1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Jüri Kukk: Pesas päike annab elujõudu
Jüri Kukk: Pesas päike annab elujõudu

Jüri Kukk: Pesas päike annab elujõudu

Monika Kuzmina südametekollektsioonist
Monika Kuzmina südametekollektsioonist

Eelseisval laupäeval 21. juunil on suvine pööripäev, kell 12.31 algab meil astronoomiline suvi. Miks see meile tähtis on? Sest pööripäevast kuni jaani- ehk leedolaupäevani taevaharjal pesas istuv päike täidab kõik elava erilise väega ja paneb inimesed rõõmsalt püha pidama. Energiat aga on meil väga vaja, et see täidaks meie sisemised akud särtsuga, mis aitab pika, külma ja pimeda talveajaga hakkama saada.

Esivanemad on kutsunud seda aega suurteks päevadeks, suviseks päevapesaks, leedoks ning uuemal ajal jaaniks. See on elurõõmu ja jõukogumise aeg. Paljugi, mis praegu ette võetakse, on seotud sellega, et päikese ja kõige elava jõud on parasjagu väga suur. Nüüd on paras aeg koguda jõudu enesele, oma karjale ja põllule, kuigi need viimased on enamikule juba eksootika moodi nähtus. Suured päevad on parim aeg saunavihtade tegemiseks, samuti kosutava heina ja ravimtaimede kogumiseks. Sel ajal on kõik päevad ühepikkused.

Eestlaste jaoks sel põhjamaiselt karmil maal ongi jaaniaeg üks suurimaid hetki lõbutsemiseks, sest on soe suvi, ööd pole peaaegu ollagi, minna võib igale poole loodusesse ning öömajagi leidmine pole suur mure — armunud ei peagi motellituba otsima, nad saavad lõkke ääres pareminigi hakkama. Noorte kohta on öeldud, et kuu aega enne ja kuu aega pärast jaanipäeva nad ei peagi magama. Tegemist on liiga palju ja valgeid öid ei tahagi maha magada.

Noortel on kibe eksamiteaeg läbi, valmis pannakse ülikonnad ja lõpukleidid ning tuupimisest vabanemine läheb üle peomeeleoluks. Kui kevad on armumise aeg, siis suvi on lõkkele löönud armastuse aeg.

Me oleme juba harjunud sellega, et jaanipäev toob vihmasaju, aga teame ka seda, et pidutsejaid vihmasagar suurt ei häiri. Võimsalt vuhisev lõke on samasugune energiaallikas nagu voolava vee kohin. Mõlemat pakub ohtralt suur suvi.
Müstilise sõnajalaõie otsimine on omaette toiming, mis on ilmselt selleks mõeldud, et eralduda lõkke ääres pidutsejatest ja hämara metsa all kesk sõnajalgu otsida üles kallima huuled. Enne kui üürike hämarikuaeg kohtub koidupunaga. Pööripäeva paiku päike, või vähemalt selle kuma, ei kaogi taevavõlvilt. Muide, põhjapöörijoone taga on saabunud polaarpäev ehk loojumatu päikese aeg.

Jaanitule kustumine ei tähenda suve lõppu, leitsakust värelev südasuvi küpsete maasikate, lõhnava kanarbiku, sooja järve- ja merevee ning paljude mõnusate suveüritustega on ees ja seda veel mitu kuud. Võtkem suvest kõik, sest meie laiuskraad pakub energiasüste üsnagi kasinalt.

Ilusat suve, Eestimaa rahvas!

Head Uudised GoodNews