1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Jüri Kukk: Oma edulugu tuleb üles leida
Jüri Kukk: Oma edulugu tuleb üles leida

Jüri Kukk: Oma edulugu tuleb üles leida

30.08.13 Aare Rüütel_südameid muhumaalt2
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Aare Rüütel

Üks maailma tuntumaid edulugusid on ehk J. K. Rowlingu tõus maailma kirjanduse tippu. Töötu üksikema kirjutas kuulsa võlurpoisi Harry Potteri loo valmis sülearvutil kohvikus istudes ja kulutas kümneid kirjastuste uksi, enne kui keegi oskas pakutavat käsikirja vääriliselt hinnata.

Sama võib öelda ka selle mittemidagiütleva välimusega naise kohta, kes riputas oma video üles Youtube portaali ja alles siis sai kogu maailm teada, kui hea hääl sel 48-aastasel naisel on.

Isegi allakäinud inimeses võib varjul olla palju huvitavat. Tean end põhjajoonud inimest, kes vestleb tänaval iga telefonipostiga ning on endale tõmmanud kaaskodanike põlguse. Minul aga õnnestus kord lugeda tema luuletusi ja need on lihtsalt suurepärased! Kahjuks pole mehest vist oma ande väljatoomiseks kõrvalise abita asja.

Maailmas ja meil Eestiski on ilmselt palju neid huvitavaid inimesi, kelle anne on varjus kas nende tagasihoidlikkuse tõttu või mingil muul põhjusel. Praeguses raskes majandusolukorras aga võib selle esiletoomine olla ka tee enda heaolu parandamiseks.

Käisin hiljuti ühes metsatalus, mille omanik teeb vaigustest ning kõveratest kuuse- ja männijuurtest skulptuure. Praegu küll enda tarvis koduaeda, kuid neist suurepärastest kujudest oleks ilmselt huvitatud teisedki. Ilmselt olin mina esimene, kes talt väänleva rästiku ära ostis, ning oleks tore, kui ma istutanuks tema pähe mõtte, et seegi on kunst ja elatusallikas.

Igaühes meist on mingi loomingusäde ja kunstnikuidu. See tuleb lihtsalt üles leida ja ellu paisata. Näiteks töötukassas räägitakse pidevalt, et tuleb leida see, milles sa oled tugev ning seda arendada.

Kui inimese anne annab leiba lauale, on see ülimalt tore, aga sama võrratu on see, kui su looming rõõmustab teisi. Niisiis, sõelugem oma mõtetes läbi kõik see, milles me oleme tugevad ning kasutagem see oma ja teiste hüvanguks ära. Toogem oma looming sahtlitest välja, sest võib olla palju neid, kes sellest hingekosutust saavad.

Ja ärgem andkem Rowlingut meenutades alla, vaid jäägem visaks ning järjekindlaks!

Jüri Kukk
Kolumnist

Head Uudised GoodNews