1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Enneagramiga töötamine aitab võtta vastutust iseenda käitumise ja kasvu eest
Enneagramiga töötamine aitab võtta vastutust iseenda käitumise ja kasvu eest

Enneagramiga töötamine aitab võtta vastutust iseenda käitumise ja kasvu eest

Enneagram on pealtnäha lihtne, isiksusi üheksaks erinevaks tüübiks lahterdav süsteem, kuid see peidab endas sügavaid teadmisi. Uurisime psühholoogi ja joogaõpetaja, Rännaku praktiku Dorothe Trassli ja Enneagrami koolitaja Joonas Saksi käest, millega Enneagrami näol on tegu ja kuidas selle süsteemi tundmine inimesi aitab.

Foto: Pixabay

Dorothe, kui kaua teie olete enneagramidega tegelenud?

Olen sellega tegelenud viimased 13 aastat. See süsteem kirjeldab isiksuse tüüpe ja energiasüsteeme ning aitab aru saada, mis on sinu põhilised hirmud, mida üritad vältida. Enneagram näitab ära, mille eest sa põgened ja mille suunas jooksed  ̶  isiksus on nagu sild nende vahel.

Enneagram näitab ära, mille eest sa põgened ja mille suunas jooksed  ̶  isiksus on nagu sild nende vahel.

Dorothe Trassl

Mis on energia?

Väga hea küsimus. Energia on seotud sinu elujõuga. Kui sa kohtad kedagi, tunned kohe tema vibratsiooni ja mis tunnet ta sinus tekitab. Kõik kasutavad oma elujõudu erinevalt ja igaühel on oma „energiaeelistus“  ̶  mõne inimesega on väga lihtne suhelda, teisega aga keerulisem. Osa inimesi on introvertsemad, teiste suhtlusstiil on dünaamilisem, või isegi jõuline. Ma nimetaksin energiaks seda, kuidas sa end elust läbi surud.

Foto: Pixabay

Dorothe, mida enneagramiga töötamine on teie elus muutnud?

Kergem oleks vastata, mida see muutnud ei ole. Muutused on olnud nii suured. Olen abielus ja kolme lapse ema. Mu vanemad on siiani elus, meie peremudel on aga muutunud tundmatuseni. Kõik minu lapsepõlve draamad on transformeerunud, sest minu teadmised emotsionaalsel tasandil on sügavamad ja mängud ning rollid, mida üksteisega mängime, on täiesti teised. Raskest lapsepõlvest tulnuna olen rahul, et täna on minu suhted vanematega nii head, et käime koos isegi puhkusereisidel. See on väga terve peremudel.

Tööalaselt olen avanenud ja läinud sügavuti nii mitmel moel, et kõik mu minevikus peetud ametid on saanud täiesti uue tähenduse. Teen üldiselt samu asju, mida tegin ka enne, kuid pärast enneagrami süsteemiga tutvumist saan kasutada selle tööriistu. Tunnen end väga hästi ja õnnelikult, kakskümmend aastat tagasi ma seda öelda poleks saanud.

Foto: Pixabay

Mis te arvate, miks see nii on?

Sest olen õppinud paremini tundma nii ennast kui teisi inimesi. Kui minevikus oleksin kõigis ebaõnnestumistes teisi süüdistanud, siis nüüd mõistan oma rolli selles mängus. Kui öelda otsekoheselt: igaüks peab oma hunniku ise ära koristama. Pead aru saama oma tunnetest  ̶  need on sinu tõlgendus sellest, mis su elus toimub. Sind ümbritsevate inimeste käitumine tuleneb nende isiklikest kogemustest ja valusatest üleelamistest ja see, kuidas sa nendele reageerid, on sinu enda valik, nagu värvifilter objektiivi ees. Enneagram on õpetanud mind tuvastama need filtrid ja eemaldama, kui ma neid ei soovi. Kui ma näen midagi mustvalgena, saan keerata värve juurde, need ei pea olema halli varjundid. Kui mulle ei meeldi enda käitumine, kuna ma surun pidevalt endas emotsioone alla või on mu harjumused ebetervislikud  ̶  saan seda muuta, sest tean nüüd sellise käitumise põhjust ja oskan emotsioone ohjata. Ma ei ütle enam, et keegi on mulle midagi teinud.

Oma psühholoogitöös lähen teemasse sügavale sisse ja eemaldan ebasoovitava käitumise emotsionaalsed juured. See muudab inimese käitumist automaatselt paindlikumaks, annab oma elu üle suurema kontrolli. Minu enda elu muutis see meetod tuntavalt.

Kui minevikus oleksin kõigis ebaõnnestumistes teisi süüdistanud, siis nüüd mõistan oma rolli selles mängus.

Foto: Pixabay

Joonas, kuidas te enneagrami enda jaoks avastasite?

Mul oli juba enne enneagramiga kokkupuutumist suur huvi psühholoogia ja filosoofia, religioonide vastu. Lugesin sadu raamatuid ja käisin kõikvõimalikel kursustel, õppisin erinevaid teraapiaid, näiteks holistilist teraapiat. Aga miski ei andnud mulle teadmisi mu alateadvuse ülesehitusest. Me ei ole oma elust teadlikud 95 % ulatuses ja kasutame suheldes enamasti oma tavapäraseid käitumismustreid. Need mustrid tulevad meile pereliini pidi kaasa, aga neil on ka oma raamistik, mille kohta andiski enneagram mulle teadmised. Kui hakkasin ennast vaatama raami perspektiivist, nagu Dorothe ütleb, sain teadlikuks, kuidas ja miks asjad juhtuvad minuga. Kõigil meil on oma lugu, ja see lugu on „mitte olla süüdi“, see on nii inimlik. Seda mõistes kasvab tohutult kaastundlikkus, ennekõike enda ja siis teiste suhtes. Sa ei saagi teistele kaasa tunda, kui sa ennast aktsepteerida ei suuda. Kaastundlikkus saab alguse teadlikkusest ja enda isiklikest kannatustest lahtilaskmisest. Tundest, et elu teeb mulle ülekohut, teised teevad mulle ülekohut. Elu ei tee midagi – elu juhtub! Kui sa lepid selle teadmisega, saad tunda vabadust.

Sa ei saagi teistele kaasa tunda, kui sa ennast aktsepteerida ei suuda.

Joonas Saks. Foto: Jake Farra

Tundub lihtne: üheksa tüüpi isiksusi, vali enda oma välja ja ela selle järgi. Kas ma saan ka ise välja peilida, mis tüüp ma olen, kas selleks on olemas testid?

Joonas: Oma tüübi väljaselgitamiseks on erinevaid viise. Teste võib ka loomulikult teha, aga tihti need ei näita õiget pilti. Ennast testides küsitled meelt, aga see ju muutub pidevalt ega lähe kokku emotsionaalse reaalsusega. Ja nagu ma enne mainisin, see mudel on väga elav. Kui vaatad seda, tajud teatud mustreid oma käitumises, kui võtad selle mudeli oma ellu, lähed sellega järjest sügavamale. Võtab aega, kuni avastad ennast ja lepid sellega, kes sa oled, aga see ei ole asja tuum. Enda identiteedi kirjeldus on tööriist, mis aitab meil lihtsalt näha, mis on meie tervislikud käitumismustrid ja mis mitte, ja vajadusel muuta neid.

Dorothe: On tohutult võimalusi teha neid teste otse veebis. Seal küsitakse konkreetseid küsimusi sinu käitumise kohta, aga inimesed võivad küll käituda sarnaselt, kuid selle taga peituvad individuaalsed põhjused. Soovitaksin üles leida, mis teid tegelikult paneb üht- või teistmoodi käituma. Ükskõik kes meist võib sattuda ülesöömise, suitsetamise või mis iganes halva harjumuse ohvriks, aga põhjused on täiesti erinevad. Mis emotsioonide eest sa põgened ja mida sa elult ootad? Vastused neile küsimustele aitavad sul leida oma emotsionaalsed motivaatorid. No go zone´iks nimetame emotsioone, mida meile ei meeldi tunda. Inimesed reageerivad emotsioonidele erinevalt, mõne jaoks on viha edasiviiv jõud ja teine on jälle vihale allergiline kui ta seda tunnetab, jookseb kohe võimalikult kaugele. Asi ei ole niivõrd käitumismustrites kui emotsionaalsetes harjumustes, mida ei saa sisuliselt mõõta, sest sa ei ole neist enamasti teadlik. Teadlikkuse kasvatamiseks on vaja head tuge, õpetajat, kes jälgiks protsessi näiteks seminari käigus. Ainult läbi kogemuste saad aru, mis sind elus tegelikult edasi viib ja õnnelikuks teeb. Kui jätad suitsetamise maha lihtsalt sellepärast, et sellest harjumusest vabaneda, asendub see mingi teise halva harjumusega. See ei ole asja mõte. Eesmärk on olla teadlik ja saada vabadus oma elu juhtida.

Joonas: See, mis me teeme, ei ole lihtsalt õpetamine. Meil on pakkuda alustajale vajalik toetus, et ta saaks minna asjaga sügavuti edasi. Meil on grupp, kes enneagrami meetodil töötab inimestega emotsionaalsel tasemel, kuni nad saavad teadlikuks ja läbi kogemuste asjad selgeks. Meil on olemas inimesed, kes oskavad aidata ja suunata. Inimesed peaksid õppima läbi kogemuste, mitte raamatu abil. Ühepäevane workshop suudab teemat vaid avada, aga hiljem järgnevad seminarid õpetavad süvitsi minema, ennast emotsionaalselt vabastama. Näiteks on üks emotsionaalse vabastamise tööriist Rännak, kuid on ka palju teisi võimalusi, et saadud kogemust süvendada, et see ei jääks lihtsalt mentaalseks arusaamiseks.

Foto: Pixabay

Mis on kõige tähtsam asi, mida peab teadma enne workshopile tulekut?

Joonas: Sul peab olema sisemine soov muuta oma elu, soov vabaneda oma pahedest. Seminarile on oodatud kõik, aga usun, et kõige rohkem sobib see inimestele, kes ise töötavad teiste inimestega, näiteks terapeudile, psühholoogile jms. Sul võiks olla sisemine soov muuta oma elu, võta vastutus oma elu juhtimise eest enda kätte. Seminar on sobiv igale inimesele, sest seal õpid tundma iseend ja teisi oma ümber oluliselt sügavamal tasandilt, kuid eriti oluline on see inimestele, kes töötavad teiste inimestega – näiteks juhid, personalitöötajad, lapsevanemad, nõustajad, terapeudid, tervendajad jt.

Dorothe: See koolitus sobib neile, kel on soov saada tõeliselt vabaks oma sügavatest stressiallikatest, traumadest ja pahedest, asjadest, mis kurnavad. Enneagram näitab ära, mis on see, mis ei lase sul elada vabalt, milliseid emotsioone sa väldid ja pidevalt alla surud. See annab sulle tööriistad, et samm-sammult ja turvaliselt oma hirmudega tuttavaks saada ja õppida nendega toime tulema.

Me kõik oleme enda elu peremehed, meil on lapsed, partnerid, äripartnerid, ja me mõjutame teisi inimesi oma käitumisega. Meie enda valik on, kas mõjutame teisi headusega, mis meie sees on või viskame neile oma emotsioone valimatult näkku. Kui saada teadlikuks, et kõigil on oma väikesed traumad ja kui sinu kaastunne areneb nii palju, et suudad seda mõista, annab see elu kvaliteedile palju juurde. Tegelikult peaksid kõik inimesed endaga sellise töö läbi tegema.

Meie enda valik on, kas mõjutame teisi headusega, mis meie sees on või viskame neile oma emotsioone valimatult näkku.

Enneagrami koolitus toimub 28. septembril Bliss Konverentsikeskuses. Rohkem infot leiab SIIT