1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Edu saab alguse teie peas ja teie ise olete endale tüürimeheks!
Edu saab alguse teie peas ja teie ise olete endale tüürimeheks!

Edu saab alguse teie peas ja teie ise olete endale tüürimeheks!

Edu saab alguse eluhetkel, mil ütlete endale: “Mul on villand oma senisest elust, pidevatest pahandustest, tülidest, liiga väikesed võimalused karjääri teha, viletsast töötasust, ametiposti rutiinist… Ma tahaksin lõppude lõpuks ja püsivat edu saavutada ning edukalt ja sisukalt elada!”, kirjutab Peter Kimmel raamatus “Edukana uude aastatuhandesse”.

Leping iseendaga 

Selle kindla otsusega sõlmite praktiliselt iseendaga kokkuleppe, omamoodi edulepingu. Sellega võtate iseenda ees kohustuse ja vastutuse. Kui te oma lepingu katkestate, ei pea te küll trahvi maksma ega muude juriidiliste tagajärgedega arvestama, aga teil saab olema halb südametunnistus, te pettute iseendas ja see võib väga valus kogemus olla.

Edutee planeerimine 

Kui te olete iseendaga edukokkuleppe sõlminud ja teil on kindel tahe uut ja paremat elu alustada, olete selle otsusega oma edukusele nurgakivi asetanud. Kas sõlmisite lepingu ainult mõttes või kirjalikult, ei oma seejuures tähtsust. Nurgakivipanekule järgneb isikliku edutee planeerimine, sest ilma plaanita ei tule asjast midagi välja, sel juhul oleksite nagu juhtimisseadmeteta laev kaugel ookeanil triivimas. Plaan on edu poole liikudes otsekui teie teenäitaja; maakart põhjast lõunasse, et te ei maabuks ei tea kuhu, vaid täpselt oma sihtpunkti. Nii nagu ei saa ilma projektita maja ehitada, ei saa ka ette planeerimata edukaks muutuda.

Plaani korrigeerimine

Plaani koostamisele järgneb plaani täitmine ja planeeritava elluviimine. Protsessi käigus selgub, kas plaan jõustub sajaprotsendiliselt või tuleb seda siin-seal muuta ja parandada. Muuseas selgub praktikas õige ruttu, millises edutee punktis teil asjad laabuvad ja millises mitte, millal on sissetulekud head ja millal võib ette tulla isegi kaotusi. Kui võtate mingis valdkonnas vastu ainult kaotusi, kui tootmine ei edene ja te ei jõua kaugemale miinimumsissetulekust – ühesõnaga, kui raha korralikult ei liigu, võite oletada, et miski ei klapi. Sel juhul peaksite kurssi korrigeerima või oma esialgsest plaanist kõik kõrvalharud maha tõmbama.

Iga asi omal ajal 

Tihtipeale ei jõuta esimeses staadiumis kohe suure edu ega suurte sissetulekuteni. Sellel on omad põhjused! Ent ärge seepärast veel pettuge – iga asi omal ajal. Käige visalt oma teed ja mõelge sellele, et põhimõtteliselt on kõik edukad inimesed läbinud samasuguse vaevalise stardifaasi. Te üksnes koormate end, kui ütlete: “Oleksin ma vaid oma vana töö juurde jäänud” või “Oleksin ma ometi ettevaatlikum olnud…” Esimeses faasis tuleb teil nii mõndagi õppida ja aeg-ajalt veel valurahagi maksta.

Ära pead norgu lase

Mõnikord tõustakse edutrepil paar-kolm astet kõrgemale ja ollakse juba õndsas meeleolus üksnes seepärast, et lõpuks läheb asi ülesmäge, seejärel aga kogetakse ühe astme võrra allapoole kukkumist. Ärge sellepärast veel pead norgu laske. Ka teel ülesmäge võib võib vahepeal ebaõnnestumisi ette tulla. Kui vaatlete oma eduteed tähelepanelikult, märkate, et kokkuvõttes tõuseb kurv ikkagi järjekindlalt ülespoole, isegi kui ta vahepeal lühiajaliselt allapoole on vajunud.

Uued, huvitavad ja viljakad kontaktid

Nagu öeldud, koosneb normaalne edutee tervest reast üksteisele järgnevatest väikestest saavutustest, kuni jõutakse üha suuremate eduelamusteni. Ühel päeval, võib-olla poole aasta, aga võib-olla alles ühe-kahe aasta pärast ollaksegi nii kaugel, et tunda: nüüd olengi edukas! Korraga tuleb rodus pakkumisi ja raha, ilma et peaksite sellepärast hirmsasti vaeva nägema. Tekivad uued, huvitavad ja viljakad kontaktid; saabuvad kutsed üritustele ja te tunnete end kõrvust tõstetuna; te tunnetate dünaamikat, rõõmu ja vabadust.

Edu säilitamine ja suurendamine

Kui on jõutud kurvi ülemisse punkti ja esimene intensiivne edutunne saab omaks võetud, järgneb järgmise sammuna edu säilitamine ja suurendamine, et mitte taas alla libiseda, vaid edukale tasandile pidama jääda. Eesmärk on saavutatud, kui on ette näidata vähemalt kümme aastat kestvat edu. Ent sellega ei ole edutee veel lõpuni käidud, sest eduplatool on üha uusi ja uusi eesmärke, mis edukat inimest ahvatlevad ja talle väljakutseid esitavad.

Oluline!

Edutee algab siis, kui te:

  • langetate otsuse muutuda täielikult ja püsivalt edukaks,
  • visandate edukaks muutumise kava,
  • viite selle plaani ellu,
  • käite visalt kavandatud eduteel,
  • reastate üksikud saavutused üksteise otsa ja liigute sel moel eesmärgile aina lähemale.
Monika Kuzmina Peatoimetaja