1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. 9 ego tüüpi, milline neist oled sina?
9 ego tüüpi, milline neist oled sina?

9 ego tüüpi, milline neist oled sina?

Enneagram on pealtnäha lihtne, isiksusi üheksaks erinevaks tüübiks lahterdav süsteem, kuid see peidab endas sügavaid teadmisi ja selle ajalugu ulatub paari tuhande aasta taha. See, mida teeb Joonas Saks 28. septembril seminaril „Enneagram“, ei ole lihtsalt õpetamine, kirjutab Delfi Naistekas.

“Minu jaoks on Enneagram saanud üheks suurimaks sõbraks ja olulisemaks õpetuseks, mis on minuni 10-aastase sügava eneseotsingu tee käigus jõudnud. Enneagram on peegel ja pärast tema tundmaõppimist on mul ennekõike iseenda ja seejärjel teiste inimestega hulka lihtsam hakkama saada. Kui mul oleks soovitada võimalik ainult üks õpetus nende sadade seast, mida oma teel õppinud olen, siis see oleks kindlasti Enneagram,” räägib Enneagrami koolitaja Joonas Saks.
Igal inimesel on Ego — see on paratamatus selles elus, nii nagu ka keha ja tunded. Ego on mitmetasandiline, pealispinnal meile endile ja teistele nähtav on tavaliselt jäämäe tipp, selle all aga laiub mägi ise, millest me suures osas isegi teadlikud ei ole. Paratamatult juhib ta meie elu rohkem, kui me uskuda või karta oskame.

Millised on need ego tüübid ja milline neist on sinul?

Esimest tüüpi teatakse kui „reformijat“. Ühtesid kirjeldatakse kui perfektsioniste, kes on vaoshoitud, ratsionaalsed ja põhimõttekindlad. Ühtesid kannustab vajadus olla hea ja õige. Ausus ja headus on neile tõeliselt olulised. Ühed võivad olla häirimatud ja rahulikud, aga nad võivad olla ka hukkamõistvad ja järeleandmatud. Samuti võivad nad olla väga enesekriitilised, kuna nad usuvad, et on olemas „õige“ ja „vale“ viis asjade tegemiseks. Ühed võivad olla enda suhtes karmid, kui nad püüavad teha seda, mis on „õige“ ning nad mõtlevad asja põhjalikult läbi, enne kui teevad või ütlevad midagi.

Ühed on ka selle poolest tuntud, et nad kogevad palju viha, aga hoiavad seda endas — nad ei ole sellised, kes lubavad endale emotsionaalseid purskeid.

Tüübile Kaks viidatakse sageli kui „aitajale“. Nad on loomuldasa hoolivad ja abivalmid ning neile meeldib teistele heameelt valmistada. Kahed on suuremeelsed ja toetavad ning nad soovivad muuta maailma paremaks paigaks. Nad on väga tõelised ja hoolivad ning nad on suurepärased sõbrad. Ometi on Kahtedel suur armastuse ja tunnustuse vajadus, mis mõjub mõnikord negatiivse joonena. Kahed näevad suhetega kõvasti vaeva ja panevad neisse palju energiat — see on see sõber, kelle juurde sa lähed, kui vajad kedagi, kes kuulaks ja pakuks igasugust abi. Õigupoolest teevad Kahed teiste heaks sageli sedavõrd palju, et unustavad samavõrra enesele keskenduda.

Tüüp Kolme kutsutakse “saavutajaks”. Olles küll sarnased Ühtedele, tõukab neid aga tagant edu ja soov jätta teistele nii head muljet kui võimalik. Kolmed tahavad olla parimad ja nad teevad kõik selleks, et selleni jõuda — nad on kõvad töötegijad, kes võivad teha palju head. Loomulikult on igal tüübil ka negatiivne pool ning selle tüübi puhul on selleks liigne keskendumine oma välimusele ja sellele, et nad paistaksid edukana. Töö juures võivad Kolmed olla hakkajad, võistlevad ja äärmiselt keskendunud — see on see inimene, kes kasutab alati võimalust, et olla juht ja tõenäoliselt astuks teistele peale selleks, et jõuda sinna, kuhu ta minna tahab. Nagu te võite ette kujutada, ei saa nad eriti hästi hakkama oma emotsioonidega.

Kõik ei ole siiski ainult halvasti: Kolmed on suurepärased suhtlejad ja oma vigadest õppijad. Nad on väga keskendunud ja nutikad ning tõenäoliselt on teil neilt palju õppida.

„Individualistina“ tuntud Neljad on äärmiselt tundlikud, dramaatilised ja temperamentsed. See kõlab üsna jubedalt, aga Nelja tüüpi isiksuse juures on lisaks ka küllaga positiivset. Neljad on väga loovad ja näevad ilu peaaegu milles iganes. Nad on ainulaadsed ja ehtsad ning nende maailmavaade kipub pigem olema romantiline. Omal moel on nad väga keskendunud ja eesmärgikindlad ning nad on samuti tuntud oma julguse ja tundlikkuse poolest.

Nagu te tõenäoliselt aimate, on Neljad üliemotsionaalsed — võib-olla mõnikord pisut liigagi emotsionaalsed. Neljad võivad teinekord olla liialt keskendunud sellele, mida neil ei ole, jättes kõrvale selle, mis neil on.

Viied on uuenduslikud ja intensiivsed. Viied on tagasihoidlikud ja kinnised ning hoiavad peamiselt omaette. Samuti on nad üsna ratsionaalsed ja nutikad. Nad võivad olla tuntud oma mõtlemisvõime või mõne negatiivsema joone poolest — paljud tajuvad seda tasasust kui ülbust ja paljud peavad Viisi inimesteks, kes tunnevad, et nad on teiste jaoks liiga head.

Olles leidlikud, uudishimulikud ja läbinägelikud, on Viitel puudujääke emotsionaalsuse osas. Viied on tuntud oma võime poolest mitte kiinduda. Kui te olete Viie tüüpi, siis üsna tõenäoliselt ei usalda te paljusid inimesi, teil on raskusi enese avamisega ja eelistate üldiselt hoiduda omaette. Viied on samuti tuntud kui kõvad töötegijad, kes on hoolikad ja püüavad alati juurde õppida.

Ametlikult tuntud kui „lojalistid“ on Kuus inimesed vastutustundlikud, truud ja alati valmis kõigeks. Kuue tüüpi isiksuse positiivne joon on see, et nad on pühendunud ja usaldusväärsed. Negatiivsed jooned? Nad võivad lubada endal liiga palju muretseda, muutuda kergesti päris kahtlustavaks ja ärevaks. Tüüp Kuus on ülimalt häälestunud ümbritsevale, ta on alati valvel.

Kui teil on Kuue tüüpi isiksus, siis te võite tuvastada, et teie vaade elule on pigem negatiivne. Te kipute liialt muretsema ja pinges olema ning tavaliselt keskendute pigem halvale kui heale. Aga samas võimaldab see teil määratleda ja lahendada probleeme väga ainulaadsel moel.

Samuti olete te sõber, kellele inimesed saavad loota ja keda usaldada, see on iseenesest alati hea.

Tüüp Seitse on pigem ekstravert: keegi, kes on toimekas ja seltskondlik, kellele meeldib kogu aeg lõbutseda. Seitsmed on tuntud optimistlik, seikluslik ja põnev olemise poolest. Seitsmed teavad, kuidas hästi aega veeta ja see on midagi, mida nad tahavad alati teha kõigest hoolimata. Iseenesest on see hea, aga see võib olla ka halb: Seitsmed võivad olla impulssiivsed ja hooletud, täiesti hajevil hästi veedetud ajast ja üldse mitte keskendunud olulistele asjadele.

Seitsmed võivad küll olla keskendunud lõbutsemisele, aga see ei tähenda, et nad ei oleks nutikad. Kui te olete Seitse tüüpi, siis olete tõenäoliselt väga praktiline ja kiire mõtlemisega. Seitsmed vihkavad igavuse või piiratuse tundmist, nii et nad püüavad alati õppida uusi asju — iseenesest on see kahtlemata hea. Tüüp Seitsme positiivne loomus võimaldab neil suhteliselt kergesti läbi tulla närustest emotsioonidest ja halbadest olukordadest.

Kui te olete Kaheksa tüüpi, tähendab see, et olete „väljakutsete esitaja“: keegi, kes on enesekindel, jõuline ja domineeriv. Kaheksaga võib olla pisut keeruline ümber käia. See on keegi, kes peab kogu aeg kõike kontrollima, kes on ülitugev ja veendunud, et saab kõigega hakkama. Negatiivse poole pealt vaadates, võivad Kaheksad olla agressiivsed ja nendega võib olla raske koos toimida ning mõne inimese jaoks võivad nad olla pisut liiga jõulised.

Kaheksad on sõltumatud, kartmatud, otsekohesed ja intensiivsed. Nende isiksust võib olla justkui palju — kui te olete Kaheksa tüüpi, siis võite tuvastada, et peate alati olema see, kes otsuseid teeb ja teed juhatab. Mis puudutab emotsioone, siis Kaheksad tahavad olla „tugevad“, mitte „nõrgad“. Nad võivad kiiresti vihastada ja nad ei tule eriti toime haavatavusega.

Lõpuks tüüp Üheksa: „rahusõlmija“. Üheksad on muretud, meeldivad ja rahumeelsed. Üheksa on vastand Kaheksale: keegi, kes soovib, et kõik saaksid omavahel hästi läbi, kes usub harmooniasse ja väldib konflikti, kui vähegi võimalik. Kõik see kõlab väga kenasti, aga Üheksatel on samas ka negatiivseid jooni: nad võivad olla kangekaelsed ja passiivsed. Mõnikord võib konflikti vältida püüdmine olla halb, kuna see viib neid edasi mööda radasid, mis neid eriti ei huvita.

Üheksad on tõelised ja toetavad ning üldiselt on nende seltsis päris suurepärane viibida. Aga kui te olete Üheksa, siis ehk leiate, et sageli jätate vastandumise hirmus iseenda mõtted ja emotsioonid kõrvale — ja see ei ole alati hea.

Need tüübid siin on kerged kirjeldused. Joonas Saks avab oma seminaril “Enneagram” kõigi nende sügavama olemuslikkuse ja sisemise keerukuse, aidates mõista, miks me käitume teatud viisidel ning kuidas muuta iseend tasakaalumakas ja rohkem oma tüübi positiivseid omadusi väljendavateks.

Head Uudised GoodNews