1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Jüri Kukk: Märka inimesi enda ümber
Jüri Kukk: Märka inimesi enda ümber

Jüri Kukk: Märka inimesi enda ümber

Monika Kuzmina südametekollektsioonist
Monika Kuzmina südametekollektsioonist

Me elame maailmas, kus inimese tehtava mõõdupuuks on sageli palganumber. Selles pole midagi imelikku, sest piisav töötasu annab võimaluse igapäevaselt inimväärselt hakkama saada. Aga elus on peale krabisevate eurode ka muid väärtusi ja nendest tähtsaimad on hea sõna ja tänu tehtu eest. Tänu selle eest, et oled olemas.

Kord kuus saabuvat palgapäeva nimetatakse irooniliselt ka sünnipäevaks, mis aga tegelikult tuleb inimesel vaid korra aastas. Aga sünnipäeva ilu võib tuua igasse päeva, kui tunnustada südamega asja juures olnud tegijat hea sõnaga. See ei ole kellelegi raske, aga vaeva nägijale on tunnustus enamasti tiivustav, energiat lisav, päevaväsimust summutav, hinge helisema panev.

Kui inimene teab, et tema tehtavat hinnatakse ja ta kuuleb seda siira tunnustuse kaudu, paneb ta töösse killukese oma südamest ja hingest. Veidi igapäevasemalt ja karmimalt öeldes: motiveeritud inimene teeb paremat tööd. Ja tunnustus polegi nii tähtsusetu, kui pisut kalestunud hingega inimesed võivad arvata. Kiidusõna on kui Red Bull, mis annab tiivad.

Tööandjad, kes oma inimesi ei motiveeri, polegi alati südametud. Nad ei saa sageli lihtsalt aru, kui oluline on alluvatel teada, et teda ja tema panust märgatakse. Hommikust saati heatujuline töötaja on kindel eeldus, et firmal läheb hästi.

Aga tunnustus pole oluline ainult töösuhetes. See maksab nii paarisuhetes kui ka läbisaamises lähedastega. Proovige järgi, minge oma kallima juurde, põimige käed ümber ta kaela ja öelge: kui hea, et Sa mul ikka olemas oled! Meeldiv üllatumine on sajaprotsendiliselt garanteeritud. Ja vastukallistus ka.
Üks mu sõbranna rääkis hiljuti, kuidas sai keset tööpäeva tütrelt telefonikõne: “Ema, kas Sul on kõik korras?” Tütar ei arvanudki, et miski võiks pahasti olla, ta lihtsalt küsis üle, kas ema päev läheb muretult. Selline huvi ja tähelepanu teeb igalühel silmad paratamatult niiskeks.

Kogu selle jutu võtaks kokku kahte lausesse: märka inimesi enda ümber ja tunnusta neid.

Ole õnnelik, et nad on Sinu jaoks olemas.

Head Uudised GoodNews