1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Eha Laanbek: hindan väga kõrgelt doonorlust, sest kunagi ei tea, millal ise verd vajad, nii nagu juhtus ka minuga
Eha Laanbek: hindan väga kõrgelt doonorlust, sest kunagi ei tea, millal ise verd vajad, nii nagu juhtus ka minuga

Eha Laanbek: hindan väga kõrgelt doonorlust, sest kunagi ei tea, millal ise verd vajad, nii nagu juhtus ka minuga

Eha Laanbek (56-aastane) vajas verd 27. jaanuaril 2009. aastal ning peab seda kuupäeva enda teiseks sünnipäevaks!

Pärast väikest operatsiooni Hiiumaa haiglas tekkis Ehal sisemine verejooks. Tema tervislik seisund muutus lühikese ajaga väga kriitiliseks ning Eha toodi helikopteriga Mustamäele Regionaalhaiglasse. Õnneks lõppes kõik tänu arstide ja doonorite pingutusele väga hästi. Arstide imestuseks oli Eha esimene küsimus selle kohta, kas ta saab veel ka ise doonor olla ja vastus oli, et saab, aga mitte kohe.

Hiljem sai Eha teada, et esimeseks vereloovutajaks tema heaks oli Hiiumaa haigla õendusjuht pr Riina Tamm. Eha peab Riinat enda elupäästjaks ning on talle selle eest väga tänulik. Kahel naisel oli võimalik ka silmast–silma kohtuda ning Eha sai oma tänusõnad isiklikult edasi öelda. Eha on ka ise doonor ning nüüdseks 39 korda verd loovutanud. Ja kui ta ei juhtu siis kui verekeskus Hiiumaal on, kohal olema, siis on ta verd loovutanud Tallinnas.

Eha sõnul muutus pärast juhtunut ka tema mõttemaailm ning ta on hakanud elu palju rohkem väärtustama. 2013 pöördus ta personaaltreeneri ja toitumisnõustaja poole, kelle abiga kaotas 20 kg kehakaalust ning on tänaseni suutnud edukalt püsida oma ideaalkaalus. Naise tervisenäitajad paranesid, vererõhk on taas normis ning ta teeb aktiivselt sporti – möödunud sügisel jooksis Eha edukalt oma esimese poolmaratoni.

Eha kinnitab, et ta on palju energilisem: “Vanus on ainult number passis, ma säran ja tunnen elust rõõmu!“ ning lisab: „Soovin, et rohkem minuvanuseid saaksid elust rõõmu tunda ja et neil oleks energiat ning tahet elada täisväärtuslikku elu! Ma hindan väga kõrgelt doonorlust, sest kunagi ei tea, millal ise verd vajad, nii nagu juhtus ka minuga.“

Vereloovutus on lihtsaim võimalus teha head. Doonoriks tulek ei nõua palju aega ja vaeva, kuid annab meile võimaluse teha kõige väärtuslikuma kingituse – päästa kellegi elu. Iga päev vajavad kümned patsiendid Eesti haiglates doonorverd. Abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu. Soovid hakata doonoriks? Uuri lähemalt SIIT!

Monika Kuzmina Peatoimetaja