades sisalduvat suur kosmilist plaani.

Kundalini joogas öeldakse, et midagi otsustama asudes võtab esimesena sõna alati negatiivne meel, siis positiivne meel ja 9 sekundi pärast langetab otsuse neutraalne meel, meie intuitsioon. 15 minutit hiljem, võib aga peas olla taas täielik segapudru ja otsuselangetamine tundub täielik kosmos. Neutraalset meelt aga tugevdab mediteerimine.

Olgem positiivsed, kuid kuulakem ka oma negatiivset poolt ja jätkem oma lõppsõna neutraalse meele hoolde!

Egle Koppel, Kehakeel.ee 

Head Uudised GoodNews