1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Jüri Kukk: aktiivne tegevus kammitseb puhkust segavad töömõtted
Jüri Kukk: aktiivne tegevus kammitseb puhkust segavad töömõtted

Jüri Kukk: aktiivne tegevus kammitseb puhkust segavad töömõtted

Stress 3Kuigi paljud ettevõtjad kipuvad väitma, et eestlased pole head tööinimesed, on reaalsus tegelikult see, et me kipume olema töönarkomaanid. Kui tööandjad rõhuvad oma hinnangutes rabelejate ebaproduktiivsusele, siis on kehvades tulemustes osaliselt süüdi ka nemad, sest oma inimesi saab alati suunata, et nad tööd õigesti teeksid. Elame ju kiirel infotehnoloogiaajastul, kus info liigub kiiresti ja sellele tuleb ka kiiresti reageerida. Inimesed enam ei liigu, vaid sähvivad. Mõistagi tekitab selline tormakas elurütm stressi, depressiooni ja lõpuks läbipõlemist. Oluline on panna õigesse vahekorda töö ja puhkus ning need ka teineteisest piisaval määral eraldada.

Asja teeb hullemaks ka see, et me ei oska ennast isegi jõudehetkel lõdvaks lasta. Töömõtted on sageli peas ka õhtul pere keskel, kodus, ning kipuvad isegi und segama. Üks Eestis elav soomlane rääkis hiljuti teles, kuidas teda eriti sügavalt hämmastas see, kui õhtul 22.30 tuli ülemuselt kiri, milles too kirjeldas järgmise päeva ülesandeid. See polnudki otseselt töökäsk, pigem juhatajal õhtuvaikuses pähe tekkinud visioon, mida alluvad kohustuseta, kuid kohusetruult, üksteisele edasi levitasid. Seda, et töömuresid ei tohi üle koduläve tuua, teavad ilmselt kõik, aga reaalsuses on ennast välja lülitada raske.

Häda ongi selles, et mõtleme liiga palju ja mõtleme üle. Enamik meist ei oska muremõtteid summutada ja need tulevad kaasa isegi puhkusele. Kas kolleeg ikka leidis minu töömaterjalid üles? Kas ta jagab tegelikult seda teemat nii põhjalikult kui mina? Pähe tikkuvad mõtted võivad panna puhkust veetma telefonikõnesid pidades ja arvutis töötades ning siis tullakse puhkuselt tagasi endiselt väsinuna. Mida teha?

Asjatundjad soovitavad puhates panna rõhku aktiivsele tegevusele, näiteks rannatoolil päikese käes peesitades võib peas tiksuv mõte varsti muutuda aju väänavaks košmaariks, kuid lainetel surfates pole lihtsalt aega mõelda sellele, mida kolleegid hetkel teevad. Üks ekstreemsporti harrastav ärimees rääkis näiteks sellest, et kaljul ronides lihtsalt ei saa muredele mõelda – alpinismiharrastaja mõtted liiguvad vaid sellel, kuhu kinnitada karabiinkonks, kust nukist käega kinni võtta, kuhu jalg asetada. Tuleb keskenduda sellele, mida hetkel teed, see on tähtsaim ja kindlasti ka meeldivam. Niipea, kui ülemuse nägu silme ette ilmub, kukud ja paremal juhul ripud mõnda aega köie otsas! See tähelepanu hetkele koondamise nõue kehtib ka kanuusõidu, benjihüpete ning paljude muude spordi- ja ajaviitealade juures.

Huvitav ala on näiteks golf, mida harrastavad paljud tuntud ärimehed, kelle aju on pidevalt üle koormatud lepingutest, börsiindeksitest, turuseisudest ning kogu seda segaputru on vaja lõõgastumise aegu sügavkülma panna. Golf on selleks suurepärane, sest palli saatmine täpselt auku eeldab suurt keskendumist ja mistahes segaja, ka uitmõtte näol, võib mängu põhjalikult rikkuda. Mäng ühtlasi ka distsiplineerib ˗ endast lugupidav härrasmees ei saa lubada muredel hetkel käsilolevasse toimingutesse vahele segada. Seega see, mis hetkesse ei sobi, tuleb  momendil tähtsusetuks tunnistada.

Kui olete aktiivsest puhkusefaasist kergelt väsinud ja samas heas tujus, võite ennast juba lihtsalt lõdvaks lasta, nautida toredat kaaslast, head õhtusööki, mõnusat filmi või lüüa suisa jalad seinale, sest töömuremõtted on oma positsioonist targu aru saanud ning hoiduvad tagasihoidlikult tahaplaanile. Või on neid lihtsam allutada. Pidage meeles, et hetkele pühendumine töötab teie heaoluks ning puhkehetkesse kõrvalise sissetoomine on puhkaja kaotus.

Püüdkem oma mõtteid kontrollida ja kui sellega on raskusi, siis tuleb lihtsalt need aktiivse tegevusega varumängijate pingile saata!

Head Uudised GoodNews