1. Avaleht
  2. Hingele
  3. INTERVJUU I Hingefestivali peakorraldaja: festivaliga soovime toetada inimeste vaimset heaolu ja avardada loovust
INTERVJUU I Hingefestivali peakorraldaja: festivaliga soovime toetada inimeste vaimset heaolu ja avardada loovust

INTERVJUU I Hingefestivali peakorraldaja: festivaliga soovime toetada inimeste vaimset heaolu ja avardada loovust

13. – 16. augustil leiab aset juba neljas Saaremaa Hingefestival, kust leiad Saaremaa looduse ja rahu, turvalise hoitud ruumi, soojad saunad, jahutava merevee, põnevad töötoad, avardavad loengud ja kogemuslikud rituaalid.

Fotod: Ruudu Sandra

Hingefestivali peakorraldaja Omida Velviste sõnul on festivali juures parim just see unikaalne isiklik kogemus, mis võib olla segu sisemisest taipamisest, avanemisest, ajast iseendale ja muutustest, mis esile on kerkinud.

Omida Velviste

Kuidas sündis Hingefestival?

Hingefestival sündis aastal 2017, kui minuni jõudis kutse ja visioon luua selline koosolemine, kus saab üheaegselt puhata, areneda ning kogeda üksolemise sügavat toetust.

See oli äratundmine kohtuda kaasteelistega looduskaunis kohas ja rännata läbi erinevate loominguliste töötubade, ringide ja rituaalide ning väljuda sellest koosloomisest uuema ja värskemana, olles suuremas ühenduses iseenda elujõu ja hingetarkusega.

Festivaliprogramm sai kokku pandud oma tutvusringkonnast ning koosnes tantsust, muusikast, tervise ja loovuse teemadest. Teekond sai üle ootuste vägev ja korraldajana sain tunda kuidas kõik hakkas justkui ise elama – kuidas iga osaleja andis oma panuse ja kokkuvõttes olime kõik selle ühiskogemuse loojad. See tekitas osalejate vahel usaldust ja ühtekuuluvustunnet, mis kandis veel pikalt ning sai ilusaks elukogemuse osaks. Paljud on leidnud endale läbi aastate festivalil käies uusi sõpru, mõtte- ja elukaaslaseid, koostööpartnereid, kellega koos luua. Oleme loonud kogukonna, keda kutsume üheks suureks hingepereks. See on midagi, mis toetab ja inspireerib nii festivali ajal kui ka selle väliselt.

Oleme loonud kogukonna, keda kutsume üheks suureks hingepereks.

Osalejate soovil on Hingefestivali korraldamine ja loomine jätkunud, kasvades iga aastaga veidi suuremaks ja vägevamaks, luues ikka uusi ja põnevaid kavasid ning kogemusi. Sel aastal kohtume neljandat korda.

Kes seisavad Hingefestivali taga, korraldajad, toetajad, vabatahtlikud…? Ja milliste rollidega?

Hingefestivali korraldustiim koosneb sõpruskonnast, keda liidab ühine soov luua väärtust Hingefestivali kaudu. Töö, mida teeme, tuleb puhtast kohast ning põhineb vabal tahtel ja kutsel koos tegutseda.

Töö, mida teeme, tuleb puhtast kohast ning põhineb vabal tahtel ja kutsel koos tegutseda.

Festivali peakorraldaja olen mina, Omida Velviste, parem käsi ja kaaskorraldaja on Ilona Maria Abiline, kunstilise poole eest hoolitsevad Siret Närja, Karoliine Kask ja Maari Soekov, tehniliste lahenduste eest kannavad hoolt Rain Raidmets ja Janer Vislap.

Lisaks on kaasatud palju töökaid ja andekaid vabatahtlikke, kellega koos kogu festival üles seatakse ja kaunistatakse, köögis kõigile festivalil osalejatele maitsvat toitu kolm korda päevas valmistatakse ja muude jooksvate toimingutega tegeletakse, et kogu sündmus sujuvalt läheks. Ühtekokku on umbes 30 erinevat vabatahtlikku, kes südamega panustavad.

Mis on festivali suurem eesmärk ja missioon, miks te seda korraldate ja mida soovite inimestele kinkida?

Festivali suurem eesmärk on toetada inimeste vaimset heaolu, avada inimeste loovus ja potentsiaal ning aidata vabaneda ebavajalikest mustritest, mis hoiavad tagasi või mis enam lihtsalt ei teeni. Festivalil toimuv aitab vaadata enesesse ja enda seest üles leida vajalikud vastused. Samuti võib mitmekülgse programmi hulgast leida endale väärtuslikke tööriistu, teadmisi ja praktikaid, mida ka edasises elus enda hüvanguks kasutada. Kindlasti on suureks väärtuseks ka kogukond – uued sõbrad ja toetavad teekaaslased, keda festivalilt leida.

Festivalil toimuv aitab vaadata enesesse ja enda seest üles leida vajalikud vastused.

Festival toimub Pulga talu territooriumil, kuidas valite kohta, kus festival korraldada?

Festival on liikuv, oleme käinud erinevates Saaremaa piirkondades ja taludes, kus viibides on hea energia ja mõnus tunne. Koha valikul on oluline looduslähedus ning vastavad ruumid, kus tegevusi läbi viia. Tänavu toimub festival Pulga talu territooriumil, kus on mõnusalt avar õueala, kaks saali, välilava ja saunad. Samuti on meri jalutuskäigu kaugusel.

Mida sel aastal festivalil publikule pakute?

Valikus on erinevad põnevad töötoad ja ringid:

✧ Loeng “Keha on hinge kodu” – Liis Orav
✦ Sõsarate tsõõr – Agne Nelk
✧ Meeste väering – Stigo Jõela
✦ Armastuse rännak paaridele – Ingrid Joya Tsirel ja Indres Viirsaar
✧ 5 elemendi tantsurännak – Merrit Helistve
✦ Gongirännak – Vilmar Schiff
✧ Acrojooga töötuba – Ester-Helena Aua ja Silver Tang
✦ Wim Hof töötuba – Sandra Reivik
✧ “Intelligentse elujõu kaotamine ja taastamine. Loeng homoöpaatiast ja elujõust” – Elery Tammemägi
✦ Loovteraapia töötuba „Vanemate hingepildi muutmine” – Külli Hansen
✧ Tantsurännak suletud silmadega – Denis Vinogradov
✦ Osho aktiivmeditatsioon – Toomas Kordemets
✧ Kundalini jooga – Mai Brit Amrit Deva
✦ Vaba lava
✧ Puidust meisterdamise töötuba – Anna-Kaisa Ansper
✦ Blissjooga – Katrin Kivi
✧ Kontsert-kooslaulmine – Saaremaa väeansambel TARE
✦ Transpersonaalne maalimisrännak – Belliisi Seenemaa
✧ Vägivallatu suhtlemise töötuba – Erki Kaikkonen
✦ Väeehete valmistamine kristallitelgis – Kadri-Helene Santiri
✧ Eeterlike õlide toetus – Jaanela Poks
✦ Väetattoode valmistamine – Katrin Hüva & Siiri Kuusmann
✧ Venitustrenažöör “Gravity stretch” – Denis Vinogradov
✦ Saunarituaalid – Kristina Paśkevicius
✧ Unenäopüüdjate meisterdamine – Siiri Kuusmann
✦ Teetseremooniad – Steve Kokker

Festivali toitlustab Väeviljad, kes pakuvad kohalikku eestimaist ja mahetoorainest valmistatud toitu 3 korda päevas.

Lisaks on kohapeal mõnusad saunad ja jalutuskäigu kaugusel meri.

Mis on see kõige-kõigem, mille pärast tasub kõigil hingeelust hoolivatel inimestel tulla?

Kõige-kõigem on see unikaalne isiklik kogemus, mis inimestel Hingefestivalil tekib. See kogemus võib olla segu sisemistest taipamistest, avanemisest, ajast iseendale, muutustest, mis esile kerkinud, hoolivast kogukonnast, olemise lihtsusest ja loomingu särale puhkemisest. Oleme palju saanud tagasisidet, et festivalil loodud ühendus ja väestatud olek kannab veel kaua läbi erinevate eluhetkede.

 

Milleks peab vaimselt valmis olema või on oodatud kõik inimesed ilma igasuguse vaimse ettevalmistuseta?

Meie ettekirjutusi vaimse valmisoleku osas ei sea – soov tulla kohale tuleb inimese enda seest ning igaühel on võimalus unikaalselt kogeda just seda, mis parasjagu vajalik ja aktuaalne on. Oodatud on inimesed igas eas ja arenguetapis, ka pered ja lapsed. Sündmus on meelemürgivaba ning sobib kõigile, kes tunnevad kutset tulla.

Sündmus on meelemürgivaba ning sobib kõigile, kes tunnevad kutset tulla.

Kuidas on loengud, töötoad ja muu korraldatud – kas jõuab kõik läbi käia või tuleb teha valikuid?

Kavas olevatest töötubadest tuleb osalejal teha valik – paralleelselt on toimumas 2-3 töötuba, mille hulgast valida saab. See annab hea võimaluse valida just seda, mis kõnetab.

Millist tagasisidet olete festivalile saanud?

Üks südamest kirjutatud tagasiside Triin Katariina Kuuselt, mis iseäranis meelde jäi: “Aaahhh, mõnus on olnud settida lasta! Istun oma koduranna kividel, vaatan päikesesse ja teen maani kummarduse kõigile hingedele, tänu kellele üksteist ja iseend paitada saime – kõigile ideestajatele ja seemet mulda istutanutele, kõigile lahketele transpordi jagajatele, kohahoidjale pererahvale, festivaliala kaunistajatele, piltnik-kunstnikele, imelisele ja vaprale köögi haldjaskonnale, kõigi töötubade hoidjavõluritele, kõigile pisitibudele, kes rõõmuks kaasa võtta usaldati, kõigil õhtuil maagiliste helide loojatele, kõigile imekaunitele ja erilistele jumalannadele, kes naiste väeringis südant kas nutu või naeruga avardasid ning kaasa tunda lubasid, ja samal ajal end tule ümber väestanud kuningrahvale. Ja Sulle, kes Sa oma kohaloluga seda imeilusat kooslemist rikastasid. Armastan, päriselt! Tunne on hoitud, õnnistatud, heldinud ja naeratav, kehas voolab usaldus. Hõissa!”

Rohkem infot leiab Facebookist!

Head Uudised GoodNews