1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Isvara Joogakooli õpetaja Karolin Tsarski: jooga annab õnnetunde
Isvara Joogakooli õpetaja Karolin Tsarski: jooga annab õnnetunde

Isvara Joogakooli õpetaja Karolin Tsarski: jooga annab õnnetunde

Isvara Joogakool on ainuke joogakool Eestis, kus saab omandada põhjaliku joogahariduse. Programm on selgelt ja efektiivselt struktureeritud ning baseerub India ja Tiibeti tantrajooga traditsioonidel.

Ajasime juttu kooli ühe õpetaja Karolin Tsarskiga, kes on käinud koolitustel Mehhikos, Tais ja Kolumbias.

Septembrikuus algas 1. taseme joogakursus. Kellele see mõeldud on?

Isvara Joogakooli 1. taseme joogakursus on mõeldud igale inimesele, kes soovib oma ellu enesearengut. See on kursus, mis toob sinuni sügava ja iidse joogafilosoofia tänapäeva kontekstis, võimaldab ennast ja maailma paremini mõista ning jõuda läbi selle sügavama harmooniani elus ükskõik mis valdkonnas. Joogakooli ei pea tulema ilmtingimata inimene, kellel on sügav huvi jooga kui teaduse vastu. See on kõikehõlmav filosoofia ja praktika, mida saab rakendada ka muudes eluvaldkondades, et luua näiteks paremaid pere- või paarisuhteid, parandada tervist või olla edukam tööalaselt.

Mitmes september see teil juba on, kus joogakursustega alustate?

Alustame Isvara Joogakoolis 4. hooaega. 1. taseme kursus alustab kaks korda aastas, kuid sellega võib liituda igal ajal ning 1. taseme tunnid on meil aastaringselt. Vastavalt soovile võib käia ka üksikutes tundides. Soovitame siiski alustada kursust algusest ja läbida täielikult pool aastat kestev kursus, et saaks põhjaliku joogahariduse.

Miks on kooli nimeks Isvara Joogakool?

Isvara on sanskritikeelne sõna. Tuli mõte, et meie kooli nimi võiks olla „armastus“ sanskriti keeles. Tuli välja, et sanskriti keeles on 96 sõna, mis „armastust“ tähendavad. See näitab selle keele sügavust ja pühadust. Valisime välja isvara, kuna sellel on lisaks sügavam tähendus: tõde, kõrgem teadvus, universaalne absoluut. Jooga on ühest küljest meetod, kuid samal ajal seisund ise, mis kirjeldab inimese evolutsioonitippu jõudmist. Jõudmist kaugemale kui meie tavapärane mõistus aduda suudab. See oli jooga algne eesmärk ja see on ka meie algne motivatsioon joogaõpetusi edastades.

Millist joogastiili on võimalik teie koolis õppida?

Me edastame tantristlikku koolkonda kuuluvat joogafilosoofiat, õpetusi ja praktikaid. See tähendab, et see on elujaatav. Eesmärk ei ole põgeneda või eirata seda maailma ja manifestatsiooni, kus me elame, ja istuda eraldatuses ning mediteerida. Pigem on eesmärk kasutada kõiki siia maailma kuuluvaid aspekte, et jõuda sügava enesearenguni. Kursuse raames tutvustame erinevaid joogastiile ning anname ülevaate kõikidest algsetest joogastiilidest. 1. taseme kursuse jooksul on põhirõhk hatha-jooga praktikal, kuid tutvustame muu hulgas ka karma-, kriya-, nidra– ja kundalini joogat.

On jooga kuidagi kellelegi ka vastunäidustatud?

Jooga ei ole kellelegi vastunäidustatud, kuid kindlasti on oluline, et igaüks leiaks oma tee ja kui joogateadus ei kõneta, siis oleks soovitus teine inspireeriv enesearengu teekond leida.

Kui kaua oled sa ise joogaga tegelenud ja mida on see sinu elus muutnud?

Minul tekkis jooga vastu huvi teismeeas, esimestesse tundidesse jõudsin aga ülikoolis. Ma väga nautisin joogatunde, käisin spordiklubides erinevate õpetajate juures. 2011. aastal aga jõudsin joogakooli ning sain sügavama arusaama, mis jooga tegelikult on. Seega autentse jooga ja teadlikuma enesearenguga olen tegelenud alates 2011. aastast. Ma jõudsin joogani intuitsioonist, midagi mind alati tõmbas, kuid samuti on elu mind toetanud ja võimalusi andnud ja suunanud, et saaksin joogat õppida. Jooga on eelkõige korrastanud mu sisemaailma, viinud sügavama sisemise rahu ja harmooniani ja mõistmiseni endast ja universumist. See on selline sügav hingeline toit, mis minu jaoks teeb elu täisväärtuslikuks, annab sellele mõtte ja eesmärgi, inspiratsiooni ja õnnetunde. Kuigi väliselt oli mu elu justkui väga ilus ka enne, siis sisemiselt alati midagi kripeldas ja ma ei suutnud sügavalt õnnelik olla. See on endiselt teekond, ma ei ole nö kohale jõudnud, aga see teekond on minu jaoks see õige, mis täidab südant ja hinge.

Kui inimesel puudub igasugune joogakogemus ja ta pelgab tulla kursustele, siis millised oleksid soovitused, et sellisest olukorrast üle olla?

Eneseareng leiab elus aset tihti mugavustsoonist väljudes. Isvara Joogakooli joogatund on väga turvaline keskkond ning siin ei ole tõesti midagi karta. Kui teoorias tekib küsimusi, saab alati juurde küsida. Praktikat tuleks alati teha vastavalt igaühe enesetundele. See on sobilik igaühele olenemata füüsilisest vormist ning seda saab alati kohendada vastavalt inimese vajadusele. Samuti võin öelda, et me teeme joogapraktikat silmad kinni, mis toetab keskendumist. Jooga ei ole sport, kus tekib võrdlusmoment või võistlus. Tegeled oma sisemaailmaga, vaatled ennast ja oma meelt toetavas keskkonnas.

Kui nüüd septembrikuust kohe alustada ei jõudnud, siis kas on võimalik veel kuidagimoodi kursustega liituda?

Jaa, meie 1. taseme kursusega võib tegelikult liituda aastaringselt. Samuti kui ei ole võimalust regulaarselt käia, võib käia üksikutes tundides. Soovituslik on alustada kursust algusest ja läbida tunnid järjest, kuid see ei ole eeldus. Võib täiesti vabalt liituda keskelt või lõpust ja läbida kursuse tunnid vastavalt.

Millega peab kindlasti arvestama, kui tulla esimesse tundi? Peab matt kaasas olema?

Meil on olemas joogamatid, padjad, pleedid ja joogivesi. Kaasa võiks võtta või tulla kohapeale mugavates riietes. Samuti soovitame joogapraktikat teha tühja kõhu peale. Kõige olulisem soovitus ehk oleks kaasa võtta avatud meel. See maailm on müstiline. Me ei tea kõike veel ei iseendast ega maailmast. Andke endale see võimalus rohkem õppida ja kogeda.

On sul mõni naljakas lugu rääkida seoses joogatunniga?

Nalja vahest ikka saab joogatundides. Tegelikult on ka isegi spetsiifilisi joogatehnikaid, mis naeru esile kutsuvad. Kuid pigem tulevad meelde joogatunnid, kus inimesed jõuavad sügavuti lähemale iseendale. Nad kirjeldavad seda kui „koju jõudmist“, „õndsust“, „kohta, kust ei oleks tahtnud tagasi tulla“. See on pigem jooga eesmärk ja see on ilus, liigutav ja inspireeriv, kui õpilased joogatunnis seda kogevad.

Mis on kõige hullem asi, mis saab juhtuda, kui joogaga ei tegele?

Kõige hullem on see, kui jõuad vanasse ikka, vaatad tagasi ja avastad, et lihtsalt kiirustasid läbi elu, täites erinevaid kohustusi, või elasid elu, minnes kaasa ühiskonna vooluga, aga ei võtnud hetkekski aega mõelda sellele, miks sa siia maailma sündisid, mis oli sinu tegelik eesmärk. Ehk jäi see sul täitmata, sest sa ei toonud oma ellu teadlikkust ja enesevaatlust ning mõtisklust, miks sulle see elu on antud, mis eesmärgil sa oled sündinud planeedile Maa.