1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Cristiano Martins annab Eestis biodanza töötoa
Cristiano Martins annab Eestis biodanza töötoa

Cristiano Martins annab Eestis biodanza töötoa

Väekate Sündmuste Agentuur korraldab 19.-21. aprillini Tallinnas Taiji klubis Cristiano Martinsi (Portugal) töötoa.

„Armas inimene, oled oodatud väga ilusasse töötuppa, kus õpime armastamisekunsti! Cristiano pehmel ja tundlikul juhendamisel saame avaneda läbi pühaliku tantsu ja energeetiliste harjutuste, kaasates keha, seksuaalenergia, südame, empaatia, tundlikkuse. Endas seksuaalsust ja pühalikkust ühendades avaneme armastamisevõimele. Keha on imeliselt tark instrument. Kui paneme selle liikuma, saab nähtavale tulla meie alateadvuses olev: uskumused, valukohad, tagasihoidmised jne. Seksuaalsusega võib olla seotud väga palju mittetoetavaid uskumusi, allasurutud tundeid, mis ei lase eluenergial vabalt voolata,“ räägib korraldaja Margit Foht.

„Mingit eelnevat tantsu- ja teiste praktikate kogemust pole vaja. Tule nii, nagu sa oled! Luba endale see uus kogemus! Ühisenergias koos tantsides, liikumise ja harjutustega avanedes saame teadlikumaks iseendast, oma kehast, energiatest. Õpime ennast tundma, armastama, vastu võtma ja jagama. Me kõik vajame mõistmist, armastust, tahame olla nähtud ja kuuldud. Siin avame oma võime armastada ennast ja teisi ja õpime ka vastu võtma väga loomulikul moel koos läbi liikuva keha,“ jätkab ta.

Kes on Cristiano Martins?

Cristiano on biodanza (Rolando Toro süsteem) juhendaja ja selle süsteemi õpetaja. Tema sõnul on esimene samm meie kogemuslikul teekonnal mõista, et armastus on kunst, samamoodi nagu on seda elu oma täies hiilguses.

„Kui me tahame õppida, kuidas armastada, tuleb meil tegutseda samamoodi nagu ükskõik millises teises kunstivormis, olgu selleks siis muusika, maalikunst või muu. Seksuaalsus esindab tugevuse, entusiasmi ja kire esmast energiat. Seksuaalenergia annab elujanu, loob rõõmu- ja heaolutunde. Seda juhib kompass, mis elab meie südames, ühendades meid armastuse andmise ja vastuvõtmise vajadusega,“ ütleb Cristiano.

Sufismis on väljend „Ihs Allah Ma’bud Allah”, mis tähendab, et Jumal on armastus, armastaja ja armastatu. Oluline on tunnustada, meeles pidada ja tajuda Armastust universumi kõrgeima püha teona, mis ühendab lihalikkust ja peenenergiaid, keha ja hinge, Maa ja Taevast! Inimesed vajavad loodusjõududega seotud armulikkust ja peaks teadma, kuidas teistega jagada.

„Selles töötoas tahame stimuleerida seksuaalsust kui meie algupäraste instinktidega seotud juurt, erootilisust poeetilise väljenduse ja transtsendentsina viisil, mis avab meie nahapoorid elule kosmilise väljendusena! Tantsime!“ naeratab Cristiano.

Seeme, millest Cristiano idanes, sai pandud mulda 1979. aasta kevadel Freiburgis, taime juured hakkasid hargnema ja lilleõied lõid puhkema aga Portugalis Oportos. Pärast kliinilise psühholoogiapedagoogika lõpetamist õppis ta gestaltteraapiat. Tänu nendele õpingul omandatud tööriistadele oli tal võimalik töötada mõned aastad käitumisanomaaliate käes kannatavate inimestega: uimastisõltuvusest ja prostitutsioonist kodututeni välja. Samal ajal täiendas ta end erinevates teatri- ja tantsukallakuga töötubades.

Viimastel aastatel on ta pühendunud selliste ainulaadsete töötubade loomisele nagu “Roots in the Earth, Roots in Heaven”, “Chaos, Creativity and the Return of the Sacred”, “The Birth of the Cosmic Man”, “Under the Sign of Affection”, “Surrender to Love”, “Sacred Warrior”, “Ecstatic Lover”, “Mystic Magician”, “The King & the Queen” ja “Equinox and Solstice Celebrations”, õpetades regulaarselt Saksamaal, Portugalis, Hispaanias, Prantsusmaal, Hollandis ja Kanadas.

Ta on õpetaja Applied Psychology instituudis, kus juhatab loengusarja “Human Development and Therapy through Expressive Arts”. Ta teeb koostööd Portugalis biodanzakooliga.

Mis on biodanza?

Biodanza tähendab „elutantsu“ ja pärineb Lõuna-Ameerikast, kus selle mõtles 1960. aastatel välja professor Rolando Toro Araneda. See on enesearendamise süsteem, mis kätkeb endas muusikat, liikumist ja autentsust, et luua intensiivne teadveloleku kogemus elusolemisest siin ja praegu. Need kogemused on tuntud ka nime all “vivencias”. Need on portaalid, mis viivad meid primaarsete emotsioonideni ja aitavad meil väljendada kõige loomulikumal moel algolemust, mis tuleb pinnale liikumisega.

Biodanza alused pärinevad psühholoogilistest, filosoofilistest ja antropoloogilistest tantsu-uurimustest ning elu tähistamise traditsioonilistest rituaalidest. Biodanza stimuleerib kogukonna sidemeid, äratab teadvust universaalsele üksolemise väele ja aitab selle praktiseerijatel taasavastada eneses peituvat elujõudu, tähistades armastuses elu pühadust.

Biodanza avab südame ja loob väga pühaliku ja üksolemise tunde, inimliku armastuse, kaastunde, hoolimise, mõistmise iseenda ja teiste suhtes. See on väga ilus energia,“ lausub biodanza töötoas osalenud Jane.

Töötuba toimub inglise keeles tõlkega eesti keelde. Kuni 31. märtsini saab kursusega liituda soodushinnaga. Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews