1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Erika Räpp: usalda iseennast ja jää selleks, kes oled
Erika Räpp: usalda iseennast ja jää selleks, kes oled

Erika Räpp: usalda iseennast ja jää selleks, kes oled

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

Ajast, mil hakkasin teadlikult kuulda võtma südamehäält, sain teada, mida tähendab arusaamatu loosung: “Armasta iseennast!”

Mõistan ometi emakeelt, saan aru sõna tähendusest, kuid minu kogemused jäid alla sellele äratundmisele.

Elus oli palju sellist, mille keskel olles tunnistas mõistus olukorra vajadust, kuid süda sees valutas ja ütles, et see pole õige. Kummaline ja piinav ühtaegu.

Sisevaatlusega olen tegelenud lapseeast saati, kuid see ei tähenda, et olen vilunud. Olen pelgalt mõningates seaduspärasustes isiklikult veendunud aastate jooksul, näinud, kui kindlalt need toimivad ja usaldan nüüd end neis tähelepanekutes.

Teadmisi, seest poolt, olen saanud rohkem, kui suutnud neid oskusteks lihvida, kuid sellest hoolimata julgen loosungi sõnastada nii: “Usalda iseennast ja jää selleks, kes oled,” sest inimene sünnibki ennast armastama. See on loomulik seisund.

Et jõuda usuni iseendasse, on vajalik aeg mõtisklusteks-tunnetusteks iseendaga ja soov hakata küsimusi esitama iseendale, usaldada iseennast isiklikes küsimustes, mitte kõiki teisi, kes paremini teavad, mis on sulle hea.

See oli veel hiljuti, kui avastasin iseenda jaoks, kuidas on võimalik pea ja süda juhtida enese hüvanguks tegutsema nii, et hundid oleksid söönud ja lambad terved. Armastan põhjendada nii, et kõik, mis aitab toime tulla ühiskonnas ning vastata ühiskondlikele ootustele, need vastused tulevad peast. Kõik see, mis sobib ainult ja ainult mulle ning on vajalik enese meelerahuks, need vastused tulevad südamest. Jah, see on raske, sest ümbritsev mõjutab ja manipuleerib pidevalt. Kohati väga agressiivselt ja küüniliselt. Seda, et sul pole õigus ja sinu tehtud valikud on valed, kuuled vist üsna tihti? Seepärast tulekski leida aeg iseendale eraldatuses, katta kõrvad müra eest ja kuulata ainult seda, mis tuleb südamest. Seda, et inimene eksisteerib ja et temas eksisteerib iseenda maailm, on reaalsus, mida ei ole võimalik olematuks mõelda.

Usaldada iseennast ja kuulata oma sisemisi vajadusi ning ka vastavalt toimida, see on tõesti üks selliseid asju, mis nõuab julgust.

Mis juhtub, kui võtad ette midagi iseenda heaks? Juhtub see, et päike tõuseb, inimesed sagivad, linnud säutsuvad, päike loojub, kuu paistab ja otsast peale.
Muutub see, et “valed” inimesed kaovad ja asenduvad õigetega.

Minu teekond jätkub. Ei tea, kus maal olen, aga võin öelda, et elu on põnev ja nauditav.

Erika Räpp 
Blogija 
http://normal-is-nothing.blogspot.com/

Head Uudised GoodNews