1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Hingamistreener annab nõu! Hingamisharjutused pingelisse tööpäeva
Hingamistreener annab nõu! Hingamisharjutused pingelisse tööpäeva

Hingamistreener annab nõu! Hingamisharjutused pingelisse tööpäeva

Hingamistreener Heiki Tomson teeb organisatsioonidele kuuest treeningust koosnevat programmi „Ühine hingamine“. Programm on inspireeritud Dan Brulé teadliku hingamise õpetusest. Dan on aastakümneid treeninud spordimeeskondi, sõjaväe eliitrühmi ja loovmeeskondi. Treeningseeria eesmärk on luua sünergia osalejate vahel ja voolavalt liikuda kollektiivi ühiste eesmärkideni kõiki osapooli austades ja aktsepteerides.

Grupikursus võimaldab osalejal üles leida isiklikud, just teda piiravad hingamisharjumused ja õppida selgeks, kuidas erinevaid hingamisharjutusi kasutades saab luua ja tuua muutusi igapäevaellu. Spetsiaalsete hingamisharjutustega luuakse osalejate vahel sügavam kontakt, mõistmine ja sünergia.

Lahenduse võivad saada varasemalt kogetud solvumised, rivaalitsemine, vihkamine, põlgus, kadedus, solvamised ja muud emotsionaalsed konfliktid ettevõttes. Tööandjad saavad koolitusega investeerida nii töötajate tervisesse kui ka meeskonna kui terviku tugevdamisse. Kuna Tomson kasutab ettevõtte probleemidele lahenduste leidmisel loovhingamist, võib hingamistreering luua ettevõttele uued perspektiivid. Lahendamist vajavate ülesannetele otsib meeskond vastuseid muutunud teadvuse seisundis.

Kuidas end ärgates uuele päevale häälestada?

Suurepärane küsimus. Elukogemuse loomine algab hommikul hetkest, kui ärkad. Punkt 1: ära külasta esimese asjana sotsiaalmeediat. Ära toida egregorit. Loo oma ilusat elu, uut päeva oma väes. Teadliku hingamise hommikused harjutused võivad olla väga nauditavad ja tujutõstvad. Hea on neid teha enne hommikusööki, kohe peale tualetis käimist.

Näiteks istu küünlavalgel rätsepaistes ja küsi, kuidas sa ennast füüsiliselt ja emotsionaalselt tunned 10 palli skaalas. Sule silmad ja hinga see küsimus sügavalt südamesse. Välja hingates vabasta hingamine (ehk teed lõdvestava väljahingamise) ja kuula vastust. Pane vastus märkmikku kirja.

Sõltuvalt vastusest tuleb valida harjutused. Kui oled 2-3 peal, tuleks hingamisharjutustele rohkem aeg pühendada. Kui sellised hinded tulevad paar nädalat järjest, tasub tulla minu juurde personaaltreeninguse „Õpi uuesti hingama“. Kui vastus on 6-8, siis on potentsiaali jõuda 9 või 10 peale. Selleks tee kaks järgnevat harjutust.

Kõhuhingamine. Kõht on meie rõõmu-, elujõu- ja tahtejõuallikas. Pane pehmelt silmad kinni, üks käsi kõhu ja teine südame peale ning alusta kõhu kaudu sissehingamisega. Jälgi, et liigub ainult kõht. Tee seda pehmelt ja aeglaselt, aja kõht maksimaalselt punni. Kui on juba punnis, jätka veel 3-4 sekundit sissehingamisega. Siis lase hingamine vabaks, lase kõhul sissepoole kortsu vajuda, too naba võimalikult selgroo juurde ja tee pausita uus sissehingamine. Tee seda harjutust 3-5 minutit. Keskendu nabale. Kujuta ette, et su kõht on imekaunis pallike, mis täitub rõõmuga. Välja hingates lase see rõõm enda seest vabaks. Hinga nina kaudu sisse ja välja. Sissehingamine on laienemine, väljahingamine vabaks laskmine, lõdvestus.

Südamehingamine. Pärast kõhuhingamist hinga rinnaga. Fookust hoia südamel. Jälgi, et liigub ainult rind, mitte enam kõht. Sarnaselt eelneva harjutusega tee aeglased, sügavad ja pehmed sissehingamised. Kui oled rinnaku maksimaalselt kummi ajanud, tee veel 3-4 sekundit sissehingamist. Täida end lisaenergiaga (ära viili selle juures!), vabasta pausita hingamine ja hinga lihtsalt välja, lase rinnal õhust tühjaks vajuda. Tee sellist hingamist 3-5 minutit. Iga sissehingamisega kujutle, et su süda on kui imeline õis, mis sisse hingates avaneb ja lõhnab sinu lemmiklille moodi. Välja hingates kujuta ette, et sa oled see lill, kes jagab seda lõhna enda ümber teistele.

Kui see hingamine on tehtud, küsi endalt, kuidas sa tunned ennast füüsiliselt ja emotsionaalselt 10 palli skaalal. Kirjuta number märkmikku.

Elukogemuse loomine algab hommikul hetkest, kui ärkad.

Mingeid harjutusi on veel?

Kannatuste, ebameeldivuste vabastamine ja asendamine rahu, armastuse ja rõõmuga. Kui märkad endas ärritust, solvumist või muud ebameeldivat, sule silmad, too tähelepanu keha peale ja küsi kehalt: mida ma praegu tunnen? Püüa kinni esimene vastus. Kus ma seda oma kehas tunnen? Hinga aeglaselt ja sügavalt sisse, öeldes endale: ma aktsepteerin seda raevu. Too see südamesse ja ohkega välja hingates ütle endale: ma lasen sellel minna ja lõdvestun. Hoia pea peale välja hingamist 10-15 sekundit tühjana. Tee seda kolm korda. Siis küsi endalt uuesti: mida ma praegu tunnen? Üheksal juhul kümnest tuleb vastuseks „rahutunne“. Kui mitte, siis korda eelmist punkti.

Kui neutraalsus on tunnetetasandil saavutatud, keskendu südamele ja hinga sisse rahutunnet. Kui seda ei õnnestu kohe leida, küsi endalt, millal sa tundsid end viimati tõeliselt rahulikuna. Võib-olla meenub sulle mõni pilt lapsepõlvest, kus sa istusid isa süles ja isa näitas sulle midagi kaunist või mängis sinuga.. Loo kontakt selle sündmusega, lase sellel kasvada ja luba endal seda tunnet täielikult üle keha tunda. See tunne aktiveerub väga kiiresti ja võimsalt. Hoia seda tunnet ja hinga endale südamesse. Saada seda sügava ohkega maailma. Ole nagu lill, mis lõhna jagab. Sarnaselt rahuga hingan ma armastust ja rõõmu.

Peale seda harjutust küsi jälle kehalt, milline on su füüsiline ja emotsionaalne seisund 10 palli skaalal ja pane märkmikku kirja. Võid märgata peale 15 minutit hingamisharjutusi, et oled justkui uus inimene. Harjutamine teeb meistriks! Need mõlemad harjutused sobivad ka päeval energiataseme tõstmiseks või pärssivatest tunnetest vabanemiseks.

Kui märkad endas ärritust, solvumist või muud ebameeldivat, sule silmad, too tähelepanu keha peale ja küsi kehalt: mida ma praegu tunnen?

On mõne hingamisharjutusega võimalik ka hommikukohvi asendada?

See on suurepärane küsimus. Regulaarne kohvijoomine võib olla kofeiinisõltuvus. Lisaks ka bukett lõhnadest ja suhtlusest, informatsioonivahetusest jm. Olen ka ise joonud kolm-neli tassi kohvi päevas ja siis tahtnud sellest nipsti vabaneda. Sõltub, mitu tassi kohvi sa päevas jood ja kui palju sa kohvijoomist kui tegevust armastad. Kui sa teadlikult tahad loobuda sellest tegevusest, tee lihtsalt otsus: ma loobun hommikukohvi joomisest. Ütle enne söögilauda või kohvinurka minekut kõva häälega peegli ees endale otsa vaadates: „Sa oled loobunud hommikukohvi joomisest. Sa oled loobunud hommikukohvi joomisest.“ Tee seda hästi ilmekalt, tunnustavalt ja teadlikult 5 minutit. Siis hinga viimane manifesteering endale südamesse, hinga välja, ütle endale: „Jah, nii see on!“ ja hoia pea peale seda 10-15 sekundit tühjana. Tee seda kaks nädalat järjest ja sa tõenäoliselt ei taha enam hommikuti kohvi juua.

See on selline alateadvuse ümberprogrammeerimise nipp, mida hingamisega saab efektiivsemaks muuta.

Milliseid harjutusi kasutada, kui töökohal on tekkimas konfliktne situatsioon?

See vastus võib kõlada kentsakana, kuid hästi efektiivsed on luksuslik ohe või haigutamine. Professionaalsed näitlejad teavad, millest ma räägin. Selgitamiseks peaks seda samaaegselt praktiseerima. See on praktika, mida ma õpetan rühma- ja erakursustel.

Rohkem infot Heiki Tomsoni treeningute kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews