1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. HÄÄLEKURSUS! Juhendaja Anne Türnpu õpetab oma häält tähele panema ja hoidma
HÄÄLEKURSUS! Juhendaja Anne Türnpu õpetab oma häält tähele panema ja hoidma

HÄÄLEKURSUS! Juhendaja Anne Türnpu õpetab oma häält tähele panema ja hoidma

Anne Türnpu
Anne Türnpu

Naistepäeval, 8. märtsil kell 18 toimub Tallinna Õpetajate Majas häälekursus “Heli ja kõla. Sõna ja vägi”, mida juhendab näitleja ja lavastaja Anne Türnpu. Kursuse praktiliste ülesannete käigus õpitakse kuulama oma keha ja tundma hääleaparaati, kõneaparaadi piire ja individuaalseid kasutusmustreid (kuidas neid piire nihutada ja kuidas leida uusi kasutamisvõimalusi); saab sissejuhatuse hääleaparaadi ettevalmistamisse ja hügieeni, piilutakse artikulatsiooni ja diktsiooni maailma; õpitakse tundma ja kasutama hääle kõla ehk erinevaid ruumikasutusstrateegiaid (nii seespool kui väljaspool); häält ja sõna kui suhtlemisvahendit (õpitakse kuulma, kuulama ja leidma kuulajaid), pisut hääle kasutamisest teistes kultuurides, aga eelkõige oma emakeele kaunist kõla ja eripära.

Hääl on oluline tööriist, eriti neile, kes teenivad kõneldes ja suheldes igapäevast leiba. Häälekursusel õpitakse, kuidas laiendada hääle kasutamise võimalusi ja hoolitseda oma hääle tervise eest, tutvutakse hääleaparaadi, artikulatsiooni ja diktsiooni alustõdedega.

Hääl on nii meie olemise küljes kinni, et igapäevaselt ei pane me teda tähele. Alles siis, kui hääle kasutamisega kaasnevad probleemid (meid ei kuulda, meist ei saada aru, hääl väsib või kaob), oleme sunnitud oma hääleaparaati tähele panema. Aga siis võib olla hilja.

Oleme küll looduse poolt saanud oivalise aparaadi hingamiseks, suhtlemiseks ja laulmiseks-kõnelemiseks, aga muutunud toidusedel, muutunud ja aina muutuvad keskkonnad (ka tehislikud), muutunud (hääle ja kõne) kasutusalad ja ka koormused seavad uusi ülesandeid ka oma hääleaparaadi eest hoolitsemisele, et veel vanuigi oma häälest võiksime rõõmu tunda.

Inimesel jääb järjest vähem aega iseenda ja oma lähedastega suhtlemiseks, aga just see mõtestab meie olemise ja annab meile väe suhelda/suhestuda maailmaga meie umber. Iganädalane pooleteist-tunnine kohtumine oma hingamise-, hääle- ja kõnelemisega võib luua rahu meie sees ja uudishimu oma võimaluste ja maailma avaruste vastu.

Veel infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews