1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. 50 saanud Margit Foht: tantsimine on teinud mind 10 aastat nooremaks
50 saanud Margit Foht: tantsimine on teinud mind 10 aastat nooremaks

50 saanud Margit Foht: tantsimine on teinud mind 10 aastat nooremaks

„Tants hoiab noore, rõõmsa, vitaalsena. Tunnen seda ka enda peal,“ räägib Väekate Sündmuste Agentuuri juht Margit Foht, kes sai 8. jaanuaril 50-aastaseks, kuid tunneb, et tantsimine on muutnud teda 10 aastat nooremaks. „Minu suur eeskuju on viie rütmi tantsu õpetaja Berit Hague, kelle vanust on raske öelda, sest ta on nii särtsakas. Temas on säilinud palju tütarlast. Samas on temas suur teadlikkus ja sügavus.“

Fotod: Sandra Ruudu

Mis on teadliku ja väge täis inimese tunnus?

Teadlikult elamine tähendab minu jaoks vastutuse võtmist enda elu loomise eest! Teadlik inimene teab, et ta pole ainult tema mõtted, tunded, vaid et ta on midagi rohkemat, sest saab oma tundeid, tegevusi kõrvalt vaadata, valida. Teadlikkus on oskus olla vaatleja rollis, näha iseennast kõrvalt, mitte samastuda lugudega, mida me endast arvame. Teadlik inimene ei ole ohver, ei süüdista teisi oma probleemides, vaid otsib põhjuseid enda seest, näeb läbi oma mittetoetavad mõttemustrid, on hea enesejuhtimises, suudab halbu harjumusi ja kätteõpitud mustreid muuta.

Teadlik inimene on oma elu peremees. Teadliku ehk väeka inimese tunneb ära selle järgi, et ta särab, on enesekindel, avatud, endassevaatav, analüüsivõimeline, positiivne, lahendustele orienteeritud, armastav enda ja teiste suhtes, võtab vastutust. Sellise inimesega on hea koos olla.

Kuidas igapäevaelu “koomast” üldse ärgata või saada aru, et elan automatiseeritud elu ja ei kasuta oma potentsiaali parema elu saavutamiseks?

Mina olen kogu oma teadliku elu märganud, et minus on mingi sügav kurbus, igatsus, rahulolematus, teadmine, et elul on mulle midagi palju rohkemat pakkuda, kui olen siiani kogenud. See on mind pannud vaatama enda sisse, et saada aru, mis see on, mis paneb mind niimoodi tundma. Olen mõistnud, et minus ja igas inimeses on lõputu potentsiaal luua, mida iganes ma soovin, kui oleks jäägitu usk oma väesse ja puuduksid piiravad juurdunud uskumused ja mõttemustrid.  Olen võtnud eesmärgiks õppida ennast tundma ja saada vabaks sellest, mis ei lase mu hingel vabalt luua, saada tagasi oma vägi, rakendada oma täielikku potentsiaali, kogeda rahulolu, tasakaalu, armastust.

Üks asi, mida ma veel olen mõistnud: ma ei saa muuta teisi inimesi ja ma ei pea kannatama ega võtma vastutust teiste eest. Ma olen terve elu inimestest väga hoolinud, võtnud neid sellisena, nagu nad on. Kui on tekkinud lahkarvamusi, olen võtnud vastutuse endale, püüdnud olla teistele meele järgi, kohaneda, soovinud, et kõigil oleks hea. Uskudes, et nii peabki. See ja veel mõnigi teine uskumus on mind pannud klammerduma inimeste külge ja kannatama. Tänaseks olen mõistnud, et hea olen ma siis, kui ma vastutan iseenda mõtete, tunnete, tegude eest. Parim, mida ma maailmale jagada saan, on armastada ennast ja vastutada enda heaolu eest, siis on ka teistel minu kõrval hea.

Mind on jäänud saatma üks mõte: kui sa midagi soovid ja maailm ei paku sulle seda, siis loo see võimalus ise. Ma soovin luua võimalusi selleks, et inimesed õpiksid end tundma, hakkaksid ennast rohkem armastama, uskuma oma väesse, võtma vastutust oma elu loomise ees ja selle eest, kuidas nende elamisviis mõjutab ümbritsevat maailma. Usun, et mida rohkem inimesi ärkab iseendale, saab tagasi oma väe, võtab vastutuse, elab ennast, teisi, Maad kahjustamata, loob elu teadlikult, juhindub loomisel armastusest, mitte hirmust, seda paremaks saab muutuda elu.

Tavaliselt viib selle arusaamiseni mingi kriis, rahulolematus, tervisehäda. Kui inimesel on kadunud elurõõm, siis tuleks küsida, mida ma tegelikult soovin. Lapsena oleme endaga heas kontaktis ja teame täpselt, mis meile meeldib, mis rõõmu valmistab. Tuleks tuletada endale meelde, mis see oli, avastada ja proovida uusi asju, olla elu suhtes uudishimulik nagu väike laps. Elu ei tohiks olla kannatus, vaid nauding, rõõm, kergus. Mina avastasin, et minu sisemise päikese panevad särama ja loovad rõõmu nii lihtsad ja loomulikud asjad nagu tantsimine ja laulmine.

Aasta algus on unistamise ja uute eesmärkide seadmise aeg. Kuidas sina unistad ja elus uusi eesmärke sead?

Mul on suured unistused paigas, visioon, kuhu soovin jõuda, aga konkreetseid eesmärke panen selliseid, mida suudan täita. Üks eesmärk oli pangalaenust vabaneda ja see on ka tänaseks täitunud. Viimasel ajal ma polegi väga eesmärke seadnud. Pigem märkan, et usaldan eluvoolu ja see viib mind läbi erinevate olukordade, mida ma pole osanud soovida, aga panevad mind kasvama, viivad järjest unistustele lähemale. Mul on selline tunne, et kui ühendus sisemise väe ja tarkusega on olemas, ei ole vaja mõistusega suuri eesmärke püstitada. Intuitsioon valib igal hetkel parima. Kui on sisemine otsus võtta vastu elult ainult parim ja usaldada, siis elu hakkab hoidma. Tunne ainult ära ja võta vastu.

Väekate Sündmuste Agentuur korraldab 30. jaanuaril Tartus tantsurännaku kakaotseremooniaga ja ansambliga Jagaspace.

Õhtu algab tseremoniaalse kakaojoomisega ja mõne väelauluga. See on naturaalne, puhas kakao, mis mõjub kehale ergutavalt vererõhku tõstmata. Kakao sisaldab ainet, mis loob meis õnnetunde (aktiviseerib endorfiinid) ja paneb südame põksuma. Maiad, kes avastasid kakao imelised omadused, nimetasid seda jumalate joogiks.

Seejärel valib ekstaatilist tantsumuusikat Margit Foht. Peale tantsu saab lõõgastuda Jagaspace’i pehmete struktuuriparandavate gongivibratsioonide saatel. Gong on maailma üks vanimatest instrumentidest. Hommikumaa filosoofia järgi aitavad gongi orgaanilised helid vabaneda hirmudest ja teistest negatiivsetest emotsioonidest. Gongivibratsioonis viibija kogeb sügavat vibroakustilist massaaži.

 

Head Uudised GoodNews