1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. 8 Osho elutarkust
8 Osho elutarkust

8 Osho elutarkust

Osho2Teatavasti oli Osho üks meie ajastu provokatiivsemaid mõtlejaid, kes esitas inimesele väljakutse mõista maailma ja iseennast uuel ning radikaalsel moel.

Esimene samm mõistmise poole on Osho sõnul kõige kahtluse ja küsitavuse alla seadmine, mida meile seni on õpetatud. Osho hinnangul on ainult seniseid uskumusi ja eelarvamusi kahtluse alla seades inimesel võimalik avastada omaenda ainulaadne hääl.

Osho õpetused ei hooli kategooriatest ja hõlmavad teemasid üksikisiku elumõtteotsingust kuni tänapäeva ühiskonna ees seisvate põletavate sotsiaalsete ja poliitiliste küsimusteni. Londoni Sunday Times on iseloomustanud Oshot kui “tuhandest 20. sajandi mõjukamast inimesest”, Ameerika kirjanik Tom Robbins peab teda “kõige ohtlikumaks inimeseks pärast Jeesus Kristust”. Oma töö kohta on aga Osho ise öelnud, et ta püüab luua tingimusi uue inimese sünniks.

osho3

Oshot teatakse ka revolutsioonilise panuse lisajana meditatsiooniteadusesse. Tema lähenemine arvestab tänapäeva inimese kiiret elutempot. Osho aktiivsed meditatsioonitehnikad on loodud nii, et inimene vabaneks kõigepealt kehasse ja vaimu kogunenud stressist ja võiks seejärel kogeda mõtetest vaba ja lõdvestunud meditatsiooniseisundit.

osho

Millised olid aga Osho seisukohad ning mõtted elu, vabaduse ja tõe kohta? Toome lugejateni Osho 8 elutarkust vabaduse kohta. 

Elu juhtub teiega ainult siis, kui te sellega tingimusteta lepite ja olete valmis tervitama iga kuju, mis elu võib võtta. Ent kontrolliv inimene tahab alati, et elu ilmuks mingil kindlal kujul, täidaks kindlad nõuded, aga elu ei viitsi – ta läheb niisugustest inimestest lihtsalt mööda.

Teie ainus ülesanne on ennast tunda. Ja ime seisneb selles, et kui te täidate selle ülesande, siis te suudate pingutusteta täita ka palju teisi. Teie silmad avanevad, kui leiate oma olemise. Ellusuhtumine teeb läbi radikaalse muutuse. Te hakkate tundma uusi vastutusi, mis pole tüütud kohtustused, vaid rõõm.

Leppige iseendaga. Austage iseennast. Laske loomusel võtta oma suund. Ärge sundige, ärge tõrjuge. Kahelge – sest kahtlemine pole patt, see on märk intelligentsusest. Kahelge ja küsige nii kaua, kuni saate vastuse. Üks on kindel, kes otsib, see leiab. See on alati nii olnud. See, kes tõeliselt otsib, et jää kunagi tühjade kätega.

Inimene võib küll valesti käituda, aga see ei tähenda, et ta ise oleks vale. Tegu on väike asi aga inimene tohutu reaalsus. Ja tegu on juba minevik: inimese ees on helge tulevik. Kui ta tegu varjab, siis rikub ta oma tuleviku, sest tehtu kestab temas süütundena edasi. Kui ta tunnistab üles ja kannab karistust, siis ta puhastub.

Teadmatuses on kõik poolik, te ei vii midagi lõpule. Teis on miljonid kogemused, mis ootavad täideviimist. Te tahtsite naerda, aga ühiskond ei lubanud. Te surusite naeru alla. See naer on haav, mis ootab. Milline vilets seis – isegi naerust saab haav! Kui te surute naeru alla, siis muutub see haavaks, teoks tegemata jäänud sooviks, mis aina ootab, et ühel päeval täituda.

Olge distsiplineeritud, aga mitte kontrollitud. Jätke kõik reeglid ja piirangud ning elage erksalt, see on kõik. Mõistmine peaks olema ainus seadus. Kui mõistate, siis armastate, kui armastate, siis ei tee kellelegi kurja. Kui mõistate, olete õnnelik, kui olete õnnelik, siis jagate oma õnne teistega. Kui mõistate, olete nii õnnis, et teie olemusest tõuseb katkematu tänulikkus eksistentsile. Proovige elu mõista, ärge ponnistage, ja vabanege minevikust, sest kontrollides ei saa elu mõista. Ja elu on nii üürike, elu ei oota.

Erksat inimest ei kammitse minevik ega tulevik. Keegi ei sunni teda teatud viisil käituma. Veedad ei ähvarda peakohal, Muhamed ega Kristus ei käsi kuhugi minna. Te olete vaba. Indias kutsutakse sellist inimest a mukta – täiesti vaba inimene. Inimene on vabadus.

Pidage meeles, et minu tõde ei saa kunagi olla teie tõde, sest tõde ei saa ühelt inimeselt teisele üle kanda.

Head Uudised GoodNews