1. Avaleht
  2. Hingele
  3. 21 saladust, kuidas saada omal jõul miljonäriks
21 saladust, kuidas saada omal jõul miljonäriks

21 saladust, kuidas saada omal jõul miljonäriks

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

Brian Tracy raamatust “Omal jõul miljonäriks” leiab 21 saladust, kuidas saavutada majanduslik sõltumatus kiiremini ja lihtsamalt, kui sa arvasid. Raamatus kulmineerub viisteist aastat uurimusi, õpetamist ning autori isiklikku kogemust omal jõul miljonäriks saamise teemal.

Autor väidab, et inimsaatuse määrab suures osas põhjuse ja tagajärje seadus. See seadus on lihtne, aga ülimalt võimas. See väidab, et igal asjad on teatud tagajärjed. Iga tegevusega kaasneb selle vastutoime. See seadus ütleb, et edu ei tule kogemata. Finantsedu saavutamisel tuleb teatud kindlaid asju teha üha uuesti ja uuesti, kuni jõutakse soovitud majandusliku sõltumatuseni. Seadus ütleb, et kui omandad ise miljonäriks saanud inimeste edu võtme ning hakkad seda ka ise kasutama, järgnevad tulemused ja tasu, mis ületab kõik senise.

Autori sõnade järgi tuleks meeles pidada vaid ühte olulist asja. Mitte keegi ei ole sinust parem ega targem. Ära selliseid mõtteid endale ligi lase. Üheks madala enesehinnangu, vähese tulemuslikkuse ja majandusliku edutuse põhjuseks on veendumus, et edukamad inimesed on sinust paremad. Aga  see ei ole nii.

Tõele vastab hoopis see, et enamik omal jõul miljonäriks saanutest on täiesti tavalised inimesed, kellel on keskmine haridus, keskmine töökoht, keskmine eluase ning keskmine auto. Ent nad on avastanud midagi, mis teeb edukaks, ning kordvad seda tegevust ikka ja jälle. Siin ei ole mingit imet ega juhust. Kui mõtled samu mõtteid ja teed samu asju nagu miljonärid, hakkad saavutama tulemusi ja samasugust tulu.

Omal jõul miljonäriks saanud inimeste edu on taganud 21 saladust. Igaüks neist on majandusliku sõltuvuse saavutamisel hädavajalik.

Toome teieni omal jõul miljonäriks saamise 21 saladust.

1. Unista suurelt! 

Esimene saladus, mis omal jõul miljoni teeninud inimesi ühendab, on lihtne: unista suurelt! Luba endale unistada. Luba endale ette kujutada ja fantaseerida, milline oleks ihaldusväärne elu. Mõtle sellele, millist hulka raha tahaksid teenida ning oma pangakontol näha. Kõik silmapistvad mehed ja naised alustavad unistusega millestki imelisest, mis erineb nende tänasest päevast. Kujuta ette, et seda, kes  sa võid oma elus olla, mida omada või teha, ei piira miski. Kujutle korrakski, et sul on kõikide ihaldusväärsete sihtide saavutamiseks olemas kogu vajalik aeg, raha, haridus, kogemus, sõbrad, kontaktid, ressursid – ja kõik muu.

On üks suurepärane küsimus, mida võiksid endalt ikka ja jälle küsida: mis oleks see üks ja uljaim saavutus, millest unistaksin, kui teaksin kindlalt, et see ei jää kättesaamatuks? Mis iganes see on on, pane see nüüd kirja ning kujutle, et oled selle juba saavutanud. Küsi endalt, mida pead oma elus muutma. Mida iganes sa muutma peaksid – tee esimene samm selles suunas juba täna.

2. Arenda endas selge suuna taju

Koonda oma unistused selgeteks ja konkreetseteks kirjapandud eesmärkideks. Kaks tegurit, mis mõjutavad sinu saatust rohkem, kui miski muu, on esiteks – see, millest sa mõtled, ja teiseks – kuidas sa sellest enamasti mõtled.
Edukad inimesed mõtlevad enamasti oma eesmärkidele. Seetõttu liiguvad nad enamasti eesmärkide suunas, ning nende eesmärgid liiguvad neile vastu. See, millele sa mõtled enamiku ajast, kasvab ja suureneb sinu elus pidevalt. Kui mõtled ja räägid pidevalt oma eesmärkidest ning näed neid vaimusilmas, on sul eeldused saavutada palju, palju rohkem, kui keskmisel inimesel, kes tavaliselt räägib suurema osa ajast oma muredest ja probleemidest.

Mõtle alati paberil. Istu maha ja pane oma eesmärgid paberile, seejärel koosta plaan nende saavutamiseks. Üksnes selle ülesande täitmine võib sinust miljonäri teha.

3. Suhtu endasse kui ettevõtjasse 
 
Praegusest hetkest võta endale täielik, sajaprotsendiline vastutus selle eest, kes sa oled ning kelleks sa saada võid. Ära püüa leida ettekäändeid ega süüdistada teisi inimesi oma probleemides või puudustes. Lõpeta virisemine kõige selle üle, millega sa oma elus rahul pole. Ära kritiseeri teisi inimesi mitte kunagi. Sina ise vastutad. Kui sinu elus on midagi sellist, mis sulle ei meeldi, siis on sinu enda asi seda muuta. Sina ise juhid oma elu.

Suurim viga on arvata, et töötad kellegi teise heaks. Sa oled alati ettevõtja. Oled alati oma isikliku teenusefirma direktor, sõltumata sellest, kus sa parajasti töötad. Kui näed endas aga tööandjat iseendale, omandad ettevõtja hoiaku – ülimalt iseseisva, vastutustundliku ja algatusvõimelise inimese hoiaku. Selle asemel, et oodata millegi juhtumist, tegutsed sa ise. Näed ennast kui oma elu ülemust. Usud, et nii sinu füüsiline tervis, majanduslik heaolu, karjäär, suhetevõrk, eluviis, kodu, auto kui ka iga ülejäänud element sinu elus on täielikult sinu enda kontrolli all. Selline ongi miljonäri mõtteviis.

Selgita välja oma lemmikpõhjendused ja -ettekäänded, mis takistavad sinu täielikku pühendumist oma finantseesmärkidele. Kas süüdistad kedagi või midagi oma tegevuse takistamises? Mis iganes see ka on, võta endale täielik vastutus oma elu eest ning hakka juba täna tegutsema.
 
4. Tee seda, mida armastad 

Tee seda, mida armastad – selles peitub üks suurimaid finantsedu saladusi. Üks sinu esmastest ülesannetest on leida selline tegevus, mida sa tõeliselt naudid ning mille tegemiseks sul on loomupärased eeldused, ning seejärel pühendu kogu südamest selle tegemisele nii hästi kui võimalik.

Miljonärid on leidnud valdkonna, kus nende loomupärased tugevad küljed ja võimed on täpselt sellised, nagu soovitavate tulemuste saavutamiseks vaja läheb. Enamik omal jõul miljonäriks saanud inimestest väidab, et nad pole päevagi oma elus tööd teinud.

Pead leidma valdkonna, mis sind täielikult kaasa haarab. Leia selline töö või tegevusvaldkond, mis sind täielikult lummab ja hõlmab kogu sinu tähelepanu ning väljendab kõige paremini sinu erilisi oskusi ja võimeid.

Leia töö, mida naudid kõige rohkem. Milline tegevus on seni sulle kõige rohkem edu toonud? Kui saaksid teha mis tahes tööd ja olla selles edukas, mille sa valiksid? Sea see endale eesmärgiks, koosta plaan ning hakka juba täna selle suunas liikuma.

5. Pühendu täiusele 

Otsusta täna, et saad omal alal parimaks. Sea endale eesmärgiks, et hakkad kuuluma oma tegevusala 10% tipptegijate hulka. Otsus saada parimaks võib olla sinu elu pöördepunktiks. Kõiki edukaid inimesi peetakse oma ala äärmiselt headeks asjatundjateks.

Pea meeles, et mitte keegi ei ole sinust parem ega targem. Ning igaüks, kes kuulub täna 10% tipptegijate hulka, alustas alumiste 10% hulgast. Kõigil inimestel, kel praegu läheb hästi, läks kunagi halvasti. Kõik, kes hetkel on omal alal tipus, tegelesid kunagi millegi muuga. Seda, mida on teinud lugematu arv inimesi, võid teha ka sina.

Edu kohta käib üks suurepärane reegel: kui sina saad paremaks, saab ka sinu elu ainult paremaks minna.

Määra kindlaks oma tööga seotud põhilised valdkonnad. Millist osa oma tööst peaksid sooritama absoluutselt väljapaistval viisil, et jõuda oma tegevusalal tippu?
Millised on sinu tugevad ja nõrgad küljed? Koosta plaan enda täiustamiseks selles oskuste valdkonnas, mille arendamine sinu edule kõige rohkem kaasa aitab.

6. Tööta kauem ja intensiivsemalt 
 
Kõik omal jõul miljonäriks saanud inimesed töötavad väga, väga palju. Nad alustavad varem, töötavad väga intensiivselt ja lõpetavad hiljem. Nad on tuntuks saanud kui oma valdkonna töökaimad inimesed.

Kui viibid tööl, tee tööd. Kui teed tööd, ära raiska aega. Kui saabud varakult kohale, asu kohe tööle. Kui kaaslased  tulevad juttu ajama, teata neile, et sul on töö pooleli. Ära käi töö ajal keemilises puhastuses, ära helista sõpradele, ära lobise töökaaslastega ega loe ajalehte. Töö ajal tee tööd. Otsusta juba täna, et sinust saab kõige töökam inimene firmas. Sel viisil äratad vajalike inimeste tähelepanu. Nemad aitavad sul kiiremini edasi liikuda kui miski muu.

Võta juba täna plaani, et töötad iga päev mõne tunni rohkem. Otsusta, et lähed tööle tund aega varem ja saavutad edumaa juba hommikul. Tööta ka siis, kui teised lõunale lähevad. Lükka ka tööpäeva lõpp tunni võrra edasi. Ainuüksi selline strateegia võib sinu töötulemused kahekordistada. Ja seda ainult kahe lisatunniga päevas.

7. Pühendu kogu elu keskvale õppimisele 

Sinu võime õppida ja ennast oma tegevusalal täiustada on praktiliselt piiramatu. Sa oled palju targem, kui oskad endale ette kujutada. Kui rakendad kogu oma vaimujõudu, siis ei ole olemas takistust, mida sa ei suudaks ületada, probleemi, mida sa ei suudaks lahendada ega eesmärki, mida sa ei suudaks saavutada.

Kuid sinu mõistus on nagu lihas. See areneb ainult siis, kui seda kasutada. Samal viisil, nagu pead oma lihaseid treenimisega arendama, pead vaimu arendamiseks treenima oma mõistust. Õnneks on nii, et mida rohkem sa õpid, seda rohkem sa õppida suudad.

Leia valdkond, mille tundmine aitab sul saada tulemuslikumaks ja tõhusamaks. Püstita endale eesmärk, et saad selle valdkonna asjatundjaks. Võta seda kui enesearendusprojekti. Nüüdsest loe iga päev midagi sel teemal. Kuula audioprogramme. Osale kursustel. Suhtu sellesse projekti nii, nagu sõltuks sellest kogu sinu tulevik. Sest see sõltubki!

8. Maksa endale kõigepealt 

Otsusta täna, et paned kogu oma töise elu jooksul vähealt 10% tenitud rahast kõrvale ning investeerid selle. Eralda igast palgast kohe kümnendik ja maksa see spetsiaalsele kogumiskontole. Säästmise ja investeerimise harjumust ei ole lihtne omandada. See nõuab tohutut otsustusvõimet ja tahtejõudu. Kui see aga saab harjumuseks ja muutub automaatseks, on sinu finantsedu praktiliselt tagatud.

Ole alati ja igal võimalikul juhul kokkuhoidlik. Loe igat senti. Kaalu igat ostu. Venita kõigi tähtsate ostuotsustega vähemalt nädal kuni kuu. Mida kaugemale sa oma otsuse edasi lükkad, seda õigem see otsus tuleb ning seda parema ostu sa teed.

Inimesed lähevad enamasti vaesena pensionile just seetõttu, et neil on kombeks impulsiivseid oste teha. Nad näevad midagi, mis neile meeldib, ning ostavad selle pikemalt mõtlemata ära. See tähendab, et et ükskõik, palju sa ka ei teeni, kipud kulutama sama palju või rohkemgi. Kui su tulud ei kasva kuludest kiiremini, ei pääse sa aga võlakeerisest.

Ava juba täna endale spetsiaalne säästukonto. Tee kontole esimene sissemakse, olgu see kui tahes väike. Edaspidi kasuta konto täiendamiseks iga võimalust. Püüa uurida raha olemust ning mõista selle kasvumehhanisme. Loe selle ala asjatundjate raamatuid ja artikleid. Pidev säästmine, õppimine ja raha kasvatamine aitab sul saavutada majandusliku sõltumatuse.

9. Tunne oma ala viimsegi üksikasjani

Turg maksab suurepärase töö eest suurepärast hüvitist. Sinu eesmärk peaks olema saada omal alal asjatundjaks, õppides tundma iga üksikasja, mis aitab sul oma tööd üha paremini teha. Loe kõiki erialaseid ajakirju. Loe läbi kõik ilmuvad raamatud. Osale oma valdkonna asjatundjate kursustel ja seminaridel. Astu oma tegevusharu katusorganisatsioonide liikmeks, osale kõigil koosolekutel ning suhtle teiste tipptegijatega.

Pole oluline, kas tegeled müügitööga, juhtimisega või rajad oma isiklikku äri, uuri uusi strateegiaid ja taktikaid ning katseta mõnda uut ideed iga päev. Sea endale eesmärgiks saada oma äri- või eriala absoluutselt parimaks. Ühest pisikesest detailist või ideest võib saada sinu karjääri pöördepunkt. Ära väsi seda otsimast.

Selgita välja oma tegevusala trendid. Milliseid võtmeoskusi ja kompetentse vajad selleks, et olla tulevaste liidrite hulgas? Koosta plaan nende oskuste arendamiseks ning tööta seejärel nende kallal iga päev.
 
10. Pühendu teiste teenimisele 

Sinu saavutused maises elus on otseselt seotud sinu teenetega teiste inimeste ees. Kõik miljonärid on klientide teenimise osas kergelt hullumeelsed. Nad mõtlevad oma klientidest ööl ja päeval. Nad otsivad pidevalt uusi ja paremaid võimalusi, et teenindada oma kliente kõigist teistest paremini. Sinu elu saavutused sõltuvad otseselt sellest, mida sa teed lisaks sellele, mida sult niikuinii oodatakse. Püüa alati pisut rohkem teha sellest, mille eest sulle makstakse.

Selgita välja olulisemad kliendid nii oma firmas kui väljaspool. Kes on need inimesed, kellest sa kõige enam sõltud? Kes on need inimesed, kes sinust kõige enam sõltuvad? Mida sa saaksid teha juba täna, et nende eest paremini hoolitseda?

11. Ole kristalselt aus enda ja teiste vastu

Absoluutselt aus maine on ilmselt kõige väärtuslikum ja austusväärsem omadus, mis sul olla saab. Ole kristalselt aus kõigis oma tegemistes, igas tehingus ja igas asjas. Ära müü oma ausat nime mitte mingi hinna eest. Pea meeles, äris maksab enim sinu sõna ning kõige olulisem on sinu au.

Kõikide edukate äride aluseks on usaldus. Sinu teekonnal miljonäriks on määrava tähtsusega nende inimeste arv, kes sind usaldavad ja kes on valmis sinu heaks töötama, sind usaldama, sulle laenu andma, sinu tooteid ja teenuseid ostma ning sind raskel hetkel toetama. Sinu iseloom on su suurim vara, mille arendamisega tegeled kogu elu, ning selle tähtsaim komponent on ausus või selle puudumine.

Ausus algab aususest iseenda vastu, kõikides asjades. Aususe teine komponent on ausus kõikide teiste vastu, kellega sa elus kokku puutud. Ära tee ega ütle asju, mille kohta sa ei saa südamerahuga öelda, et need on õiged, õiglased ja ausad.

Suurem osa eluprobleemidest on lahendatavad põhiväärtustest lähtudes. Millised on need väärtused? Millesse sa usud, mille nimel oled valmis võitlema? Kui tunned elus stressi, on selle põhjuseks enamasti vastuollu minek mõne oma tõekspidamisega. Mis iganes see ka poleks, jää kindlaks põhimõtetele, mida sa oma elus tähtsaks pead.

12. Määra kindlaks oma prioriteedid ja keskendu neile jäägitult

Kui arendad endas harjumuse seada prioriteete ning neile jäägitult keskenduda, võid oma elus saavutada, mida tahes. See oskus on rikkuse kasvu ning rahalise sõltumatuse aluseks. Sinu tahtejõu, enesedistsipliini ja iseloomu tähtsaim proovikivi on oskus määrata kindlaks esmased prioriteedid ning töötada nende kallal seni, kuni need on saavutatud. Seda harjumust on kõige raskem kujundada, kuid tõelise edu saavutamiseks on just see kõige olulisem.

Valem on järgmine. Enne eesmärgi nimel tegutsema asumist koosta nimekiri asjadest, mida sul on tarvis teha. Pane tegevused tähtsuse järjekorda. Keskendu jäägitult ühele, kõige olulisemale ülesandele ning ära lõpeta enne, kui see on sajaprotsendiliselt täidetud. Ole järjekindel, ära lase end segada ega kõrvale juhtida. Sunni end töötama seni, kuni töö on tehtud. Hea uudis on see, et pidevalt prioriteete seades ja kõrgeima väärtusega tegevusele pühendudes muutuvad saavutused peagi harjumuseks. Siis muutub see harjumus loomupäraseks ning sinu edu elus ja tööl ongi garanteeritud. Sellest ühest harjumusest piisab, et saada miljonäriks.

13. Kujunda endale kiire ja usaldusväärse inimese maine

Aeg on meie 21. sajandi raha. Tänapäeval on kõigil hirmus kiire. Inimesed muutuvad üha kannatamatumaks. Kui midagi saab kohe, ei ole see ikka piisavalt kiiresti saadud.

Sinu ülesandeks on saavutada kiire tegija maine. Ole alati valmis tegutsema. Haara viivitamatult kinni igast võimalusest. Kui inimesed midagi tahavad või vajavad, tegutse kiiresti. Kui näed, et miski vajab tegemist, tee seda kohe. Kui ülemus või klient palub sul midagi teha, jäta kõik muu sinnapaika ja tee seda nii kiiresti, et neil jääb suu lahti. Kiirete tegutsejatena tuntud inimesed tõmbavad võimalusi ja soodsaid juhuseid ligi nagu magnetiga.

Võta üks oluline ülesanne, mille alustamise või lõpule viimisega oled juba pikalt viivitanud, ning asu otsekohe selle kallal tööle ja tee see töö lõpuni.

14. Ole valmis tipult tipule ronima 

Nagu mägironijal, kes ühte tippu jõudnuna peab enne järgmise vallutamist alla orgu laskuma, käib ka sinu elu ja karjäär kordamööda üles- ja allamäge. Kõik ärid on tsüklilised ja muutliku suunaga. Vaatle asju pikas perspektiivis. Planeeri tulevikku kuni viis aastat ette ja ära lase end heidutada igapäevaelu lühiajalistest tõusudest ja mõõnadest.

Uuri välja oma äri olulisemad tsüklid ja suundumused. Kuhu liigub turg? Millised muutused on toimumas ja kuidas on sul tarvis nendega kohaneda? Mida peaksid juba täna tegema, et homsetest muutustest kasu lõigata? Olgu vastus, milline tahes, tee seda kohe!
 
15. Jälgi kõiges enesedistsipliini 

Enesedistsipliin on edukuse ja miljonäriks saamise seisukohalt kõige olulisem isikuomadus. Kui sa suudad sundida end tegema seda mis vaja, siis kui vaja, isegi kui sa seda teha ei taha, on edu sama hästi kui garanteeritud. Miljonäriks saamise aluseks on pikaajaline perspektiiv koos oskusega lühiajalist rahuldust edasi lükata. Edu võti on seada pikaajaliseks eesmärgiks rahaline sõltumatus ning distsiplineerida end seejärel iga päev ja iga pisemagi kulutuse juures, et teha vaid asju, mis tagavad lõpuks sinu pikaajalise eesmärgi saavutamise. Enesedistsipliin nõuab eneseületust, enesevalitsust, vastutust iseenda ees ja enese suunamist. Edukate inimeste ja läbikukkujate vahe seisnebki selles, et edukad harjutavad end tegema asju, mida läbikukkujad teha ei armasta.

Oma elus tehte muudatusi ühekaupa. Määrake kindlaks mõni eluvaldkond, kus distsipliinipuudus takistab teil edu saavutamast. Otsustage, et alates tänasest hakkate end selles vallas distsiplineerima. Alustage jõuliselt. Rääkige oma otsusest teistele. Ärge tehke mingeid erandeid, kuni uus harjumus on kindlalt kinnistunud. See otsus võib muuta teie elu.

16. Päästa valla oma kaasasündinud loovus 

Ja nüüd veel häid uudiseid. Võib-olla oled sa geenius. Sa oled nutikam, kui oleksid eales arvanud. Su ajupotentsiaal ja loovus on suuremad, kui oled osanud ette kujutada. Sinu ajus on 10 miljardit rakku, millest igaüks on keeruka võrgustikuga ühenduses kuni 20 000 teise rakuga. See tähendab, et sinu ajurakud võivad moodustada rohkem kombinatsioone, kui on meie universumis molekule. Sul on piiritu võime genereerida eduks vajalikke ideid. See tähendab, et sul on ka piiritu võime olla edukas.

Loovust stimuleerivad kolme tegurit: esiteks eesmärgid, mille poole sa aktiivselt püüdled; teiseks teravad probleemid; ja kolmandaks konkreetsed küsimused. Mida rohkem sa oma eesmärkidele saavutamisele, probleemide lahendamisele või raskete äriliste ja eraeluliste küsimuste vastamisele keskendud, seda nutikamaks sa muutud ja seda paremini su aju tulevikus töötab.

Kirjuta üles oma suurim probleem ja tähtsaim eesmärk. Seejärel kujutle, et probleem on täielikult lahendatud või eesmärk on sajaprotsendiliselt saavutatud. Milline on see lahendus või saavutus? Mida saaksid kohe teha, et saada sama tulemus ka tegelikult? Pea meeles: julge pealehakkamine on pool võitu!

17. Suhtle õigete inimestega 

Tervelt 85 protsenti sinu edust ja õnnest määrab isikliku ja ärielu inimsuhete kvaliteet. Mida rohkem inimesi ja tunned ja mida rohkem inimesi teab sinust midagi head, seda edukam sa oled ja seda kiiremini sa edasi liigud. Elus on vähe pöördepunkte, kus poleks kohal ka mõni inimene, kelle võimuses on sind aidata või takistada. Edukad inimesed tegelevad kogu elu kvaliteetse suhtevõrgustiku ülesehitamisega ja säilitamisega ning saavutavad tänu sellele tohutult enam, kui mõni teine, kes seab igal õhtul sammud koju teleri ette.

Inimsuhted on olulised igas valdkonnas. Lõviosa probleemidest, millega sa kokku puutud, on põhjustatud valedest suhetest valede inimestega. Peaaegu kõik õnnestumised on osalt tingitud soojadest suhetest heade inimestega, kes sind abistavad ja kellele sa ka isa abiks oled. Vähemalt 90 % sinu saavutustest määrab ära “seltskond”. Sinu seltskonna moodustavad kõik inimesed, kellega sa tunned ühtekuuluvust ning kellega koos aega veedad. Kui tahad olla edukas, suhtle positiivsete inimestega. Suhtle inimestega, kes on optimistlikud ja õnnelikud, kellel on elus eesmärke ning kes oma elus edasi liiguvad. Samal ajal püüa hoiduda negatiivsetest, kriitilistest ja kurtvatest kaaslastest. Kui tahad lennata koos kotkastega, ei saa sa siblida koos kanadega.

Selgita välja inimesed, kes on sinu elus kõige olulisemad, nii täna kui tulevikus. Kuidas saaksid neid nende elus ja töös aidata, et nad oleksid valmis tulevikus sind aitama? Selgita välja inimesed, kellega sul oleks vaja tutvuda. Kuidas saaksid neile kasulik olla veel enne, kui sul enesel nende abi tarvis läheb? Pea meeles: enne külvad, pärast lõikad.

18. Hoolitse maksimaalselt oma tervise eest

Me elame suurepärasel ajastul, kus inimese eluiga ja füüsiline vorm on jõudnud enneolematule tasemele. Tänapäeval on sul võimalus elada kauem ja paremini kui eales varem.

Pikk, õnnelik ja tervislik elu tugineb kolmele sambale. Esiteks: õige kehakaal. Võta eesmärgiks oma kehakaal kontrolli alla saada ning edaspidi saledas vormis püsida. Teine samm on õige toitumine, mis sisuliselt tähendab kvaliteetsemat toitu väiksemas koguses. Pika eluea kolmas sammas on paras füüsiline koormus.

Mõtle välja üks terviseharjumus, mille arendamine annaks sulle parema tervise ja rohkem energiat. See võib olla näiteks magustoidust loobumine. Määra see oma isiklikuks eesmärgiks ning distsiplineeri ennast seni, kuni uus terviseharjumus on kindlalt juurdunud.
 
19. Ole otsustav ja teotahteline 

Miljonäridel on omadus hoolikalt mõelda ning seejärel kiirelt otsustada. Nad sunnivad end tegutsema ja tehtud otsuseid ellu viima. Miljonärid toimivad kiiresti ja saavad oma tegevusele kiiret tagasisidet. Kui selgub, et nad on teinud vea, parandavad  nad end ruttu ja proovivad mõnd muud lahendust.

Et edu saavutada, pead esmalt proovima. Edukad inimesed on otsustusvõimelisemad ja katsetavad tavakodanikust palju enam. Tõenäosusteooria ütleb, et mida rohkem eduvõimalusi sa läbi proovid, seda suurema tõenäosusega leiad varem või hiljem oma õige võimaluse.

Küsi endalt, milline konkreetne tegu, kui see kohe ette võtta, avaldaks sinu tulemusele kõige positiivsemat mõju? Mis iganes su vastus ka poleks, tee seda.

20. Välista igasugune ebaõnnestumine 

Hirm ebaõnnestumiste ees on täiskasvanute eduka elu suurim takistus. Pange tähele, takistuseks pole mitte ebaõnnestumine ise. Iga ebaõnnestumine teeb sind tugevamaks ning otsusekindlamaks. Julge edasi liikuda. Miljonäriks saanud inimesed pole mängurid, kuid nad on alati valmis oma eesmärkide nimel kaalutletud riske võtma, et paremaid tulemusi saavutada. Kui tegutsed julgelt, tulevad sulle appi ootamatud jõud. Kui astud sammu, mille edukus ei ole tagatud, kaovad hirmud tahaplaanile ning julgus ja enesekindlus kasvavad. Ühel hetkel jõuad nii kaugele, et ei karda enam midagi.

Leia üles oma kõige suurim hirm ning otsusta tegutseda nii, nagu seda hirmu poleks olemas. Kujutle, et edu oleks sulle garanteeritud, kui sa vaid astuksid vajalikud sammud oma eesmärkide ja unistuste suunas. Ja siis astu need sammud!

21. Soorita “visaduseksam”

Visadus on raudne iseloomuomadus. See on absoluutselt asendamatu omadus, mis käib koos kõikide suurte saavutustega. Siinkohal üks visaduse ja edu suuri saladusi: programmeeri oma alateadvus visaks tegutsemiseks juba ammu enne ebaõnnestumisi, millega sa oma eduteel ülemäge liikudes paratamatult kokku puutud. Otsusta, et sa ei anna alla, tulgu mis tuleb.

Julgus jätkata oma teed takistustest ja pettumustest hoolimata on omadus, mis tagab sulle edu kindlamalt kui miski muu. Sinu suurimaks varanduseks võib olla võime kõigist teistest kauem vastu pidada. Tegelikult on visadus sinu eneseusu ja eduvõimaluse tõeline mõõdupuu.

Pea meeles, et elu on enese proovilepanek. Et võiksid olla edukas, pead sooritama “visaduseksami”. Sageli toimub see enese teadmata. Visaduseksamiks on iga elus ettetulev ootamatu takistus, pettumus, tagasilöök, ebaõnnestumine või kriis. Just siis näitad sa endale, ja ka kõigile teistele enda ümber, mis puust sa tegelikult oled.

Mis on hetkel sinu elu raskeim probleem? Mis iganes see on, kujuta ette, et see on sulle just praegu saadetud, et pakkuda väärtuslikku õppetundi veelgi suurema edu saavutamiseks tulevikus. Mida sa võid sellest probleemist õppida? Alates tänasest püüa leida midagi väärtuslikku ja õppimisväärset igast tagasilöögist või probleemist. Seda on alati võimalik leida ning miljonäriks saamise teekonnal on iga õppetund sulle abiks.

Iga päev tasub oma elu ja edu ehitada, sest vaid nii saavutame püstitatud eesmärgid ning elame täisväärtuslikku elu. Kui sinu elu üks unistustest on saada miljonäriks, tuleks hakata iga päev tegema tõsiseid samme selle suunast, et miljonäriks saada. Üks sammudest võiks olla Brain Tracy raamatu ” Omal jõul miljonäriks” ostmine või miks mitte esialgu ka laenutamine. 
 
Jõudu sulle sellel põneval teekonnal!
 
Toimetas Monika Kuzmina 

Monika Kuzmina Peatoimetaja