1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ILUS HING! Reet Härmati jõuluootus tähendab turvakeskuse lastega piparkookide valmistamist
ILUS HING! Reet Härmati jõuluootus tähendab turvakeskuse lastega piparkookide valmistamist

ILUS HING! Reet Härmati jõuluootus tähendab turvakeskuse lastega piparkookide valmistamist

Jõulukuu esimesest päevast saati võib Eesti kinodes näha põnevat Norra perefilmi „Jõuluvanade vahetus“, mille sisuks on Jõulumehe rolli täitva pereisa Anderseni juhuslik kohtumine tõelise Jõuluvanaga, mis viib rollide vahetamiseni. Jõulude eel räägivad tuntud Eestimaa inimesed sellest, millisena on jõulud neile meelde jäänud ja millised nad võiksid eeldatavalt tänavu tulla.

Tippilulooja Reet Härmat ütleb, et imeline on sel ajal ühiskonnas valitsev üldine rahutunne ja see,  kuidas inimesed on tähelepanelikumad abivajajate suhtes ning kui palju tehakse sel ajal heategusid ja annetusi – nii mõnigi inimelu või hätta sattunud inimese heaolu saab päästetud just sel ajal.

„Minu südame teevad soojaks kõik kingid, aga erilise emotsiooni tekitavad kindlasti lähedaste ja sõprade jõulukingid, kus on tükike tegija head energiat sees, olgu selleks siis omatehtud moos või kaelaehe,“ ütleb ta.

Naljakaima jõulujuhtumina jutustab Reet loo ajast, mil tema poeg oli veel lasteaiaeas ja muidugi käisid päkapikud ning jätsid sussi sisse üllatusi. Ükskord jäi aga emal kiires elutempos maiustus ostmata. „Teadsin, kui väga oleks see pisikest kurvastanud ja pannud teda pead murdma, et kas tõesti oli ta seekord paha laps. Niisiis tuli ruttu leida väljapääs!“ meenutab ta. „Murdsin tükk aega pead ja siis otsustasin päkapikkude nimel kirjutada kirja. Et kõik on muidu hästi, aga jõuluvana kommilaos oli inventuur ja päkapikud ei saanud komme kätte.“ Kirjake toimis, aga siiski pisut pettunud näoga väikemees ohkas ema jutu järgi väljendusrikkalt ja kirus veidi aega jõuluküla tegelasi.

Selle aasta pühadeperioodist ootab Reet Härmat hetke, mil ta saab koos Tallinna Turvakeskuse lastega valmistada päris otsast peale piparkoogitaigna, küpsetada ahjus maitsvad piparkoogid valmis ja seejärel värvilise glasuuriga kaunistada. Sellest on tema jaoks juba mitmeid aastaid tore traditsioon olnud. „Paljud lapsed, kes seal elavad, ei ole kahjuks ise seda protsessi kogenud – nii tore ning südantsoojendav on vaadata, kuidas nii poisid kui tüdrukud innuga küpsetisi valmistavad,“ jutustab ta. „Eriti hea meel oli mul selle üle, kui sain kaasata ühel aastal ka oma poja, et anda talle eeskuju, kui tähtis on hoolida ja pöörata tähelepanu pöörata ühiskonnas toimuvale – et on olemas lapsi, kel ei ole elus vanemate ja lähedastega nii vedanud, ning tuleb olla neile toeks, et igaüks tunneks end armastatuna ja väärikana.“

Enda jõululuuletuseks peab Reet tuntud humoorikat värssi „Jõuluvana punanina, hüppas üle laualina. Jõuluvana värises, laualina kärises.“

Võta ka sina aega endale, lähedastele, võõrastele ja tee selle aasta jõulukuust parim kuu! Kingi headust, ole ise hea ja tee teistele head! Ainult meist sõltub, millised maagilised jõulud meil sel aastal tulevad!

Head Uudised GoodNews