1. Avaleht
  2. Hingele
  3. JUBA HOMME! Kuidas valmistada põhjapõdranahast uue aja valguse- ja armastusetrummi?
JUBA HOMME! Kuidas valmistada põhjapõdranahast uue aja valguse- ja armastusetrummi?

JUBA HOMME! Kuidas valmistada põhjapõdranahast uue aja valguse- ja armastusetrummi?

arto-ukko3. ja 4. detsembril tuleb Eestisse Soome trummimeister Arto Jukko Hämäläinen, kes õpetab Taevas ja Maa keskuses tõelise šamaanitrummi ehk Uue Aja Armastuse ja Valguse trummi ning trumminuia valmistamist. Üle 20 aasta trumminud ja trumme valmistanud Arto Ukko räägib lähemalt ka praegusest ajastust ja oma teekonnast.

Šamaanitraditsioonide kohaselt valmistas iga šamaan oma trumminuia ise enda valitud materjalist, sest sellega siirdub teadja südametarkus trummi edasi. Šamaan, kes loodusrahvaste seas on maa ja loodusega kooskõlas olev inimene, saab trummikõla kaudu vajaliku info Universumi avarustest kätte ja annab selle inimestele edasi. Trumm on suurepärane instrument mediteerimiseks ja rahunemiseks, lisaks on trumm hea reisikaaslane, sõprade abistaja ja lihtsalt hea meelelahutaja.

Kuidas töötab trummi heli

Trummi raam valmistatakse tavaliselt seedrist või mõnest muust kohalikust heade resonantsomadustega puidust. Trumminahk valmistatakse tavaliselt põdra või hirve toornahast. Raam kõrgusega 3…4” (7,5…10 cm) ja läbimõõduga 17…18” on sobivaim soovitud helikvaliteediga šamaanitrummi valmistamiseks. Sellistest materjalidest ja mõõtmetega trummi mängimisel saadava heli kvaliteet on täiest erinev ükskõik millisest teisest trummist, isegi tänapäeval paljukasutatavast ühepoolsest käsitrummist.

Šamaanitrummi löömisel tekivad löögiheli ja põhitoon ehk resonants. Kuna trummi katvat loomanahka ei saa kunagi kahelt küljelt võrdselt pingutada, on ühel poolel toon alati veidi kõrgem kui teisel küljel. Järelikult hakkab nõrgema pingusega pool suurema pingusega poole põhitoonile kaasa resoneerima. Veidi erinevad sagedused põhjustavad heli “tuiklemise”.

Nõrgema pingusega poole löömisel tekitatakse lisaks löögihelile madalama sagedusega võnkeid. Kuna nahad on teineteisest vaid 3…4 tolli kaugusel, põhjustab ühele küljele tehtud löök tekkivate helivõngete mõjul teise külje kaasaresoneerimise. Seega tekitab üks löök üheaegselt kolm heli: löögiheli, põhitoon (madalam või kõrgem sõltuvalt sellest, kumba trummi külge löödi) ja vastaskülje resoneerimisel tekkiv toon.

arto-ukko02

Trumm aitab Vaimul tõusta

Inimese teadvus keskendub monotoonsele ja korduvale. Pidev trummilöömine tekitab korduva ja monotoonse rütmimustri. Kui teadvus keskendub sellele mustrile, kaovad kõik emotsionaalsed ülekoormused ja “sisemine loba”. Saabub sügav vaikus.

Kõrgema sagedusega ülemtoon stimuleerib aju üleminekut alfaolekusse. Seda alfaolekut kogetakse kui unenägu, avasilmi unenägemist. Füsioloogiliselt on alfaoleku vasteks kogu olemust hõlmav sügav füüsiline lõdvestumine. Avasilmi unenägemise sisu kontrollib meis pidevalt toimuv emotsionaalselt laetud sisedialoog. Kuna teadvus on fikseeritud rütmile, pole midagi sisedialoogi juhtimas. Sel moel kutsuvad šamaanitrummi helid esile avasilmi unenäo, kuid ilma emotsionaalse sisuta. Nõrgema pingusega poole tekitatud alamtoon stimuleerib aju üleminekut teetaolekusse. Kuigi see olek on iseloomulik sügava une staadiumile, oleks siin kõige sobivam öelda, et alamtoon avab meie vaimusüdame, lubades meie Vaimul, Olemusel segamatult sisemisest sügavusest esile tõusta.

Kogemus on uus ja eriline

Kui need teadvuse kolm taset – sisemine vaikus, alfa- ja teetaolek – toimivad üheaegselt, nagu see toimub šamaanitrummi mängimisel, kogetakse midagi uut. Vaim, mis kerkib esile avatud südamest, saab võimaluse ennast väljendada. Vaim väljendab end piltide, sümbolite, laulu, helide, värvide, tunnete ja teadmistena. Kus Vaim end ilmutab? Avasilmi unenäos, mis on nüüd igapäevamürast vaba. Teadvus, olles keskendunud ja vaikne, ei suuda aidata muuga, kui pöörates tähelepanu sellele, mis saab alfaolekus teatavaks. Selles seisundis oleme võimelised vahetult tajuma oma Vaimu sõnumeid ja soove ehk siis – oleme taaskord võimelised suhtlema Pühas Vaimukeeles!

Kuidas hoolitseda oma sõbra trummi eest

Trummi pind on elus materjal, mis on äärmiselt tundlik õhuniiskuse ja temperatuuri muutustele. Kuiva õhuga ruumides võib trumminahk minna liigsesse pingesse. Välitingimustes ning jahedates ja niisketes paikades võib trumminahk liigselt lõtvuda. Oleks hea pakkuda trummile mõlemat. Trummi püsiv hoiupaik ei tohiks olla liiga soe!
Korra kuus tuleb trummi rasvatada tavalise kätekreemi või hästiimenduva beebi- või massaažiõliga. Siinkohal on niiskus eriti oluline! Rasvatada tuleb kogu trummi pind, välja arvatud joonistused. Eriti pöörata tähelepanu nööriaukudele, sest sinna on rebendid kõige kergemad tekkima.

Kui trumminahk muutub ohtra mängimise tagajärjel lõdvaks, saab seda pingutada, viies trummi lahtise tule lähedusse, aga mitte liiga lähedale, et trumm ei süttiks. Lihtsama variandina võib kasutada ka fööni.
Kui trumminahk liiga pingsaks muutub, võib trummi viia õue niiskust koguma või niisutada seda märja paberiga. Kindlasti kasutada ainult puhast vett ning ainult niisutada, mitte märjaks teha. Trumminahk võib iseeneslikult praguneda ja lõheneda, kui trummi hoitakse liiga soojas ruumis. Kindlasti ei tohi asetada trummi radiaatorite vahetusse lähedusse.

arto-ukko05

Trummil on oma müüt

Enne aegade algust oli Tule Isa. Tule Isa ümber kogunes Loomade Vennaskond, kes rääkisid Pühas Vaimukeeles omi Lugusid ja nende kuuldud Lugude järgi hakkas Tule Isa pihta Loomisega…

Nii algab müütiline Lugu Šamaanlikust loomisest, kus Kahejalgsed olid osa Loomade Vennaskonnast meie Ürgkodus. Lugu jätkub sellega, kuis Kahejalgsed lahkusid Loomade Vennaskonnast, Tule Isa embusest ja läksid Pimedusse ja Surmailma, mida meie, inimesed,kutsume Eluks. Surmailmas kaotasime me oma võime suhelda Pühas Vaimukeeles.

Et me ei jääks igavesti eksinuks, vaid säilitaks alati võimaluse leida kodutee, saatis Tule Isa Kotka Maa-ema ja tema hoole all olijate juurde. Kotkas – Vend Kotkas ehk Esimene Šamaan – tõi meile, Kahejalgsetele, “Rajad” – kogumiku teadmistest, tantsudest, lauludest, lugudest, meetodeist, tehnikatest, meditatsioonidest, juurdepääsust Vaimu juurde ja Jõu rajast, mille abil saame otsida, leida ja läbida oma ainulaadse Taasühinemise Tee Tule Isa juurde, mis on ka meie eneseteostuse teeks.

Saabus aeg, mil Vend Kotkas tõi meile Šamaanitrummi. Trumm on Šamaani lemmikvahend, hõlvamaks kellegi tähelepanu vaimsele tõusule, kuna see kink võimaldab meil taas suhelda Pühas Vaimukeeles! Šamaanitrummi kasutamisega seotud nähtuste põhjalik mõistmine peab endas sisaldama arusaamist füsioloogilise ja transtsenentse koosmõjust. Mis oli meile kaduma läinud sellesse materiaalsesse maailma sündimisega kaasneva vaimse amneesia tõttu, on nüüd taas Šamaanitrummi helides vahetult kättesaadav.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews