1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Dan Brulé kursuse läbinud Margit: see oli elumuutev kogemus
Dan Brulé kursuse läbinud Margit: see oli elumuutev kogemus

Dan Brulé kursuse läbinud Margit: see oli elumuutev kogemus

Eestisse on taas saabumas Dan Brulé, kes annab siin 2.–7. maini intensiivkursuse. Kursuse läbinud Margit Gross räägib, kuidas tema teadliku hingamiseni jõudis ja hingamispraktikaid igapäevaelus kasutab.

Margit Gross. Foto: Siim Vahur / Black Dog jooga

Margit on ametilt jurist, kuid hingamispraktikat saab tema sõnul teha kõikjal: nõupidamistel, kolleegidega suhtlemisel, isiklikus elus, joogatades.

Margit, miks te läksite Dani koolitusele?

Minu esmane kokkupuude Daniga oli Mehhikos. See on tõesti müstiline lugu, kuidas ma sinna sattusin. Eestist pidi minema grupp inimesi. Kuna mul oli aega ja tegelesin joogaga, siis mõtlesin, et miks mitte. Mul polnud mingeid teadmisi sellest, kes on Dan. Ma lihtsalt tahtsin minna üksinda kuskile uusi vaimseid praktikaid tegema ja kuulutus lihtsalt sattus mulle ette Facebookis. Aga juhtus nii, et gruppi ei saadud kokku. Korraldaja ütles, et mine üksinda, Dan on nõus sind vastu võtma. Ma mõtlesin, et üksi Mehhikosse, naisterahvas, ja ma ei tea, kes see ameeriklane on …

Arvasin, et see on vist natuke suur väljakutse. Aga korraldaja tuli minuga kaasa ja kahekesi läksimegi. See oli elumuutev kogemus. Ööbisin Mehhiko kõrbes telgis. Elekter oli vaid siis, kui paistis päike. Vahel oli ka soe vesi, aga kui polnud päikest, ei olnud ka sooja vett. Looduse rüpes hakkad tajuma iseennast ja seda, kuidas hingamine sind mõjutab. Saad vaadata enda sisse. Juba üks vabastava hingamise sessioon võib olla elumuutev. Minu jaoks on olnud mitmetel sellistel grupihingamistel ohoo-efektiga tulemusi. Olen jõudnud väga sügavate isiklike teemadeni, mille olin mingil viisil ära unustanud või blokeerinud.

Juba üks vabastava hingamise sessioon võib olla elumuutev.

Mida tähendab hingamine teie jaoks täna ja mida tähendas varem?

Varem oli hingamine midagi sellist, millele ma absoluutselt tähelepanu ei pööranud. See oli lihtsalt mingi keha automaatne tegevus, mis toimub niikuinii, kas me tahame seda või mitte. Kuna ma olin päris pikalt joogaga tegelenud, siis polnud hingamine minu jaoks midagi täiesti uut. Kõikvõimalikud jooga hingamispraktikad olid mulle varasemalt tuttavad. Ma teadsin, et hingamist kasutatakse selleks, et meelteseisundit muuta, mõtteid vaigistada, meditatsioonis olla või ka selleks, et energiat rohkem kehasse juurde saada. Peale Dani kursust muutusin ma kindlasti hingamise usku. Öeldakse, et hingamine on uus jooga ja ma olen sellega absoluutselt nõus. Loomulikult on see komplekt erinevatest tegevustest. Ühte ei saa eraldada teisest. Hingamine on osa keha funktsioneerimisest.

Joogat hingamiseta ei tee, aga hingata joogata saab küll.

Mida tähendab teadlik hingamine?

Oma raamatus „Lihtsalt hinga“ Dan kirjeldab, mis on hingamine tema jaoks: spirituaalne tegevus, ühenduse saamine iseendaga selle kõige sügavamas tähenduses, algsema, kõrgema minaga, ja ühenduse loomine universumiga või ka kogu selle infoväljaga, milles me kõik  tegelikult viibime. Minu jaoks on hingamine see, mille kaudu esmajärjekorras oma igapäevaelu muuta. Näiteks saab hingamise abil suunata oma emotsioone. Jah, hingamise kaudu on ka võimalik pääseda ligi oma alateadvusele. Ja võib-olla nende teemade juurde, mille oled kuhugi väga sügavale oma sisse lukku pannud ega taha kuidagi selle kasti kaant avada.

Kõige lihtsam viis teadlikku hingamist kogeda on hakata praktiseerima. Üks asi on lugeda erinevaid raamatuid, vaadata videoid või käia kursustel, aga see on ainult üks pool õppest – tehniliste teadmiste omandamine. Lähed kursusele, käid seal ära ja saad sellise energialaksu, et oled nädalakese või kaks motiveeritud. Siis saabub argipäev. „Mul täna pole aega, võtan praktika homme ette.“ Kõikvõimalikud vabandused ja muud tegevused pressivad peale. Ainult praktika on see, mille käigus on võimalik kogeda midagi uut. Ka joogas pead sa võtma mati, pead leidma selle aja, tulema matile ja mediteerima või tegema joogapoose ja hingama. Dani õpetuste kohaselt võid  hingamispraktikat teha kogu aeg. Ka praegu selle intervjuu ajal saab teha hingamispraktikat. Ka siis, kui ma kõnnin kümme minutit, oled bussis või autoroolis. Igal pool ja igal hetkel saad sa tulla kõige lihtsama hingamispraktiks, hingamise jälgimise juurde. Lihtsate hingamisharjutuste tegemine ei tähenda, et tuleb leida  eraldatud ruumi, matt ja minna otseselt hingamispraktikat tegema. Hingata ja hingamist harjutada saab igal hetkel, see on meil alati käeulatuses.

Hingata ja hingamist harjutada saab igal hetkel.

Miks olla teadlik sellest, kuidas hingata? 

Me kõik puutume kokku väga erinevate inimestega, erineva infoga, mis mõjutab meid erinevalt.  Teatud inimesed ja situatsioonid käivitavad meis emotsioone: viha, vastupanu või ärevust. Kui hakata oma hingamist jälgima, siis sa saad tuvastada need mustrid. Näiteks kui ma olen minemas esinema, ootan oma ettekande tegemist, siis ma vaatlen, kuidas ma hingan. Kas min hingamine on sujuv ja vaba või pinnapeale ja katkendlik. Väga paljud inimesed on enne esinemist närvis isegi siis, kui nad on sadu kordi suurele publikule ettekandeid teinud. Ärevuse seisundis kipume oma hinge kinni hoidma ja hingame hästi pinnapealselt. Kui sa sellel hetkel märkad kuidas sa hingad ja teed ühe sügava sissehingamisega ja väljahingates lased ennast täiesti vabaks, siis sinu sees tekib vabanemine ja energia saab jälle liikuma. Selle tulemusena tunned, et su ärevus väheneb ja läheb ära. Selles ei ole midagi keerulist. Üks kaks hingetõmmet ja kõik.

Teine näide. Oled sattunud vaidlusesse ja tekib konfliktisituatsioon. Tunned, kuidas oled jõudnud plahvatuse ääreni. Sellel hetkel, kui hakkad tundma oma emotsioonide üles kerimist, tuleks samamoodi märgata oma hingamist. Hingamisrütmi muutmiseks on hea teha vahepeal üks sügav sisse- ja väljahingamise. Koheselt muutub ka teise inimese rütm. Kui näiteks käimasoleval koosolekul tekib suur vaidlus, siis lihtsalt hinga sügavalt sisse ja tee üks  kuuldav ohe väljahingates nii, et teised kuulevad. See kohe muudab situatsiooni. Dani õpetused ongi sellised imelihtsad ja nendest on lihtne alustada. Mida rohkem süüvid iseendasse, seda keerulisemate praktikate juurde saad edasi minna.

Teinekord on vaja sul energiat. On tunne, et oled täiesti väsinud. Siis tuleks teha kiireid ja rütmilisi sisse- ja väljahingamisi. Tulemust on näha kohe ja selleks kulub vaid 2-3 minutit. Danil õpetuse kohaselt on täielik miinimum igapäevaseks praktikaks: 5 minutit hommikul, viis minutit päeva jooksul ja õhtul 5 minutit. Me leiame päevas kindlasti kolm sellist momenti, kus on aega 5 minutit hingata teadlikult. Ja nagu ma ütlesin, ei tähenda see, et pean tulema põrandale istuma. Jah, istudes paigal on tunnetus parem ja keskendumine kergem. Kuid praktikat võib teha välja lõunat sööma minnes või siis kontorilaua taga istudes. Oluline on järjepidev praktika.

“Maailmas on palju hingamiseksperte. Väga vähestel on selline kogemus nagu Danil. Selleks, et teadliku hingamise kohta rohkem teada saada, on mõttekas õppida parimatelt. Dani teadliku hingamise meisterlikkuse kunst peitub tema ammendamatus energias ja kohalolus. Ta saab lühendada õppimiskaarti, laiendades ja muutes sügavamaks praktikat,“ ütleb hingamisterapeut Heiki Tomson, kes Brulé Eestisse kutsus.

“Hingamine on heaolu ülim võti ja kui seda teha õigesti, on sellel vägi muuta elu füüsiliselt ja vaimselt. Dan Brulé on meister seda näitama. Ta on avaldanud tohutu suurt mõju mu elule,“ kinnitab ka tuntud motivatsioonikoolitaja Tony Robbins.

Margit Gross töötab igapäevaselt ametnikuna. Vabal ajal annab ta yin-joogat Black Dog joogas. Margit on ise joogat praktiseerinud üle 8 aasta, õppinud süvendatult yin-joogat ning täiendanud end erinevatel teadliku hingamise ja hiina meditsiini kursustel.

Head Uudised GoodNews