1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. GOODNEWS RAAMATUKOGUST! 33 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”
GOODNEWS RAAMATUKOGUST! 33 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”

GOODNEWS RAAMATUKOGUST! 33 tsitaati Jesper Parve raamatust “Mees 2”

Heade uudiste portaali raamatukogusse on kogunenud palju häid raamatuid. Raamatutega varustavad meid Pilgrim, Rahva Raamat, Maagiline Ruum, Myhto ja mitmeid autorid. Viimased kaks raamatut aga jõudsid toimetuse raamatukogusse Jesper Parvelt.

Andsime Jesper Parve uue raamatu lugeda heade uudiste portaali lugejale Kaja Karule ja palusime valida raamatust välja mõtted, mis tema hinnangul väärivad lugejatega jagamist.

  1. Olen alati öelnud, et mehed ja naised peavadki olema erinevad. Nii on loodus juba teinud, et eluring oleks täiuslik. Sest sarnasused meie vahel loovad küll armastuse, kuid erinevused Ja kas ei ole kirglik armastus just see kõige võimsam.
  2. Mehed ei tea, kas õnnelikul hetkel oma elus möirata nagu lõvid või plaksutada, kallistada ja nutta.
  3. Enne tee korda oma asjad ja õpi õnnelikult elama, siis saad ka teisi selles aidata. Saa enne meheks ja alles siis saad olla mees ka oma naisele või isa oma lapsele. Eks see lugu kehti ka naiste kohta.
  4. Meedias hõigatakse küll välja võrdõiguslikke loosungeid kõikjal, kuid tegelikkuses nõutakse enamasti kodudes mõlemalt poolt ikkagi iidsete soorollide täpset täitmist. Näiteks lisaks sellele, et mees peaks olema oma pere tugipostiks ja hoolitsema oma pere julgeoleku eest, siis moodsalt isalt nõutakse ka, et ta naist kodutöödes ja lastega võimalikult palju aitaks ning olema tuntud ütluse kohaselt köögis kokk, seltskonnas härrasmees ja voodis teadagi kes. Lisaks veel muidugi ka kotiga raha tooma.
  5. Armasta oma karja, hoolitse nende eest, kes on sinu hoolde usaldatud, ära anna kunagi alla ega loobu eales mängimast.
  6. Tegelikult peaksime ka meie, inimesed, rohkem käituma hundikarjana. Karjaks võib olla su perekond, su ettevõte, su spordimeeskond, su naabruskond, su sugukond või mis iganes inimgrupp, kes liigub koos ühise eesmärgi suunas. Kuid alati peab meeles pidama, et kari selliselt üldse toimiks, peab alati olema juhtloom, kes teeb suuremad otsused just lähtudes kogu karja heaolust. Juht loom ka vastutab oma otsuste eest. Kuid selline juhtloom saab juhtloomaks ainult tänu oma kogemustele, tugevusele ja oskusele juhtida. Just selliseid mehi oleks meie ühiskonda oluliselt rohkem vaja.
  7. Tihti ei mõisteta, et kõige alus on hoopis lihtsus.
  8. Ta võib olla küll superilus, aga mis kasu on ilusast naisest, kui ta koguaeg viriseb.
  9. Naine on loodus, ega sina ei saa seda muuta ja panna end käe järgi liikuma. Kas on torm või on vaikne, kas sajab vihma või paistab päike – sina eriti seda muuta ei saa, sa võid enamasti lihtsalt fakti konstateerida.
  10. „Eesti naised, olge rohkem nagu Teeled“. See tähendus seda, et kallid naised, ütelge välja, mida tahate. Ja ütelge otse ning ausalt.
  11. Mehed on nagu koerad. Kui sa paned nad ketti, siis on nad kurjad ja hauguvad. Kui nad saavad oma energia välja joosta kuskil, on nad kodus rahulikud ja ei haugu ega laamenda. Vaata koeri oma loomulikus keskkonnas – kui energilised ja rõõmsad nad on. Nii ka meie – vaadake mehi, kui palju neil energiat on, kui nad teevad õiget asja. Ja naised, te võite meiega julgelt käituda nagu koertega – visake meile pulka ja andke kätte mõni ülesanne või probleem lahendada. Aga kui me pulga tagasi toome ja probleemi lahendamisega hakkama saame, siis me tahame ikka pai ka saada.
  12. Kuulame natuke rohkem oma lähedasi, sealt tuleb tihtilugu päris häid ja abistavaid
    juhtnööre. Mitte, et lihtsalt kuuleme, vaid ikka kuulame ka.
  13. Armumiseks läheb aega 0,2 sekundit – selle aja jooksul ei jõua sa veel midagi mõtlemagi hakata. Armumisel hakkavad inimese ajus möllama kõiksugu kemikaalid, kaasa arvatud ka dopamiin.
  14. Üks Balil kohatud väga võimas, kena, seksikas ja avameelne naisterahvas võttis
    enda meeste selekteerimisprotsessi kokku kiirelt viie minutiga. “Kui saan ta silmad enda valdusesse, siis vaatan sügavalt talle otsa ja langetan enda omad. See annab mehe alateadvusele märku, et ma olen nõus temale anduma. Ja paari tunni pärast on see mees minu kodus ja minu voodis.“
  15. Pidi olema ka nii, et ega oma partnerit ei valita teadlikult, vaid see lihtsalt juhtub. Meie eest valib tegelikult meie alateadvus, kellele tundub meeldiv olevat just see inimene, kes on nii negatiivsete omaduste poolest sarnane meie vanematega. Päris hirmutav.
  16. Ma elan oma moodi ja olen mina. Ma loon endale just sellise elu nagu ma ise tahan ilma kellegi ees piinlikust ja hirmu tundmata. Ja ka mitte kellegi ees tänuvõlga tundmata.
  17. Nii et mehed, kui tahate olla edukad oma elus ja elada sajandeid pärast oma surma edasi kasvõi lugudena – olge head isad ja head vanaisad. Nii oletegi surematud.
  18. Isaks olemine on võimas, aga ka vastutusrikas. Ja aeganõudev. Ma ütlen kõigile vabadele meestele, kel ei ole veel lapsi, et nad naudiksid, käiksid ja teeksid hetkel just neid asju, mida nad tahavad teha. Sest enne, kui sul pole lapsi, teed sa 80 protsenti seda, mida sa tahad ja 20 protsenti seda mida teised tahavad. Aga kui sul on pere, töö ja muud kohustused, siis teed 80 protsenti seda, mida teised tahavad ja 20 protsenti seda, mida ise tahad. Aga ise me selle tee enamasti valime.
  19. Isana kasvamine ja õppimine toimub iga päev. Õpin, mida paremini teha, mida teistmoodi teha. Tõsiasi on see, et väga vähesed on meist ideaalseteks isadeks sündinud. Paljud kasvatavad oma lapsi nii nagu neid endid kasvatati, või just vastupidiselt sellele, kuidas neid kasvatati. Aga ega kumbki stiil pole see päris õige. Tõde on seal kuskil vahepeal, sest iga laps on erinev. Kui laps on erinev, siis tuleb nendega erinevalt ka suhelda.
  20. Minu ülesanne isana ongi teda just niipalju aidata, et ta iga päev õpiks iseendaga järjest paremini toime tulema.
  21. Karjajuhi kõige paremaks hetkeks on see, kui su kari on õnnelik ja rahul.
  22. Ka meie vanematena ärritume palju vähem. Eks see ole seotud just selle niipalju räägitud sallivusjoonega. Et kõiksugu juhtumised ja teod ärritavad inimesi erinevatel päevadel erinevalt. Ja seda just seetõttu, et kui kõrge on su sallivusjoon. Ja see oleneb puhtalt sellest, kui välja puhanud sa oled, kuidas su tervis on ja kui kõrge on su stressitase. Nii, et ei ole olemas pahasid lapsi, on vaid väsinud ja ärritunud vanemad.
  23. Eks iga uue inimesega kohtumine ja tuttavaks saamine on ka omamoodi seiklus – värskendav, põnev ja rikastav.
  24. Õpetajad ja direktorid räägivad, et nad tahaksid ise muuta oma õpilasi paremaks ja inspireerida neid elus ette võtma suuri asju ja teekondi. Aga kuidas seda teha? Lihtne. Tuleks võtta iga oma kooli õpilane ja nendega nelja sima all vestelda. Neid inspireerida, motiveerida ja julgustada niipalju kui see võimalik on. Ainult nii suudame süsteemist üle olla. Ma räägin seda selleks, et olen käinud koolides rääkimas oma elukäikudest ja vestelnud ka õpilastega. Peale esinemist olen küsinud või lasknud kirjutada, et mis kõige enam meelde jäi, mis kõige huvitavam tundus. 75 protsenti nendest noortest on öelnud, et see, et Jesper rääkis, et kõik on võimalik, et ma saan saavutada elus kõik, mis ma tahan, kui vaid tahan. Seda, et tuleks käia oma teed ja teha asju omamoodi. Seda, et ka minust võib midagi tulla. Kui vähe on noorele tegelikult vaja. Vaid, et keegi usuks temasse.
  25. Paljud imestavad, et oih, kuidas nüüd kuskilt tuli Jesper Parve, kirjutas bestselleri ja nüüd räägitakse temast igalt poolt. Oli ikka vedu! On ikka õnnesärgis sündinud! Totaalne bullshit! Ei tasu kunagi arvata, et edukate ja mitteedukate vahe põhineb ainult õnnel. Ja isegi, kui natukene põhinebki, siis on õnn alati nende poolel, kes tegutsevad.
  26. Universum toetab neid, kes töökad ja toimekad. Ning kes õpivad.
  27. Ei tasu muretseda, et sa ei tea, „mis edasi saab kuu aja pärast.“ Hoia silmad teel ja selgroog tugev. Ning ole valmis, sest kui üks abimees on lõpetanud, ilmub alles teine. Enne ta ei tule.
  28. Pole midagi teha, me oleme inimesed ja võtame tujusid üksteiselt üle. Nii mõtle ka sina, millele ja kellele keskendud oma elus.
  29. Kui miski on su jaoks oluline, küll sa siis leiad võimaluse. Kui ei ole, küll sa siis leiad vabanduse. Kui sa ei saavuta midagi, ju sa ei taha seda piisavalt. Kui sa aga piisavalt tahad, küll sa ka saavutad. Ja ära unusta ka puhata, sest isegi Suur Looja võttis piibli sõnade järel ühe päeva nädalas vabaks.
  30. Kuula neid, kes ütlevad, et olen kogenud.
  31. Keskenduge heale ja positiivsele, mis meil on. See loob juurde ka head ja positiivset. Kui keskendutakse sellele, mis on halvasti, see loob juurde ka halba.
  32. Iga inimene on siin Eestis vastutav meie karja heaolu eest. Mõtle, mida sa räägid, kirjutad või milliseid mõtteid edasi annad. Sa lood pidevalt midagi, mis mõjutab teisi inimesi ja ühiskonda, kuhu sinu lapsed kasvavad. Millist maailma sa tahad neile?
  33. Nüüd on aeg minna ja lihtsalt lasta asjadel juhtuda. Lasta oma mõte, vaim ja keha vabaks ning nautida teekonda. Tee seda ka sina.
Head Uudised GoodNews